+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2018. december 9. vasárnap, 19:49
A flamand nacionalisták kiléptek a kormánykoalícióból, mert a belga parlament támogatta a migrációs csomagot. Így a miniszterelnök kisebbségi kormányzásra kényszerül.

Elvesztette parlamenti többségét és kisebbségi kormányzásra szorult Charles Michel belga miniszterelnök – írja a Politico. A kormányfő törékeny szövetsége a nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) párttal az ENSZ migrációs csomagjával kapcsolatos megosztottság miatt ért véget szombat este.

 

Inog a miniszterelnök széke


Fülöp belga király egyúttal engedélyezte Michel számára, hogy újraszervezze kormányát az N-VA nélkül. Michel lecserélte a flamand pártból érkező minisztereket, így Jan Jambon belügyminisztert, illetve Theo Francken migrációs és menedékügyi államtitkárt is. Ehelyett a migrációs feladatokat a jövőben Maggie De Block liberális politikus látja majd el, és a mérsékelt-konzervatív kereszténydemokratáktól érkező Pieter De Crem lesz a belügyminiszter.


Az új migrációügyi államtitkár rögtön bevándorláspártibb hangot ütött meg, mikor nacionalista elődjének politikájának visszafordítására tett ígéretet: a De Morgen belga lapnak arról beszélt,

 

Francken menedékkérelmekre vonatkozó limitjeinek visszafordítása csak „az első lépés lesz”.


Egyelőre Charles Michel marad a miniszterelnök, ám a helyzet bizonytalan számára: „narancs-kék” koalíciójának ugyanis nincs parlamenti többsége a flamand nacionalisták nélkül, így felvetve annak lehetőségét is, hogy Michel nem tudná kitölteni mandátumát. Szövetségi- és helyi választásokat egyébként jövő májusban tartanak az országban.

 

Már a nacionalisták nélkül mennek Marrákesbe


Michel egyúttal elmondta: nem áll szándékában bizalmi szavazást kezdeményezni a parlamentben, és figyelmeztetett, az előrehozott választásra felszólító képviselők több mint egy évre „blokkolnák le” az országot. Hozzátette, koalíciója a továbbiakban a gazdaságra, a biztonságra és a klímaváltozásra fog fókuszálni, és „kontinuitást” biztosít a választásokig.


Az N-VA számára a törést az ENSZ migrációs csomagjának a belga parlamentben való elfogadása jelentette: ezt ugyanis a flamand nacionalisták és a szélsőjobboldali Vlaams Belang párt kivételével mindenki támogatta.

 

Michel még szombaton is megpróbálta megmenteni a koalíciót, és miniszteri gyűlést hívott össze, ám ez már nem vezetett eredményre. „Hivatalosan is kijelentettük, hogy nem értünk egyet az [ENSZ] paktum tartalmával” – mondta a sajtónak Bart De Wever, az N-VA elnöke. A leköszönő belügyminiszter azt mondta: ha a kormány Marrákesbe, a dokumentum aláírásának helyszínére utazik, akkor ott már a flamand nacionalisták nem lesznek jelen.


Alexander De Croo miniszterelnök-helyettes vasárnap tagadta, hogy a kormány a nyitott határok politikáját támogatná. Szerinte „határozott, de humánus” migrációs politikára van szükség, és „elvi kérdés” számára a paktum aláírása.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Dacian Cioloș lenne az első román, aki EP-csoportot vezet.

Egy, az egyházi tulajdonokat érintő törvénytervezet miatt háborognak a szerb ortodox egyházi vezetők és politikusok. Feszültség van Szerbia és Montenegró között.

A katalán függetlenségpártiak berágtak, mert nem ők adják Barcelona következő polgármesterét. Közben megszívathatják Pedro Sánchez miniszterelnököt is!

Még 3 napig lehet online szavazásra regisztrálni az előválasztásra. Részletek!

A volt román miniszterelnök korábbi uszító mondata éles ellentétben áll a szociáldemokrata EP-frakció értékeivel, mondta frakciótársa, Ujhelyi István az Azonnalinak.

A hét kérdése

Itt a nyár, itt a strandszezon, itt az idő elámulni azon, hogy hol tart még mindig a magyar gasztronómia. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A kilencvenedik. A pesti Duna-korzón, június 13-17. között.

A borzalmas név ellenére is érdemes újragondolni mindazt, amit erről az unalmasnak tűnő fajtáról tudni vélünk. Június 22.

A Piacok Napján az Erzsébet tér egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án.

JazzTM, július 5-7. között Európa 2021-es kulturális fővárosában. Elég erős lineuppal, a közelben!

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogy történt a rendszerváltás? Mit kell tudni a prágai gólemről? Milyen bosszúra készül az Álmok Fejedelme? Könyves Kálmán!

Valerij Pekar szerint az egész nyelvtörvényügy csak egy háborús ország átmeneti problémája. Interjú.

Amikor mi olyan speciálisnak érezzük magunkat, nem árt elmenni egy magát ugyanúgy meg- és feltalálni igyekvő másik volt szocialista fővárosba.

Ellenőriztük, mennyire vannak képben az emberek azzal, hogy kikre is lehet szavazni. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás