+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2018. december 12. szerda, 18:33
Az automatákba bedobott palackok a tömegközlekedésre használható univerzális kártya egyenlegét gyarapítják.

Egy kísérleti projekt keretében már kiürült műanyagpalackokkal is fizethetnek az isztambuliak a tömegközlekedésért – írja az AFP hírügynökség. A projekt keretében a már három metróállomásra kihelyezett automaták

 

kiürült műanyagpalackokat is elfogadnak a jegyvásárláshoz, illetve a városi tömegközlekedéshez univerzálisan használható Isztambul-kártyák feltöltéséhez.

 

Mindezzel a város azt akarja elérni, hogy elterjedjen a Törökországban eddig nem túl jellemző újrahasznosítás. Nagy kockázatot mindenesetre az önkormányzat sem vállalt: egy palack leadása az automatánál 0,03 lírát jelent, vagyis egy ingyenes utazáshoz 87 palackot kéne leadni. A sztorihoz szomorú adalék, hogy Isztambultól eltérően Budapestnek nemhogy ilyen projektje, de még univerzális elektronikus jegyrendszere sincsen, hogy miért, arról az Azonnali is írt már.

 

Egy helyi lakos kifejti, ma már minden nap ide hordja a műanyagpalackokat, amiket korábban csak a szemetesbe hajított ki. Bár még csak három metróállomáson állnak az újrahasznosítást propagáló automaták, a török város tisztségviselői tovább tervezik terjeszteni a programot. 

 

Törökország a 180 vizsgált országból jelenleg a 108. helyet foglalja el a 2018-as a Yale Center for Environmental Law and Policy Környezetvédelmi Teljesítmény Index (EPI) felmérésében. A legkörnyezetbarátabb ország a felmérés szerint Svájc, Magyarország pedig a 43. helyen áll.

 

A törököknél óriási gondot jelent a szemét, illetve az újrahasznosítás hiánya: évente 31 millió tonna hulladék képződik, ebből ugyanakkor csak 11 százaléknyit hasznosítanak újra.

 

„A célunk az, hogy az összes szemét 35 százaléka öt éven belül legyen újrahasznosítva. Ez még mindig kevés, de hiszünk a további fejlődésben” – mondta az AFP-nek Oya Guzel egy szemétgazdálkodással foglalkozó török alapítvány képviselője. „Átlagosan 12 percig használunk egy műanyagzacskót, vagyis 12 perc után a zacskó szemétté válik” – tette hozzá.

 

A hírügynökségnek Isztambul önkormányzata elárulta: az összes, nem újrahasznosított szemét 61 százalékát elégetik, hogy abból elektromosságot termeljenek, de még mindig 28 százalék marad felhasználás nélkül.

 

Egyelőre a zöld politika nem valami domináns a Recep Tayyip Erdoğan-vezette Törökországban, ugyanakkor a helyzet lassan megváltozni látszik. Januártól kezdve a boltokban nem lesznek többé ingyenes műanyagzacskók, azokért az európai gyakorlatnak megfelelően kötelező lesz majd fizetni. Egy átlagos török jelenleg évi 440 műanyag zacskót használ el, 2025-re ezt a számot szeretnék 40-re csökkenteni.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás