+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2018. december 5. szerda, 08:01
És vajon bejött-e a jóslat?

A jövőbelátás ugyan nyilvánvalóan lehetetlenség, mégis megkísérlik néhányak folyton modellezni, mi várható, és mire lehet számítani a következő évtizedekben.

 

Például azt is, hogy milyen munkákra lehet számítani a jövőben, ennek megvan persze a logikája, jobb helyeken, ha sejteni lehet, hogy mely szektorokban várható erősödés,

 

akkor hozzá tudják igazítani valamelyest az oktatási rendszert, fel tudnak készülni átképzésekre, stb.

 

Ennek fényében érdekes megnézni, hogy harminc évvel ezelőtt mit prognosztizáltak a munkaerő-változás területein, és mi valósult meg belőlük mára? 1988-ban a Sun and Press Buletinben jelent meg egy cikk, amelyben számos szakértő szólalt meg, ők arra számítottak, hogy ma egzotikus állások fognak népszerűbbek lenni: óceáni hotelszemélyzet, sportjogászok, wellnesstanácsadók, hold-asztronómusok és robottrénerek. Ezek persze ma vannak is, de nem mondható, hogy olyan sokra lenne szükség belőlük.

 

1988-ban Alan Portet, a George Tech University professzora azt mondta, hogy a gyorséttermi hálózatokból ki fog szorulni az emberi munkaerő, és amolyan autoburgerek lesznek népszerűek: azaz bedobod a pénzt, és a gépek fogják elkészíteni a rendelésed, nem a „mekisorba kényszerült bölcsészek”. Tény, hogy a nagy fastfood-láncok, mint a McDonald’s törekszenek ilyesmire, vannak is már magas szinten automatizált éttermeik, de emberek nélkül még mindig nem megy.

 

A cikk jó és rossz jóslatokkal ért véget: például volt szakértő, aki azt állította, hogy 2000-re 32 órás munkahetek lesznek, sokkal fontosabb lesz az enzimkutatás, a genetika és a robotika. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a mai időkre számítógép-használat nélkül nagyon nehéz lesz munkát találni.

 

Nem szeretnénk hasonló találgatásokba bocsátkozni, hogy akkor mondjuk sok marsi dolgozóra, hiperloop-sofőrre, ilyesmire lesz szükség a jövőben leginkább,

 

mindenesetre a Világgazdasági Fórum például elmondta, hogy mit vár a jövőre nézve: az automatizáció nem munkanélküliséget, hanem még több munkahelyet fog teremteni, többségben lesznek a szabadúszók, stb. Akit érdekel, itt elolvashatja.

 

FOTÓ: army.mil

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

A hétvégi olasz tartományi választások majd megmutatják: újjáépülés, vagy végleges leépülés következik-e.

Csalódott-e az MSZP-s Pollreisz Balázs győri polgármesterjelölt, hogy egy volt párttársa nyíltan a fideszes jelölt mellé állt? Válaszolt az Azonnalinak!

Az európai labdarúgó bajnokságok első osztályainak bevételi listáján Magyarország befért a legjobb húszba, a bevételi források eloszlásában Kazahsztánhoz hasonlítunk.

Az egyik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom vezetőjét már régóta kritizálják pártján belül. Most öt nappal két kulcsfontosságú választás előtt hagyhatja ott a pártot.

Kiszivárgott a bölcsek jelentése, eszerint a Fidesz maradhatna a Néppártban, de amíg nem viselkedik jól nyilvánosan, felfüggesztve marad.

Két és fél millió forintnyi lejt kapna, aki hétüléses autót vesz, és legalább három gyereke van. Persze kérdés, hogy átmegy-e a román parlamenten a javaslat.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás