A lengyeleknek csupán 5 százaléka szavazna baloldali pártra most vasárnap

Szerző: Bukovics Martin
2018.12.11. 08:03

Plusz megjelent a pályán egy befolyásos pap, aki be akarja rakni az embereit az EP-be, és a PiS-re lehet a leginkább veszélyes.

A lengyeleknek csupán 5 százaléka szavazna baloldali pártra most vasárnap

Döbbenetesek a legfrissebb lengyelországi közvélemény-kutatás számai:

ha megállja a helyét, amit a kormányzó nacionalista-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párthoz közeli, itthon nagyjából a Századvéghez hasonlítható CBOS december elején mért, a lengyeleknek csupán 5 százaléka szavazna most vasárnap baloldali pártra,

feltéve persze, ha most vasárnap lenne a választás, és nem jövő májusban (EP-választás), illetve jövő ősszel (parlamenti választás). A nagyvárosokban és Varsóban a jobboldali-liberális ellenzék sikerét hozó önkormányzati választást követően azonban továbbra sem figyelhető meg semmiféle földcsuszamlásszerű változás a pártok támogatottságában, legalábbis a CBOS mérése szerint. 

Bár a CBOS felül szokta mérni a PiS-t, a Jarosław Kaczyński vezette párt és a vele társult két apró szövetséges stabilan őrzi az első helyét, a felmérésben 46 százalékot kaptak. (Egy másik intézet mindössze 33 százalékra mérte a kormánypárt támogatottságát pár hete.)

Figyelemreméltó viszont a 27 százalékon álló jobboldali-liberális Polgári Platform (PO) 3 százalékpontos erősödése, amely az önkormányzati választáson együtt indult a liberális Nowoczesna párttal, majd múlt héten elszedett 7 képviselőt annak 14 fős Szejm-beli frakciójából, majd a velük kiegészült frakciót át is nevezték Polgári Platformról Polgári Koalícióra, vagyis a brandre, ami az önkormányzati választáson sikerre vitte őket. A Nowoczesna nagy dilemma előtt áll: ne olvadjanak-e be teljesen a PO-ba, hiszen nagyjából 2 százalék körül állnak most.

A harmadik hely a Lengyel Parasztpárté: a hol ide, hol oda hajló, vidéken erős szervezettel rendelkező, a felmérés szerint 8 százalékot hozni képes párt vezetése sajtóinformációk szerint már informális tárgyalásokat folytat egy esetleges, PO-Nowoczesna-PSL-koalícióról akár az EP-, akár a parlamenti választáson.

Paweł Kukiz rocksztár protesztpártja 6 százalékkal a negyedik helyre jó, ezzel a parlamentbe utolsóként kerülne be. És most jönnek a kemény számok: az egyesült régi baloldal, a PSL ugyanis már csak 4 százalékot érne el, ezzel most se jutna be a Szejmbe, az újbaloldali Razem pedig 1 százalék körül van, ahogy a lengyel zöldek is. Azaz még Janusz-Korwin Mikke (interjúnk vele itt) libertárius-royalista Wolność (Szabadság) pártja is beelőzné őket: nekik valamiért 3 százalékot mértek.

Tádé atya a pályán!

A felmérésből sajnálatosan kimaradt a lengyel katolikus-szélsőjobboldali szubkultúra egyik vezéralakja, Tadeusz Rydzyk katolikus pap

pár napja bejelentett, de mindenféle hiányosságok miatt egyelőre nem regisztrált új pártja, amelynek egyetlen egy célja van csak, hogy bejusson az Európai Parlamentbe. Az észak-lengyelországi Toruńban saját főiskolával is rendelkező Tádé atya közpénzzel kitömött alapítványainak orgánumai – mint például a lengyel Radio Maryja (amely nem tagja a katolikus egyház Mária Rádió-hálózatának) vagy a Trwam televízió, de ide kapcsolódik a Nasz Dziennik nevű katolikus napilap is – gyakran adnak teret a szélsőjobboldalnak, antiszemita kijelentéseknek, és mivel rendre a PiS-re való szavazásra buzdítottak, ezért sokan azt gyanítják, a pártalapítás valamiféle nyomásgyakorlási kísérlet lehet a PiS-re Rydzyk részéről.

Azaz ha jó helyekre teszik az embereit a PiS listáján, átveszik pár keményvonalas abortuszellenes követelését, és pénzelik a legújabb építkezéseit, újfent beáll a kormánypárt mögé, ha viszont nem,

leszakít pár százalékot a PiS-táborból.

Ez persze a PiS-nek is veszélyes lehet: ha ugyanis átveszik a pap követeléseit, könnyen bukhatnak balközép, szociális érzelmű szavazókat, akik ha nem is a jobboldali-liberális PO-nál, de valamelyik protesztpártnál találhatják magukat. A pártban lévő feszültséget jól jelzi, hogy Kaczyński idén szándékosan nem ment el a Radio Maryja születésnapjára Toruńba, és demonstratívan Mateusz Morawiecki miniszterelnököt küldte maga helyett.

Ha még jobban érdekel a lengyel néplélek, itt egy videónk róla!

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek