Hamisított felvételben ment neki az ukránoknak az orosz állami tévé, lelepleződtek

Szerző: Illés Gergő
2018.12.09. 09:22

Kiderült, hogy az öt éve még a Janukovics ellen tüntető, ám mostanra a forradalomban csalódott ukrán szerepét egy fehérorosz férfi játszotta el.

Hamisított felvételben ment neki az ukránoknak az orosz állami tévé, lelepleződtek

Elnézést kellett kérnie az orosz állami televízió egyes csatornájának, miután egy hamisított interjút közölt adásában – írja a The Moscow Times. Az interjúban a 2014-es kijevi, Majdan téren folyó tüntetések egyik állítólagos ukrán „résztvevőjével” beszélgettek, ugyanakkor az adás közlése után egy orosz blogger kiszagolta, hogy a képernyőn látható férfi valójában fehérorosz, és az égvilágon semmi köze nincs az ukrán forradalom eseményeihez.

Az adást még november végén, a kijevi események ötéves évfordulóján sugározták Oroszország-szerte. A hírblokkban egy férfit is idéztek, aki azt állította, bár öt éve ő is a forradalmárok között volt, mára csalódott az ukrán kormányban, és az új vezetésben, melyet a forradalom juttatott pozícióhoz. Csütörtökön egy ismert orosz blogger azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a belarusz állampolgársággal rendelkező férfinak nincs köze a forradalomhoz. Valójában a felvételen szereplő Vitalij Jurcsenko a Nasa Niva belarusz lap szerkesztőségével is felvette a kapcsolatot, hogy bevallja: valóban ő szerepelt ukrán forradalmárként az orosz csatorna felvételein, és nagyon szégyelli az esetet.

Jurcsenko egy televíziós cégek és szolgáltatók között közvetítő belorusz cégnél dolgozott, mikor az orosz állami csatornától érkezett egy megkeresés: keressenek egy embert az ukrajnai Krivoj Rog városából, akinek nincs pénze fűtésre sem. A férfi azt állítja, a felvételt elkészítették, azonban annak hangja olyan rossz minőségű lett, hogy nem adhatták át a megbízónak. Így aztán állítása szerint

Jurcsenko kapta meg a feladatot, játssza el a didergő, forradalmár ukrán szerepét: a férfi bár kétségekkel, de vállalta a szerepet, és mire visszavonta volna a felvételt, az anyagot már elküldték Moszkvába.

A férfi azt állította, az orosz fél nem volt tudatában annak, hogy hamisított felvételt kapott. Vagyis: az orosz állami televízió minden bizonnyal nem ellenőrzi a forrásait, mielőtt azok adásba kerülhetnének. Jurcsenko egyébként elmondta, pénzt nem kapott az adásért, fenyegetéseket és mérges üzeneteket már annál inkább. Elmondása szerint nagyon szégyelli szereplését, az orosz-ukrán konfliktusba pedig nem akart belefolyni.

Az orosz csatorna közönségszolgálata később közleményben kért elnézést az esetért. Egyúttal megígérték, ha megszereznék az eredeti felvételt, akkor publikálni fogják azt.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek