+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2018. december 9. vasárnap, 18:57
Ha tovább növekszik a szén-dioxid koncentrációja, az hatással lehet a memóriánkra, koncentrációs készségünkre és döntéshozatali képességeinkre is.

A növekvő széndioxid-kibocsátási értékek hosszú távon a dolgozók agyi kapacitásának csökkenéséhez is vezethet – írja az Independent a University College London (UCL) kutatása szerint.

 

A kutatás kimutatta: az atmoszférába bekerülő üvegházgázok mennyisége hatással van a memóriánkra, koncentrációs készségünkre és döntéshozatali képességeinkre is.

 

Arra vonatkozóan már léteznek adatok, hogy a munkahelyeken a szellőztetés hiánya a dolgozókat lassabbá és kevésbé hatékonnyá teszi, ám a klímaváltozás a szélesebb tömegekre is hasonló hatást gyakorolhat. Az UCL kutatói csapata elmondta: „a kognitív emberi teljesítmény csökken a szén-dioxid mennyiségének növekedésével”. 

 

Hozzátették: „Mivel a XXI. század végére nagy a valószínűsége, hogy az atmoszférában megnő a szén-dioxid koncentráció, az antropogén (emberek által okozott) szén-dioxid emissziók növekedése visszafordíthatatlanul a kognitív emberi teljesítmény csökkenését eredményezheti”. A kutatók a megoldást a közlekedési rendszerek és az épületek levegőkeringetési rendszereinek megváltoztatásában látják.

 

Korábban hasonló összefüggéseket már a Yale Egyetem Közegészségügyi Iskolája is vizsgált: szerintük a légszennyezés vezethet az intelligenciaszint csökkenéséhez. A Yale kutatása ugyanakkor a kén-dioxid és a nitrogén-dioxid koncentrációjának növekedésére vonatkozott.

 

2018 májusában az atmoszférában található szén-dioxid mennyisége elérte a valaha rögzített legmagasabb értéket: akkor egymillió jelenlévő gázmolekulából 410 volt szén-dioxid.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Dacian Cioloș lenne az első román, aki EP-csoportot vezet.

Egy, az egyházi tulajdonokat érintő törvénytervezet miatt háborognak a szerb ortodox egyházi vezetők és politikusok. Feszültség van Szerbia és Montenegró között.

A katalán függetlenségpártiak berágtak, mert nem ők adják Barcelona következő polgármesterét. Közben megszívathatják Pedro Sánchez miniszterelnököt is!

Még 3 napig lehet online szavazásra regisztrálni az előválasztásra. Részletek!

A volt román miniszterelnök korábbi uszító mondata éles ellentétben áll a szociáldemokrata EP-frakció értékeivel, mondta frakciótársa, Ujhelyi István az Azonnalinak.

A hét kérdése

Itt a nyár, itt a strandszezon, itt az idő elámulni azon, hogy hol tart még mindig a magyar gasztronómia. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A kilencvenedik. A pesti Duna-korzón, június 13-17. között.

A borzalmas név ellenére is érdemes újragondolni mindazt, amit erről az unalmasnak tűnő fajtáról tudni vélünk. Június 22.

A Piacok Napján az Erzsébet tér egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án.

JazzTM, július 5-7. között Európa 2021-es kulturális fővárosában. Elég erős lineuppal, a közelben!

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogy történt a rendszerváltás? Mit kell tudni a prágai gólemről? Milyen bosszúra készül az Álmok Fejedelme? Könyves Kálmán!

Valerij Pekar szerint az egész nyelvtörvényügy csak egy háborús ország átmeneti problémája. Interjú.

Amikor mi olyan speciálisnak érezzük magunkat, nem árt elmenni egy magát ugyanúgy meg- és feltalálni igyekvő másik volt szocialista fővárosba.

Ellenőriztük, mennyire vannak képben az emberek azzal, hogy kikre is lehet szavazni. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás