Megvan a CDU új elnöke: Annegret Kramp-Karrenbauer, azaz marad a merkeli irány

Szerző: Techet Péter
2018.12.07. 17:05

A CDU-t Angela Merkel tizennyolc évnyi elnöksége után Annegret Kramp-Karrenbauer fogja vezetni. Eldőlt ezzel talán az is: marad a merkeli centrumpolitika.

Megvan a CDU új elnöke: Annegret Kramp-Karrenbauer, azaz marad a merkeli irány

Pénteken kezdődött a német kereszténydemokrata CDU tisztújító kongresszusa. A párt rögtön első nap új elnököt választott, miután Angela Merkel közölte, nem kíván újrázni. A kancellár kongresszusi beszéde után, amiről a magyar sajtóban egyedül az Azonnali számolt be részletesen, az egyes jelöltek szólalhattak fel az 1001 delegált előtt.

Annegret Kramp-Karrenbauer szakpolitikai kérdésekre koncentrált, de nagyon dinamikus beszédet tartott. Friedrich Merz azt hangsúlyozta, hogy egyedül ő tudja megállítani az AfD-t. Jens Spahn pedig megígérte: a jövőben is mindig provokálni fog.

Utána még kérdéséket kaphattak a jelöltek, majd jött a szavazás.

Az első fordulót a merkelista Annegret Kramp-Karrenbauer nyerte, de nem volt meg a szükséges ötven százalékos támogatottság. Ő 450 szavazatot kapott, Friedrich Merz 392-et, Jens Spahn pedig 157-et. A második fordulóra, amely Kramp-Karrenbauer és Merz között zajlott le, Merz fordult rá nagyobb eséllyel, ugyanis Spahn támogatói inkább Merz-pártiaknak számítottak. Kramp-Karrenbauer és Merz között ötvennyolc szavazatnyi különbség volt csak, miközben Spahn majdnem háromszor ennyi voksot kapott.

A második forduló aztán meghozta az eredményt. A szavazatarányok így alakultak ezúttal: Annegret Kramp-Karrenbauer 517, Friedrich Merz 482 szavazatot kapott.

A CDU új elnöke ezzel Annegret Kramp-Karrenbauer: azaz marad a merkeli irány.

Angela Merkel a mai nap igazi nyertese: tizenhat év után ismét, most már véglegesen legyőzte Friedrich Merzet. (Hogy Merz ki, és miért volt érdekes, hogy bejelentkezett a pártelnökségre, arról itt írtunk részletesen.)

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek