Kósa Lajos az Azonnalinak: Semmiféle népharagot nem érzek

Szerző: Hutter Marianna
2018.12.12. 16:17

Bár még a kormánypárti szavazók többsége sem ért egyet a rabszolgatörvénnyel, a fideszes Kósa Lajos az Azonnalinak a parlamenti folyosón azt mondta, nem érez népharagot emiatt. Az ellenzék parlamenti blokádja azt mutatta szerinte, hogy nem partiképesek. Kocsis Máté szerint kultúremberhez is méltatlan, ami történt, és Révész Máriusz sem hitte, hogy valaha átél ilyesmit az Országgyűlésben.

Kósa Lajos az Azonnalinak: Semmiféle népharagot nem érzek

Szerda délelőtt jelent meg a Republikon Intézet közvélemény-kutatása a rabszolgatörvény kapcsán: eszerint a teljes lakosság körében 83 százalékos a túlórakeretet megemelő javaslat elutasítottsága, de még a kormánypárti szavazók 63 százaléka sem ért egyet a javaslattal. Szerdán aztán bárhogy is próbálkozott az ellenzék, a rabszolgatörvényt végül megszavazták a kormánypárti képviselők a parlamentben.

Az Azonnali a parlamenti folyosón három fideszest kérdezett erről.

Kósa Lajos: Az ellenzék nem partiképes

Egyáltalán nem érzi a népharagot a túlórával kapcsolatos törvénymódosítása miatt Kósa Lajos – erről beszélt a fideszes politikus az Azonnalinak. Felvetettük neki, volt olyan ellenzéki politikus a jobbikos Jakab Péter személyében, aki szerint nem kéne Borsodban járnia Kósának, mert nemkívánatos személy lett.

„Szoktam járni az utcára, a piacra, beszélek emberekkel, de nem. Lehet, hogy van fizetett provokátor, akit az ellenzék felbérelt, de még nem találkoztam velük.”

Hozzátette a fideszes politikus: ez a fenyegetőzés nem hiszi, hogy a demokratikus vitának az alapeleme, azt pedig észrevehette volna az ellenzék, hogy egy sor ponton garanciákat építettek a javaslatba.

Kósa a mai káoszos parlamenti ülés kapcsán úgy fogalmazott: az elmúlt 28 évben ilyenre nem került sor, az ellenzék kétségbeesésében szülte ezt a reakciót. Szerinte az ellenzék vehette volna a fáradságot, hogy legalább módosítást nyújtson be hozzá vagy kérje írásban, hogy ne szavazzák meg ezt a törvényt. „Ez mutatja, hogy az ellenzék nem partiképes, a parlamenti munka nem úgy folyik, hogy bekapcsolunk egy szirénát, mert abból nehéz kihámozni, hogy mit akartak.”

Kósa szerint az ellenzék a teljes szétesettség állapotában van, emiatt van köztük egy olyan verseny, hogy minél hangosabban kiabálnak, annál inkább azt gondolják, hogy látják őket..

Kocsis Máté: Kultúremberhez méltatlan

„Méltatlan” – kommentálta a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté az Azonnali kérdésére a szerdai parlamenti ülést. „Minden kultúremberhez, minden épelméjűhöz méltatlan és antidemokratikus.”

A fideszes Révész Máriusz pedig arról beszélt: azt hitte, a 2013-as földtörvény szavazását az ő életében már nem fogja felülmúlni a parlament, de ez versenyképes nap volt. Kérdésünkre, hogy van-e ebben felelőssége a kormánypártnak, Révész azt felelte: sajnálja, hogy idáig fajultak a dolgok és reméli, hogy sikerül majd konszolidálni a helyzetet. „Én most nem akarok a felelősségben porciókat kiszabni, de amit az ellenzék ma a parlamentben csinált, az erős volt”.

Hogy ő mit tett volna a helyükben, ami elfogadható, arra úgy reagált az Azonnalinak: a parlamentnek vannak eszközei.

Hogy mi történt szerdán a parlamentben, itt elolvashatod.

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek