+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2018. december 9. vasárnap, 19:49
A flamand nacionalisták kiléptek a kormánykoalícióból, mert a belga parlament támogatta a migrációs csomagot. Így a miniszterelnök kisebbségi kormányzásra kényszerül.

Elvesztette parlamenti többségét és kisebbségi kormányzásra szorult Charles Michel belga miniszterelnök – írja a Politico. A kormányfő törékeny szövetsége a nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) párttal az ENSZ migrációs csomagjával kapcsolatos megosztottság miatt ért véget szombat este.

 

Inog a miniszterelnök széke


Fülöp belga király egyúttal engedélyezte Michel számára, hogy újraszervezze kormányát az N-VA nélkül. Michel lecserélte a flamand pártból érkező minisztereket, így Jan Jambon belügyminisztert, illetve Theo Francken migrációs és menedékügyi államtitkárt is. Ehelyett a migrációs feladatokat a jövőben Maggie De Block liberális politikus látja majd el, és a mérsékelt-konzervatív kereszténydemokratáktól érkező Pieter De Crem lesz a belügyminiszter.


Az új migrációügyi államtitkár rögtön bevándorláspártibb hangot ütött meg, mikor nacionalista elődjének politikájának visszafordítására tett ígéretet: a De Morgen belga lapnak arról beszélt,

 

Francken menedékkérelmekre vonatkozó limitjeinek visszafordítása csak „az első lépés lesz”.


Egyelőre Charles Michel marad a miniszterelnök, ám a helyzet bizonytalan számára: „narancs-kék” koalíciójának ugyanis nincs parlamenti többsége a flamand nacionalisták nélkül, így felvetve annak lehetőségét is, hogy Michel nem tudná kitölteni mandátumát. Szövetségi- és helyi választásokat egyébként jövő májusban tartanak az országban.

 

Már a nacionalisták nélkül mennek Marrákesbe


Michel egyúttal elmondta: nem áll szándékában bizalmi szavazást kezdeményezni a parlamentben, és figyelmeztetett, az előrehozott választásra felszólító képviselők több mint egy évre „blokkolnák le” az országot. Hozzátette, koalíciója a továbbiakban a gazdaságra, a biztonságra és a klímaváltozásra fog fókuszálni, és „kontinuitást” biztosít a választásokig.


Az N-VA számára a törést az ENSZ migrációs csomagjának a belga parlamentben való elfogadása jelentette: ezt ugyanis a flamand nacionalisták és a szélsőjobboldali Vlaams Belang párt kivételével mindenki támogatta.

 

Michel még szombaton is megpróbálta megmenteni a koalíciót, és miniszteri gyűlést hívott össze, ám ez már nem vezetett eredményre. „Hivatalosan is kijelentettük, hogy nem értünk egyet az [ENSZ] paktum tartalmával” – mondta a sajtónak Bart De Wever, az N-VA elnöke. A leköszönő belügyminiszter azt mondta: ha a kormány Marrákesbe, a dokumentum aláírásának helyszínére utazik, akkor ott már a flamand nacionalisták nem lesznek jelen.


Alexander De Croo miniszterelnök-helyettes vasárnap tagadta, hogy a kormány a nyitott határok politikáját támogatná. Szerinte „határozott, de humánus” migrációs politikára van szükség, és „elvi kérdés” számára a paktum aláírása.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Simicska Lajos Mészáros Lőrinccé vénült tíz év alatt, Jennifer Aniston meg Iggy Poppá. A román elnök száját meg pont elhagyta egy köszönés.

A black metál egyik kultzenekara 2018-ban még csak pár koncertre állt össze, de úgy döntöttek, hogy lemezen is folytatják az összeborulást.

Két nagy nemzetközi sporteseményt is rendeznek az országban hamarosan, így a nagy boltok inkább korlátozták magukat a külföldi látogatók nyugalma érdekében.

A kemény hatósági fellépés ellenére sem csitul a drogháború Közép-Amerikában.

Az USA hivatalosan is kezdeményezni fogja a kínai óriáscég december elején letartóztatott magas rangú vezetőjének kiadatását.

A hét kérdése

Elhunyt Andy Vajna filmproducer, milliárdos, filmbiztos, tévétulajdonos. Neked melyik a kedvenc filmed azok közül, amelyekhez köze volt?

Azért ide elnéznénk

Dé:Nash, Pe$tipatkány és LIL IOM január 24-én lépnek fel.

Milyen a vidék az egyik legjelentősebb magyar képzőművész szemével?
Január 24-én kiderül!

Végig lehet kóstolni az összes hazai furmintot! Február 7-én!

Világhírű természetfotósok képeit lehet megcsodálni február 16-án Budapesten.

Franz Grabmayr osztrák festő képeit állítják ki a régió legmenőbb múzeumában, március 10-ig!

Ezt is szerettétek

Beküldtünk egy igazi székelyt a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai közé a januári kormányellenes tüntetésen.

Mi az, amit nem lehet elvitatni Orbán Viktortól és Gyurcsány Ferenctől? Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt mindent elmond az Azonnalinak.

Az ellenzék azzal is vádolja, hogy orosz ügynök: a radikális, nem PiS-tag politikus a lengyel-fehérorosz kapcsolatok egyik legaktívabb támogatója.

Az Azonnali bemutatja a tényleges frontvonalakat és a heterogén szerb ellenzéket.

Twitter megosztás Google+ megosztás