Elbutíthat minket a klímaváltozás

Szerző: Illés Gergő
2018.12.09. 18:57

Ha tovább növekszik a szén-dioxid koncentrációja, az hatással lehet a memóriánkra, koncentrációs készségünkre és döntéshozatali képességeinkre is.

Elbutíthat minket a klímaváltozás

A növekvő széndioxid-kibocsátási értékek hosszú távon a dolgozók agyi kapacitásának csökkenéséhez is vezethet – írja az Independent a University College London (UCL) kutatása szerint.

A kutatás kimutatta: az atmoszférába bekerülő üvegházgázok mennyisége hatással van a memóriánkra, koncentrációs készségünkre és döntéshozatali képességeinkre is.

Arra vonatkozóan már léteznek adatok, hogy a munkahelyeken a szellőztetés hiánya a dolgozókat lassabbá és kevésbé hatékonnyá teszi, ám a klímaváltozás a szélesebb tömegekre is hasonló hatást gyakorolhat. Az UCL kutatói csapata elmondta: „a kognitív emberi teljesítmény csökken a szén-dioxid mennyiségének növekedésével”. 

Hozzátették: „Mivel a XXI. század végére nagy a valószínűsége, hogy az atmoszférában megnő a szén-dioxid koncentráció, az antropogén (emberek által okozott) szén-dioxid emissziók növekedése visszafordíthatatlanul a kognitív emberi teljesítmény csökkenését eredményezheti”. A kutatók a megoldást a közlekedési rendszerek és az épületek levegőkeringetési rendszereinek megváltoztatásában látják.

Korábban hasonló összefüggéseket már a Yale Egyetem Közegészségügyi Iskolája is vizsgált: szerintük a légszennyezés vezethet az intelligenciaszint csökkenéséhez. A Yale kutatása ugyanakkor a kén-dioxid és a nitrogén-dioxid koncentrációjának növekedésére vonatkozott.

2018 májusában az atmoszférában található szén-dioxid mennyisége elérte a valaha rögzített legmagasabb értéket: akkor egymillió jelenlévő gázmolekulából 410 volt szén-dioxid.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek