Manfred Weber: Nem Orbán Viktor, hanem Magyarország ellen szavaztam!

Szerző: Pintér Bence
2018.12.11. 14:00

A CEU kiszorítása után sem lép a Fidesz ellen a Néppárt, Manfred Weber az Európai Bíróságra bízza a dolgot. Udo Bullmann szocialista frakcióvezető pedig arról beszélt, nem zárnak ki csak azért PSD-seket az S&D-frakcióból, hogy példát mutassanak a Néppártnak. Az Azonnali az Európai Parlamentben kérdezte a frakcióvezetőket.

Manfred Weber: Nem Orbán Viktor, hanem Magyarország ellen szavaztam!

Sajtótájékoztatókat tartottak kedden az Európai Parlament nagyobb frakcióinak vezetői Strasbourgban, ahol az Azonnali is jelen volt, a szó pedig ettől függetlenül, még a mi kérdéseink előtt is hamar Magyarországra terelődött.

Manfred Weber: A Néppárt megvédi a jogállamiságot

„Mielőtt belekezdünk ebbe a témába, szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy a hetes cikkes szavazáson Magyarország ellen szavaztam. Nem a Fidesz, nem Orbán Viktor ellen, hanem az ország ellen” – kezdte Manfred Weber,

a Fideszt is sorai között tudó jobbközép Európai Néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje a válaszát az Euronews azon kérdésére, hogy terveznek-e lépéseket a Fidesz ellen azt követően, hogy a CEU végül bejelentette, Budapestről Bécsbe költözik. Manfred Weber ugyanis májusban arról beszélt, hogy két vörös vonal van, amit Orbán Viktornak nem szabad átlépnie, ebből az egyik a CEU elüldözése – aztán mikor ez mégis megtörtént, Weber egy tweetben csak annyit írt, hogy nagyon csalódott.

„A Néppárt mindenre kész, hogy megvédje a jogállamiságot” – mondta strasbourgi sajtótájékoztatóján Weber, hozzátéve, hogy nem szabad ezt az ügyet pártpolitikai célokra használni, ahogy azt a szocialisták teszik. Szerinte a Fidesz egyáltalán nem részesül speciális elbírálásban.

Az Euronews riportere arra is rákérdezett, hogy igaz-e, amit Csáky Pál, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának szintén néppárti EP-képviselője állított a Magyar Hangnak adott interjújában, miszerint Weber, Orbán és Joseph Daul Néppárt-elnök megállapodtak abban, hogy a választásokig mindenki visszafogja magát. „Nem volt ilyen megállapodás vagy megbeszélés” – jelentette ki kategorikusan Weber, majd hozzátette, hogy a Sargentini-jelentés megszavazása után nem éppen jó hangulatban telt el az első találkozó.

Az Azonnali arról érdeklődött Webernél, hogy mit szólna hozzá, ha az ő arca is olyan, magyar közpénzből készített lejárató plakátokon tűnne fel, mint amilyenek Guy Verhofstadt liberális frakcióvezetőről, vagy Judith Sargentini zöld EP-képviselőről készültek. Weber kitért a válasz elől, és

inkább arról beszélt, hogy mind a CEU, mind a civiltörvény ügyében megsürgette az Európai Bíróság folyamatban lévő eljárását, hiszen a nacionalista-konzervatív lengyel kormány is meghátrált, miután a bíróság ítéletet hozott a legfelsőbb bírósági törvény ügyében.

Na de akkor most orbanizálódik-e a Néppárt? A szocialisták szerint igen!

Udo Bullmant, az Európai Parlament második legnagyobb frakciójának, a balközép S&D frakcióvezetőjét arról kérdezte az Azonnali, hogy annak ellenére is tartja-e a Néppárt orbanizálódásáról szóló véleményét, hogy a Fideszt is sorai között tudó jobbközép pártcsalád nagyobbik része megszavazta a Sargentini-jelentést.

Bullman szerint ezt a kérdést kontextusában kell vizsgálni: teljesen megdöbbent ugyanis azon, hogy az osztrák kormány – amelyben a néppárti ÖVP a nagyobbik koalíciós partner, a szélsőjobboldali FPÖ pedig a kisebbik – visszalépett az ENSZ menekültügyi egyezményétől.

„Meglepő egy olyan néppárti kancellártól, mint Sebastian Kurz, hogy hátat fordít az ENSZ-nek. Ez teljesen meglepő. De évekkel ezelőtt az is meglepő lett volna, hogy egy vezető magyar politikus fogadja Steve Bannont Budapesten”

– mondta a szocialista frakcióvezető. Szerinte ezért jogos az Európai Néppárt orbanizálódásáról beszélni.

Persze tudja, hogy vannak más hangok is a Néppártban – folytatta az Azonnali kérdésére adott válaszát Bullmann –, és arra bátorítja őket, hogy továbbra se kövessék az orbáni utat.

„Sajnálom, hogy a Néppárt most így viselkedik, és bízom benne, hogy visszatérnek Robert Schuman pozitív, nagyszerű tradíciójához.”

Dragneaizálódik a szocialista frakció?

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi a helyzet a szocialista frakció saját szennyesével, azaz a nagyobbik román kormánypárt, a PSD tevékenységével Romániában.

Bullmann emlékeztetett, hogy éppen ő sürgetett határozatot Románia ügyében, arra azonban nem emlékszik, hogy néppárti frakcióvezető, Weber ilyesmit sürgetett volna Magyarország ügyében.

Bullmann hozzátette, hogy az Európai Bizottság elnökhelyettese, Frans Timmermans, aki immár a S&D csúcsjelöltje is, ezzel szemben világossá tette, hogy elvárja, hogy az EU-ban egyetlen országban se sérüljön a jogállamiság. Bullmann szerint tehát a szociáldemokraták világosan beszélnek a kérdésben.

Románia azonban Bullmann szerint továbbra sem Magyarország vagy Lengyelország, egyelőre nincs alapja egy hetes cikkes eljárásnak az országgal szemben, fűzte hozzá. Ennek nyomán aztán azt is világossá tette, hogy

még azért sem fogják kizárni az összes PSD-s kollégát a frakcióból, hogy példát mutassanak a Fidesszel kínlódó Európai Néppártnak.

Előfordult már azonban, hogy egy román képviselőt kizártak, és ez előfordulhat a későbbiekben is, amennyiben valaki eltér az S&D frakció értékrendjétől.

FOTÓK: Pintér Bence / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek