+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2018. december 5. szerda, 08:01
És vajon bejött-e a jóslat?

A jövőbelátás ugyan nyilvánvalóan lehetetlenség, mégis megkísérlik néhányak folyton modellezni, mi várható, és mire lehet számítani a következő évtizedekben.

 

Például azt is, hogy milyen munkákra lehet számítani a jövőben, ennek megvan persze a logikája, jobb helyeken, ha sejteni lehet, hogy mely szektorokban várható erősödés,

 

akkor hozzá tudják igazítani valamelyest az oktatási rendszert, fel tudnak készülni átképzésekre, stb.

 

Ennek fényében érdekes megnézni, hogy harminc évvel ezelőtt mit prognosztizáltak a munkaerő-változás területein, és mi valósult meg belőlük mára? 1988-ban a Sun and Press Buletinben jelent meg egy cikk, amelyben számos szakértő szólalt meg, ők arra számítottak, hogy ma egzotikus állások fognak népszerűbbek lenni: óceáni hotelszemélyzet, sportjogászok, wellnesstanácsadók, hold-asztronómusok és robottrénerek. Ezek persze ma vannak is, de nem mondható, hogy olyan sokra lenne szükség belőlük.

 

1988-ban Alan Portet, a George Tech University professzora azt mondta, hogy a gyorséttermi hálózatokból ki fog szorulni az emberi munkaerő, és amolyan autoburgerek lesznek népszerűek: azaz bedobod a pénzt, és a gépek fogják elkészíteni a rendelésed, nem a „mekisorba kényszerült bölcsészek”. Tény, hogy a nagy fastfood-láncok, mint a McDonald’s törekszenek ilyesmire, vannak is már magas szinten automatizált éttermeik, de emberek nélkül még mindig nem megy.

 

A cikk jó és rossz jóslatokkal ért véget: például volt szakértő, aki azt állította, hogy 2000-re 32 órás munkahetek lesznek, sokkal fontosabb lesz az enzimkutatás, a genetika és a robotika. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a mai időkre számítógép-használat nélkül nagyon nehéz lesz munkát találni.

 

Nem szeretnénk hasonló találgatásokba bocsátkozni, hogy akkor mondjuk sok marsi dolgozóra, hiperloop-sofőrre, ilyesmire lesz szükség a jövőben leginkább,

 

mindenesetre a Világgazdasági Fórum például elmondta, hogy mit vár a jövőre nézve: az automatizáció nem munkanélküliséget, hanem még több munkahelyet fog teremteni, többségben lesznek a szabadúszók, stb. Akit érdekel, itt elolvashatja.

 

FOTÓ: army.mil

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Évtizedek óta betiltott rákkeltő hatású anyagot is találtak a La Manche csatornánál
élő delfinek szervezetében.

Galambok, varjak, kutyák, macskák és delfinek titkosszolgálati kiképzésével is kísérletezett a hetvenes években a CIA egy, a titkosítás alól most feloldott dokumentum szerint.

A Bugár Béla-féle szlovákiai Híd nem működik együtt a másik magyar párt MKP-val, emiatt pedig a héten többen is otthagyták a pártot.

Az angol nyelv pedig a mandarin egyik dialektusa. De mennyire kell ezt komolyan venni? Salát Gergely Kína-szakértő magyarázta el az Azonnalinak.

A villamosiparban szigetelőnek használt kén-hexafluorid bír a legmagasabb felmelegedési potenciállal a világon, és egyre több szivárog belőle a levegőbe.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás