Felhőkarcolója lesz Pozsonynak

Szerző: Bukovics Martin
2018.12.11. 09:50

168 méter lesz Szlovákia első felhőkarcolója, amit Pozsony belvárosának szélén, a Duna partján húznak fel.

Felhőkarcolója lesz Pozsonynak

A pozsony-óvárosi önkormányzat megadta az engedélyt a belváros határán található, Duna-parti Eurovea bevásárlóközpont második, felhőkarcolóval feltuningolt ütemének építésére, írja az Új Szó napilap. A 2005-ben átadott Apolló-híd, valamint az Eurovea pláza közötti terület jelenleg lényegében kihasználatlan ahhoz képest, hogy mennyire jó (és főleg központi) helyen fekszik: egyik felét parkolóként használják, másik felét építési törmelék borítja.

Az Eurovea bevásárlóközpont folytatásaként hat különböző épületet építenek meg a Duna bal partján, írja a pozsonyi magyar nyelvű napilap. A legméretesebb az Eurovea Tower lakóház lesz, amely a 168 méteres magasságával elnyeri Szlovákia első felhőkarcolójának a címét. A hivatalos nemzetközi kritériumok szerint a 150 méternél magasabb épület számít felhőkarcolónak, amelynek minimum 40 emelete lesz. Az Eurovea Tower 47 emeletén 389 lakás lesz.

Úgy néz ki, lesz némi huza-vona is a felhőkarcoló körül: az engedélyt ugyanis úgy adta meg rá Pozsony-Óváros polgármestere, hogy már csak napjai voltak hátra a hivatalában.

„Az engedélyt 16 nappal a választások után hagyta jóvá, hat nappal azelőtt írta alá, hogy átadta a hivatalt” – mondta a polgármester utódja, Zuzana Aufrichtová, hozzátéve: a volt polgármester egyetlenegy találkozójukon sem említette, hogy a projekt jóváhagyását tervezi. A politikus azt is furcsállja, hogy az óvárosi önkormányzat döntött a projektről, holott az 90 százalékban egy másik kerület, Rózsavölgy területén fekszik. 

Aufrichtovának egyébként nem az épület magasságával van gondja, hanem azzal, hogy amennyiben az megépülne, összeomolhat a belváros közlekedése, akkora pluszterhelést jelentene. Az óváros Eurovea 2 megépítésére kiadott engedélye egyelőre nem jogerős, az érintett felek még benyújthatják fellebbezésüket a projekt ellen.

De hogy néz ez majd ki? Itt vannak a látványtervek!

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek