+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2018. december 9. vasárnap, 17:31
Eljött az idő, hogy kihirdessük az őszi szezon legröhejesebb pillanatait. Levehetetlen gyűrű, fenntarthatatlan stadionok és az angoltudást számon kérő Széles Zoltán is felbukkan. Itt az új Azonnali-lista!
Lassan szünetre vonul a Világ Legjobb Bajnoksága, az isteni NB I.

 

A magyar foci azért csodás, mert nem csak sport, hanem életérzés: a pályán mutatott teljesítmény mellett szinte hetente történik valami olyan vicces dolog, ami alapot nyújt az egész heti rosszindulatú röhögcsélésre. Az év vége viszont jó alapot nyújt ahhoz, hogy kiemeljük a legjobból is a legjobbat, azt a tíz történetet, ami igazán jellemzi ezt a sportnak csúfolt érzelmi hullámvasutat. Nehéz volt, de sikerült!

 

1. Georges Leekens

 

A belga szakember szövetségi kapitányi kinevezése az egyik legérthetetlenebb a fura döntésekben amúgy is jól álló MLSZ-nél. Bár Leekens szerette magát a nagy válogatottak alapjainak letéteményesének mondani, valójában Tunézia és Belgium nagy sikereinek is csak kevés köze volt hozzá. Nyitásként rögtön ki is kaptunk Kazahsztántól,

 

Leekensnek összesen 10 perc kellett az első „kurva gyenge” kórushoz.

 

Leekens összesen négy meccsen irányította a válogatottat, győzelmet nem szerzett, ő viszont a nyilatkozatai alapján elégedett volt a munkájával. Ennek ellenére végül látva a szenvedést, kirúgták. Időközben derült ki, hogy valószínűleg magyar menedzsere juttatta ilyen magasra, leginkább neki köszönhető, hogy közel nulla eséllyel indult – már Marco Rossival – a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában.

 

2. 2Rule

 

Csak azért nem ez a történet a legröhejesebb, mert ugyebár ott van Georges Leekens. Még nyáron derült ki, hogy Mészáros Lőrinc befektet végre a könnyűiparba is, és Kővári Ágnes irányítása alatt megalapítják a magyar sportmárkát. Hirtelen három elsőosztályú klub is 2Rule-ra váltott, de még a köztévé is úgy döntött, teljesen ingyen hordja a szupermárka kitűzőit. A történet eddig csak simán felháborító, de szerencsére a 2Rule őrült tempója viccessé tette: épp a héten derült ki, hogy nem tudnak annyi mezt előállítani török és kínai alapanyagokból, mint amennyire szükség lenne, ezért nem is szerződnek már új klubbal.

 

Egyszerű halandó amúgy sem juthat hozzá 2Rule-termékekhez,

 

a cég budapesti márkaboltja nyár óta vár arra, hogy kinyissa valaki, a csapatok honlapján pedig szó sincs róla, hogy esetleg rendelhetnénk ezekből a csodás termékekből. 

 

3. Dzsudzsák Balázs új klubcsapata

 

Abban már nem is reménykedtünk, hogy a legértékesebbnek tartott magyar focista pont 30 éves kora felett hoz szakmailag indokolható döntést, és az Egyesül Arab Emírségekből esetleg egy futballtérképen is rajta lévő országba igazol, de arra a szenvedésre mi sem számítottunk, amit rendezett: a német másodosztályú Hamburg képviselői például teljesen megrökönyödtek a hírek szerint, amikor Dzsudzsák leírta a fizetési igényét, de élt a holland és persze magyar vonal is. Dzsudzsák végül addig várt, ameddig sikerült még lejjebb váltania, és az Emírségek újoncához igazolt, majd érzelmesen kifejtette, hogy őt igazából a válogatott érdekli. Marco Rossi most már behívta a keretbe, de csak csereként állt be. 

 

4. MOL Vidi FC

 

Amikor már azt hitték a Videotonnál, hogy minden rendben van, egyszer csak jött Garancsi István, és közölte, hogy a MOL névszponzorrá változik, emiatt viszont Videotonról csak simán Vidire változik a székesfehárvári csapat hivatalos neve.

 

Garancsi pár éve még azzal büszkélkedett, hogy ő szerezte vissza a hagyományos Videoton nevet a klubnak, de hát ez sem volt annyira fontos, mint az olajtársaság beemelése a névbe.

 

A klub keménymagja emiatt bojkottálja a meccseket, csak hogy még gyászosabb legyen a hangulat a három évig épülő 14 ezres új stadionban. Azt viszont még lehet ízlelgetni, hogy mennyire hülye lett ez a név.

 

5. A nagy nemzetközi menetelések

 

Bár a Videoton EL-be jutott, azért érdemes kicsit elidőzni a többi klub nyári teljesítményén: az MVM szponzorrá válásával kis túlzással az összes államközeli cég támogatását maga mögött tudó Fradi például egy kört tudott menni összesen, a Kispest Luxemburgban vérzett el kilátástalan játékkal. Az Újpestnek még annyi mentsége van, hogy a spanyol élcsapat Sevilla ellen tényleg semmi esélye nem lehet 2018-ban egy magyar csapatnak, de azért

 

ott is sikerült elmondania Nebojsa Vignjevic edzőnek egy 4-0 és egy 3-1 után, hogy az ilyen meccsekért érdemes csinálni ezt a szakmát.

 

6. A luxusstadionok üzemeltetése

 

Valahogy mintha nem gondolta volna át a kormány minden elemében ezt a stadionépítősdit: az egy dolog, hogy jól néznek ki a miskolci és szombathelyi stadionok is, de ezeknek az üzemeltetése jóval drágább, mint a régebbieké. Annyira, hogy igazából senki nem is jelentkezett az üzemeltetésre:

 

Szombathely önkormányzatának már augusztusban 350 millió forintjába került a kiesés ellen küzdő Haladás arénája,

 

Miskolcon pedig annyira nem találtak semmit, hogy végül a DVTK vállalta be ezt a feladatot. Annyira nem meglepő, hogy nem látnak nagy lóvét ebben a magyar cégek, hiszen a közel senkit nem érdeklő NB I-es meccseken kívül semmire nem szokás használni a milliárdokba került épületeket.

 

7. Bozsik Péter szerint a vébé nézésébe fáradtak bele a focistáink

 

A Videoton selejtezői alatt természetesen szerepet kapott szakértőként Bozsik Péter is, aki próbálta megmagyarázni, miért játszik rosszul a fehérvári csapat. Azért, mert nézték a nyári világbajnokságot: 

 

„Ne felejtsük el, hogy volt egy világbajnokság is, amit minden játékos figyel, minden játékos nyomon követ, és egyszerűen nem tudsz kizökkenni, nem tudsz teljes mértékben kikapcsolódni, mert ezt az egy hónapot kitöltötte ugyanúgy a futball”

 

– szólt a parádés érvelés. A Videoton játékosai közül senkit nem érintett természetesen a világbajnokság.

 

8. Szélesi Zoltán és az angol

 

A BATE Boriszov kétszer is nagyon simán megverte a Videotont az Európa Liga csoportkörében, de a Sport1 stúdióban ülő szakértőjeként parádézó Szélesi Zoltán egykori kinevezett szövetségi kapitány mégsem azt emelte ki, hanem a BATE-játékos Alexander Hleb fehérorosz focista rossz angol nyelvtudását. Az Arsenal és Barcelona egykori focistája tényleg kicsit nagyképűen nyilatkozott a meccsükről, de hát nehéz is lett volna máshogy, Szélesi viszont megtalálta a tökéletes szúrást azzal, hogy Hleb nem tud rendesen angolul, pedig milyen sokat játszott külföldön. Jól megmondta!

 

9. Erik Cikos és a gyűrű

 

A Debrecen szlovák játékosa saját bevallása szerint évek óta jegygyűrűjében lép pályára, de a magyar bíróknak ez csak most tűnt fel. Amikor szóltak, hogy vegye le, kiderült, hogy Cikos egyáltalán nem tudja lehúzni az ujjáról az ékszert, ezért le kellett cserélni az MTK elleni meccsen. 

 

10. Diósgyőr

 

Az egy dolog, hogy a klubhagyományokhoz méltó módon a kiesés elkerülése a legmagasztosabb célja a miskolci csapatnak, de sokkal érdekesebb a harc a klubtulajdonos Leisztinger Tamás és a miskolci polgármester, Kriza Ákos között.

 

A fideszes miskolci polgármester a klubulajdonos Leisztinger személyében találta meg a maga helyi Soros Györgyét, és folyamatosan tőkeemelést akar kicsikarni az oligarchától.

 

Leisztinger ebbe bele is ment volna, ha a város is hajlandó hozzá tenni valamit, erről viszont Krizáék hallani sem akartak. A történet innentől igazi Fidesz vs Fidesz lett: Kriza üzengetésére a DVTK Orbán Viktor kedvenc háziújságírójának lapjában, a Nemzeti Sportban válaszoltak Leisztinger oldaláról.

 

Az üzengetés közben kicsit elfelejtődik a csapat teljesítménye, ami például a másodosztályú Budaörstől is ki tudott kapni a kupában 5-3-ra úgy, hogy a félidőben már 4-0 volt az eredmény. 

 

FOTÓ: Hungarian Fanatics / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miért nem történik semmi a Magyarországi ellenes hetes cikkel? A román elnökség részéről ígérik: áprilisban tárgyalni fognak az ügyről.

Húsz év megfigyelését elemezve tudósok arra jutottak: ugyan ritkábban alakulnak ki a nyugodt tengervízen hirtelen megjelenő óriáshullámok, de évről évre egyre nagyobb lesz a méretük.

Már be is jelentették az abortuszjogok pártolói: beperelik Mississippit,
hogy blokkolják a törvényt.

Edvard Munch híres képén valójában nem is az alak sikolt, sokkal inkább csak ő maga hall sikoltást – állítja a Brit Múzeum.

Hát mi mással foglalkozna az eheti Azonnali-lista, mint az esti Szlovákia-Magyarország szuperrangadóval? Ezúttal taktikai tanácsokkal látjuk el Rossi szövetségi kapitányt.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Leginkább a még hezitáló német, spanyol és lengyel pártokon fog múlni a Fidesz sorsa az Európai Néppártban, de a kormánypártnak is vannak erős szövetségesei.

Alexisz Ciprasznak elég volt az első vörös vonalat átlépnie, hogy Berlin alig fél év alatt padlóra küldje. Ciprasz ugyanis, ellentétben Orbánnal, egy tényleges vörös vonalt érintett: a német bankok érdekeit.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Az AB az igazságügyi miniszter kérésére olvasott az igazságügyi miniszter korábbi gondolataiban! Sci-finek hangzik? Elmagyarázzuk!

Twitter megosztás Google+ megosztás