+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2018. december 9. vasárnap, 19:49
A flamand nacionalisták kiléptek a kormánykoalícióból, mert a belga parlament támogatta a migrációs csomagot. Így a miniszterelnök kisebbségi kormányzásra kényszerül.

Elvesztette parlamenti többségét és kisebbségi kormányzásra szorult Charles Michel belga miniszterelnök – írja a Politico. A kormányfő törékeny szövetsége a nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) párttal az ENSZ migrációs csomagjával kapcsolatos megosztottság miatt ért véget szombat este.

 

Inog a miniszterelnök széke


Fülöp belga király egyúttal engedélyezte Michel számára, hogy újraszervezze kormányát az N-VA nélkül. Michel lecserélte a flamand pártból érkező minisztereket, így Jan Jambon belügyminisztert, illetve Theo Francken migrációs és menedékügyi államtitkárt is. Ehelyett a migrációs feladatokat a jövőben Maggie De Block liberális politikus látja majd el, és a mérsékelt-konzervatív kereszténydemokratáktól érkező Pieter De Crem lesz a belügyminiszter.


Az új migrációügyi államtitkár rögtön bevándorláspártibb hangot ütött meg, mikor nacionalista elődjének politikájának visszafordítására tett ígéretet: a De Morgen belga lapnak arról beszélt,

 

Francken menedékkérelmekre vonatkozó limitjeinek visszafordítása csak „az első lépés lesz”.


Egyelőre Charles Michel marad a miniszterelnök, ám a helyzet bizonytalan számára: „narancs-kék” koalíciójának ugyanis nincs parlamenti többsége a flamand nacionalisták nélkül, így felvetve annak lehetőségét is, hogy Michel nem tudná kitölteni mandátumát. Szövetségi- és helyi választásokat egyébként jövő májusban tartanak az országban.

 

Már a nacionalisták nélkül mennek Marrákesbe


Michel egyúttal elmondta: nem áll szándékában bizalmi szavazást kezdeményezni a parlamentben, és figyelmeztetett, az előrehozott választásra felszólító képviselők több mint egy évre „blokkolnák le” az országot. Hozzátette, koalíciója a továbbiakban a gazdaságra, a biztonságra és a klímaváltozásra fog fókuszálni, és „kontinuitást” biztosít a választásokig.


Az N-VA számára a törést az ENSZ migrációs csomagjának a belga parlamentben való elfogadása jelentette: ezt ugyanis a flamand nacionalisták és a szélsőjobboldali Vlaams Belang párt kivételével mindenki támogatta.

 

Michel még szombaton is megpróbálta megmenteni a koalíciót, és miniszteri gyűlést hívott össze, ám ez már nem vezetett eredményre. „Hivatalosan is kijelentettük, hogy nem értünk egyet az [ENSZ] paktum tartalmával” – mondta a sajtónak Bart De Wever, az N-VA elnöke. A leköszönő belügyminiszter azt mondta: ha a kormány Marrákesbe, a dokumentum aláírásának helyszínére utazik, akkor ott már a flamand nacionalisták nem lesznek jelen.


Alexander De Croo miniszterelnök-helyettes vasárnap tagadta, hogy a kormány a nyitott határok politikáját támogatná. Szerinte „határozott, de humánus” migrációs politikára van szükség, és „elvi kérdés” számára a paktum aláírása.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miért nem történik semmi a Magyarországi ellenes hetes cikkel? A román elnökség részéről ígérik: áprilisban tárgyalni fognak az ügyről.

Húsz év megfigyelését elemezve tudósok arra jutottak: ugyan ritkábban alakulnak ki a nyugodt tengervízen hirtelen megjelenő óriáshullámok, de évről évre egyre nagyobb lesz a méretük.

Már be is jelentették az abortuszjogok pártolói: beperelik Mississippit,
hogy blokkolják a törvényt.

Edvard Munch híres képén valójában nem is az alak sikolt, sokkal inkább csak ő maga hall sikoltást – állítja a Brit Múzeum.

Hát mi mással foglalkozna az eheti Azonnali-lista, mint az esti Szlovákia-Magyarország szuperrangadóval? Ezúttal taktikai tanácsokkal látjuk el Rossi szövetségi kapitányt.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Leginkább a még hezitáló német, spanyol és lengyel pártokon fog múlni a Fidesz sorsa az Európai Néppártban, de a kormánypártnak is vannak erős szövetségesei.

Alexisz Ciprasznak elég volt az első vörös vonalat átlépnie, hogy Berlin alig fél év alatt padlóra küldje. Ciprasz ugyanis, ellentétben Orbánnal, egy tényleges vörös vonalt érintett: a német bankok érdekeit.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Az AB az igazságügyi miniszter kérésére olvasott az igazságügyi miniszter korábbi gondolataiban! Sci-finek hangzik? Elmagyarázzuk!

Twitter megosztás Google+ megosztás