+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2018. december 9. vasárnap, 18:57
Ha tovább növekszik a szén-dioxid koncentrációja, az hatással lehet a memóriánkra, koncentrációs készségünkre és döntéshozatali képességeinkre is.

A növekvő széndioxid-kibocsátási értékek hosszú távon a dolgozók agyi kapacitásának csökkenéséhez is vezethet – írja az Independent a University College London (UCL) kutatása szerint.

 

A kutatás kimutatta: az atmoszférába bekerülő üvegházgázok mennyisége hatással van a memóriánkra, koncentrációs készségünkre és döntéshozatali képességeinkre is.

 

Arra vonatkozóan már léteznek adatok, hogy a munkahelyeken a szellőztetés hiánya a dolgozókat lassabbá és kevésbé hatékonnyá teszi, ám a klímaváltozás a szélesebb tömegekre is hasonló hatást gyakorolhat. Az UCL kutatói csapata elmondta: „a kognitív emberi teljesítmény csökken a szén-dioxid mennyiségének növekedésével”. 

 

Hozzátették: „Mivel a XXI. század végére nagy a valószínűsége, hogy az atmoszférában megnő a szén-dioxid koncentráció, az antropogén (emberek által okozott) szén-dioxid emissziók növekedése visszafordíthatatlanul a kognitív emberi teljesítmény csökkenését eredményezheti”. A kutatók a megoldást a közlekedési rendszerek és az épületek levegőkeringetési rendszereinek megváltoztatásában látják.

 

Korábban hasonló összefüggéseket már a Yale Egyetem Közegészségügyi Iskolája is vizsgált: szerintük a légszennyezés vezethet az intelligenciaszint csökkenéséhez. A Yale kutatása ugyanakkor a kén-dioxid és a nitrogén-dioxid koncentrációjának növekedésére vonatkozott.

 

2018 májusában az atmoszférában található szén-dioxid mennyisége elérte a valaha rögzített legmagasabb értéket: akkor egymillió jelenlévő gázmolekulából 410 volt szén-dioxid.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miért nem történik semmi a Magyarországi ellenes hetes cikkel? A román elnökség részéről ígérik: áprilisban tárgyalni fognak az ügyről.

Húsz év megfigyelését elemezve tudósok arra jutottak: ugyan ritkábban alakulnak ki a nyugodt tengervízen hirtelen megjelenő óriáshullámok, de évről évre egyre nagyobb lesz a méretük.

Már be is jelentették az abortuszjogok pártolói: beperelik Mississippit,
hogy blokkolják a törvényt.

Edvard Munch híres képén valójában nem is az alak sikolt, sokkal inkább csak ő maga hall sikoltást – állítja a Brit Múzeum.

Hát mi mással foglalkozna az eheti Azonnali-lista, mint az esti Szlovákia-Magyarország szuperrangadóval? Ezúttal taktikai tanácsokkal látjuk el Rossi szövetségi kapitányt.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Leginkább a még hezitáló német, spanyol és lengyel pártokon fog múlni a Fidesz sorsa az Európai Néppártban, de a kormánypártnak is vannak erős szövetségesei.

Alexisz Ciprasznak elég volt az első vörös vonalat átlépnie, hogy Berlin alig fél év alatt padlóra küldje. Ciprasz ugyanis, ellentétben Orbánnal, egy tényleges vörös vonalt érintett: a német bankok érdekeit.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Az AB az igazságügyi miniszter kérésére olvasott az igazságügyi miniszter korábbi gondolataiban! Sci-finek hangzik? Elmagyarázzuk!

Twitter megosztás Google+ megosztás