Le akarta tiltani az azonnalis interjúját egy éve a CDU új fiatal főtitkára

Szerző: Bukovics Martin
2018.12.09. 11:31

A CDU nem csak beszél fiatalításról és megújulásról, hanem meg is csinálja azt: az ifiszervezetük elnökét, Paul Ziemiakot kérte fel Annegret Kramp-Karrenbauer újdonsült CDU-vezér a főtitkári posztra. Ziemiak beszólt már a németországi törököknek, a szélsőséges muszlimoknak, és Angela Merkelnek is. Meg le akarta tiltani az Azonnalinak adott interjúját is.

Le akarta tiltani az azonnalis interjúját egy éve a CDU új fiatal főtitkára

Nem csak új elnököt választott a CDU hamburgi hétvégi kongresszusa, hanem új főtitkárt is. Az eddigi az a centristának, Angela Merkelnél némileg konzervatívabbnak tartott Annegret Kramp-Karrenbauer volt, aki egy hajszállal ugyan, de megverte a konzervatív Friedrich Merzet az elnökválasztás második fordulójában. 

A kereszténydemokraták új főtitkára a 33 éves Paul Ziemiak lett, aki eddig a CDU Fidelitasának, a Junge Unionnak volt az elnöke.

Ziemiak a német társadalom integrációképességének egyik sikere: a nyugat-lengyelországi Szczecinben született politikus három éves koráig nem is beszélt németül, csak lengyelül, lévén német származású, Aussiedlernek számító szülei ekkor költöztek át a közeli Németországba, az észak-rajna-vesztfáliai Iserlohnba. A politikus eredeti keresztneve eleve nem is Paul, hanem annak lengyel változtata, a Paweł. Ziemiak az érettségit követően jogot hallgatott Münsterben és Osnabrückben, de diplomát azóta sem szerzett, valószínűleg azért, mert a politika jobban érdekelte.

A kvótaférfi

A CDU ifiszervezetébe, a Junge Unionba 1999-ben lépett be, a CDU-ba 2001-ben, tíz évre rá már ő vezeti az iserlohni CDU-t. 2014-ben őt választják a Junge Union élére, tisztségében azóta többször is megerősítették. A CDU hétvégi kongresszusán ő volt az egyedüli jelölt a főtitkári helyre: a küldöttek 62,8 százaléka nyomott rá igent. Ziemiak egyébként egészen 2017-es parlamenti képviselővé válásáig a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló cég kommunikációs referenseként dolgozott, a Bundestagban a külügyi bizottságban aktív.

Annegret Kramp-Karrenbauer ötlete, miszerint Ziemiakból csinál főtitkárt, kifejezetten pozitív visszhangot kapott a német sajtóban. A Spiegel-kiadó fiatalokat célzó lapja, az agyatlan kvízekkel teli Bento.de nevű például odáig ment a legnagyobb kormánypárt méltatásában, hogy a CDU nem csupán beszél fiatalításról, hanem meg is csinálja azt. Ziemiak Kramp-Karrenbauerrel ellentétben ugyanis szoros kapcsolatot ápol a harmadik, már az első körben elvérzett pártelnökjelölttel, Jens Spahnnal, jól ismeri Friedrich Merz pártbéli konzervatív hátországát, és többször is kritizálta már Angela Merkel politikáját.

Vagyis akik megújulást akartak, most megkapták azt, megspékelve az olyannyira áhított fiatalítással.

Míg ugyanis a szociáldemokratáknál inkább lesajnálóan beszélnek a párt ifiszervezezének 29 éves, kapucniban fellépni szerető elnökéről, Kevin Kühnertről, aki hónapok óta turnézza végig a pártszervezeteket és a talkshow-kat azzal a szöveggel, hogy ideje végre kilépni a nagykoalícióból, és csinálni valami baloldali dolgot, addig a CDU-ban a párt egyik lázadóját emelik most be a vezetésbe, mondván, rajta, csináld. Nem beszélve arról, hogy 33 évesen Angela Merkelnek még volt három éve az NDK-ban, Annegret Kramp-Karrenbauer pedig még csak a Saar-vidéki kisváros, Püttlingen tanácsában foglalt helyet.

Profilépítés

Ziemiaknak fel kell nőnie a főtitkári feladathoz, eddig ugyanis Jens Spahnhoz hasonlóan inkább provokatív kijelentéseire figyelt csak fel a sajtó. Felszólalt például a német-török kettős állampolgársággal rendelkező németországi törökök ellen, mondván, tessék választani, melyik a hazájuk. Felszólalt a menekültválsággal érkező muszlim szélsőségesek ellen, mondván, akinek a saría többet számít, mint a német törvények, azt integrációs tanfolyam helyett börtönbe kell küldeni. Nem beszélve arról, hogy a CDU-ból az elsők között gratulált Donald Trumpnak az amerikai elnökséghez: míg a párt többsége rácsodálkozott a világra, Ziemiak arról beszélt, hogy a kritikák és tüntetések helyett érdemes lenne kivárni, hogyan viselkedik Trump elnökként.

Ziemiakról azt szokás írni, hogy Merkel-kritikus: ez annyit jelent, hogy a menekültválság óta folyamatosan azt szajkózza, hogy a CDU-nak egyértelműbb konzervatív profilt kell adni. 2015-ben Jens Spahnnal és Carsten Linnemannal együtt átvertek a CDU-kongresszuson egy javaslatot, ami a befogadandó menekültek számának csökkentéséről szólt. Konkrét szakpolitikai javaslat viszont még nem érkezett tőle.

ZIEMIAK AZ AZONNALINAK NYILATKOZIK, TAVALY, BUDAPESTEN. FOTÓ: BAKÓ BEA

Nem úgy egy meglepő kérés. Tavaly ősszel a CDU pártalapítványa, a Konrad Adenauer Stiftung Budapestre hívta az akkor még JU-elnökként politizáló Ziemiakot, aki aztán az Azonnalinak is adott egy nagyon rövid interjút. Miután ennek pontos, szó szerinti leiratát Ziemiak kérésére átküldtük stábjának, Ziemiak irodája közölte:

nem járulnak hozzá az interjú közléséhez.

Azt nem árulták el, hogy miért, melyik részt kifogásolják, és azt sem vitatták, hogy valóban minden úgy hangzott el, ahogy azt leírtuk. Kompromisszumkereső erőfeszítéseink nem jártak sikkerrel, és hiába próbálkoztunk elég sokáig megtudni Ziemiak munkatársaitól, hogy mi a bajuk mégis a szöveggel, nem tudtuk meg, úgyhogy változatlanul lehoztuk az interjút, hiszen a magyar médiajogi szabályok szerint csak akkor lehet egy interjút letiltani, ha a nyilatkozat tartalmát az újságíró érdemben megváltoztatta – erről esetünkben nem volt szó, és ezt Ziemiak stábja sem vitatta.

Az interjúban Ziemiak arról beszélt, Németországnak nincs szüksége Orbán Viktorra, hiszen ott van nekik Angela Merkel, szó esik arról, hogy nem hallott még a Soros-tervről, és azt is meglepetéssel fogadta, hogy a Fidesz ma már inkább a szélsőjobboldali AfD követeléseit és pozícióit képviseli/népszerűsíti/veszi át, mint a centrista CDU-ét. 

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek