+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2018. december 9. vasárnap, 18:57
Ha tovább növekszik a szén-dioxid koncentrációja, az hatással lehet a memóriánkra, koncentrációs készségünkre és döntéshozatali képességeinkre is.

A növekvő széndioxid-kibocsátási értékek hosszú távon a dolgozók agyi kapacitásának csökkenéséhez is vezethet – írja az Independent a University College London (UCL) kutatása szerint.

 

A kutatás kimutatta: az atmoszférába bekerülő üvegházgázok mennyisége hatással van a memóriánkra, koncentrációs készségünkre és döntéshozatali képességeinkre is.

 

Arra vonatkozóan már léteznek adatok, hogy a munkahelyeken a szellőztetés hiánya a dolgozókat lassabbá és kevésbé hatékonnyá teszi, ám a klímaváltozás a szélesebb tömegekre is hasonló hatást gyakorolhat. Az UCL kutatói csapata elmondta: „a kognitív emberi teljesítmény csökken a szén-dioxid mennyiségének növekedésével”. 

 

Hozzátették: „Mivel a XXI. század végére nagy a valószínűsége, hogy az atmoszférában megnő a szén-dioxid koncentráció, az antropogén (emberek által okozott) szén-dioxid emissziók növekedése visszafordíthatatlanul a kognitív emberi teljesítmény csökkenését eredményezheti”. A kutatók a megoldást a közlekedési rendszerek és az épületek levegőkeringetési rendszereinek megváltoztatásában látják.

 

Korábban hasonló összefüggéseket már a Yale Egyetem Közegészségügyi Iskolája is vizsgált: szerintük a légszennyezés vezethet az intelligenciaszint csökkenéséhez. A Yale kutatása ugyanakkor a kén-dioxid és a nitrogén-dioxid koncentrációjának növekedésére vonatkozott.

 

2018 májusában az atmoszférában található szén-dioxid mennyisége elérte a valaha rögzített legmagasabb értéket: akkor egymillió jelenlévő gázmolekulából 410 volt szén-dioxid.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Simicska Lajos Mészáros Lőrinccé vénült tíz év alatt, Jennifer Aniston meg Iggy Poppá. A román elnök száját meg pont elhagyta egy köszönés.

A black metál egyik kultzenekara 2018-ban még csak pár koncertre állt össze, de úgy döntöttek, hogy lemezen is folytatják az összeborulást.

Két nagy nemzetközi sporteseményt is rendeznek az országban hamarosan, így a nagy boltok inkább korlátozták magukat a külföldi látogatók nyugalma érdekében.

A kemény hatósági fellépés ellenére sem csitul a drogháború Közép-Amerikában.

Az USA hivatalosan is kezdeményezni fogja a kínai óriáscég december elején letartóztatott magas rangú vezetőjének kiadatását.

A hét kérdése

Elhunyt Andy Vajna filmproducer, milliárdos, filmbiztos, tévétulajdonos. Neked melyik a kedvenc filmed azok közül, amelyekhez köze volt?

Azért ide elnéznénk

Dé:Nash, Pe$tipatkány és LIL IOM január 24-én lépnek fel.

Milyen a vidék az egyik legjelentősebb magyar képzőművész szemével?
Január 24-én kiderül!

Végig lehet kóstolni az összes hazai furmintot! Február 7-én!

Világhírű természetfotósok képeit lehet megcsodálni február 16-án Budapesten.

Franz Grabmayr osztrák festő képeit állítják ki a régió legmenőbb múzeumában, március 10-ig!

Ezt is szerettétek

Beküldtünk egy igazi székelyt a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai közé a januári kormányellenes tüntetésen.

Mi az, amit nem lehet elvitatni Orbán Viktortól és Gyurcsány Ferenctől? Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt mindent elmond az Azonnalinak.

Az ellenzék azzal is vádolja, hogy orosz ügynök: a radikális, nem PiS-tag politikus a lengyel-fehérorosz kapcsolatok egyik legaktívabb támogatója.

Az Azonnali bemutatja a tényleges frontvonalakat és a heterogén szerb ellenzéket.

Twitter megosztás Google+ megosztás