+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2018. december 14. péntek, 13:40
Baloldaliak? Vidékiek? Diplomások? Készült egy kutatás a múlt szombati rabszolgatörvény-ellenes budapesti tüntetéséről.

Kutatást készített Mikecz Dániel vezetésével az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézete a múlt szombati rabszolgatörvény elleni tüntetésről, ahol száz véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg.

 

A gyorsjelentés szerint a válaszadók 56 százaléka volt férfi, 44 százaléka nő. A fővárosi helyszín nem riasztotta el a más településeken lakó tüntetőket, ugyanis csak a résztvevők 55 százaléka volt budapesti. A tüntetők 56 százaléka rendelkezett legalább főiskolai oklevéllel.

 

A megkérdezettek 18 százaléka vett részt szakszervezet munkájában a kérdést megelőző egy évben.

 

A politikai pártok mozgósítását mutatja ugyanakkor, hogy 13 százalék volt a politikai pártban, szervezetben aktívak aránya.

 

A választásokon túli politikai részvétel tekintetében a petíciók aláírása, valamint a tüntetés a leggyakoribb aktivitási forma, amit a válaszadók használnak. Legtöbben korábban a CEU-s tüntetéseken, a Tanítanék Mozgalom tüntetésein vagy a választások utáni tüntetéseken vettek részt.

 

A többség nem volt biztos benne, hogy a tüntetés elérheti a célját, a rabszolgatörvény visszavonását,

 

abban viszont 69 százalék egyetértett, hogy a társadalmi szolidaritás megteremtésében hasznos lehet a szombati demonstráció.

 

A válaszadók politikai önbesorolását tekintve döntően baloldaliak voltak (61 százalék), negyedük vallotta, hogy inkább középen áll.

 

Mikecz Dánielék kutatása itt olvasható.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Aki meg kommunista jelképeket használ, az maximum 3 évet kapna. De lenne kibúvó is: csak fel kell dobni a többi komcsit, s te megúszod.

Az Erdélyi Magyar Néppártot a Fidesz hozta létre, csak aztán bukott a projekt. Most meg lett egy elnökük, akinek legnagyobb politikai teljesítménye, hogy le akarta köpni Demszkyt, de mást köpött le.

Talán kevesen tudják itthon, de Lengyelország a fantasztikus irodalom terén is legalábbis középhatalom. Mit olvassunk a lengyel sci-fi és fantasy világából? Segítünk.

Lengyelországban összeállt az Európa-párti ellenzék a kormányzó jobboldali populisták ellen, de még így sem garantált a győzelem: a színes koalíció le van maradva Jarosław Kaczyński pártjához képest.

Ők olyanokkal szeretnek ünnepelni, akik nem annektálnak egy-egy félszigetet.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

A volt bécsi nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Vince az Azonnalira kommentelt!

A termékenységi ráta növelése, a bevándorlás megállítása és Európa felébresztése: nem csak a magyar kormány programját jellemzik ezek a szlogenek.

A strasbourgi Európai Parlament képviselői bárjában értük el Alessandra Mussolinit, aki Berlusconi Forza Italiája színeiben ül az EP-ben.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Twitter megosztás Google+ megosztás