Milyen munkákat jósoltak nekünk harminc éve a tudósok?

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.12.05. 08:01

És vajon bejött-e a jóslat?

Milyen munkákat jósoltak nekünk harminc éve a tudósok?

A jövőbelátás ugyan nyilvánvalóan lehetetlenség, mégis megkísérlik néhányak folyton modellezni, mi várható, és mire lehet számítani a következő évtizedekben.

Például azt is, hogy milyen munkákra lehet számítani a jövőben, ennek megvan persze a logikája, jobb helyeken, ha sejteni lehet, hogy mely szektorokban várható erősödés,

akkor hozzá tudják igazítani valamelyest az oktatási rendszert, fel tudnak készülni átképzésekre, stb.

Ennek fényében érdekes megnézni, hogy harminc évvel ezelőtt mit prognosztizáltak a munkaerő-változás területein, és mi valósult meg belőlük mára? 1988-ban a Sun and Press Buletinben jelent meg egy cikk, amelyben számos szakértő szólalt meg, ők arra számítottak, hogy ma egzotikus állások fognak népszerűbbek lenni: óceáni hotelszemélyzet, sportjogászok, wellnesstanácsadók, hold-asztronómusok és robottrénerek. Ezek persze ma vannak is, de nem mondható, hogy olyan sokra lenne szükség belőlük.

1988-ban Alan Portet, a George Tech University professzora azt mondta, hogy a gyorséttermi hálózatokból ki fog szorulni az emberi munkaerő, és amolyan autoburgerek lesznek népszerűek: azaz bedobod a pénzt, és a gépek fogják elkészíteni a rendelésed, nem a „mekisorba kényszerült bölcsészek”. Tény, hogy a nagy fastfood-láncok, mint a McDonald’s törekszenek ilyesmire, vannak is már magas szinten automatizált éttermeik, de emberek nélkül még mindig nem megy.

A cikk jó és rossz jóslatokkal ért véget: például volt szakértő, aki azt állította, hogy 2000-re 32 órás munkahetek lesznek, sokkal fontosabb lesz az enzimkutatás, a genetika és a robotika. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a mai időkre számítógép-használat nélkül nagyon nehéz lesz munkát találni.

Nem szeretnénk hasonló találgatásokba bocsátkozni, hogy akkor mondjuk sok marsi dolgozóra, hiperloop-sofőrre, ilyesmire lesz szükség a jövőben leginkább,

mindenesetre a Világgazdasági Fórum például elmondta, hogy mit vár a jövőre nézve: az automatizáció nem munkanélküliséget, hanem még több munkahelyet fog teremteni, többségben lesznek a szabadúszók, stb. Akit érdekel, itt elolvashatja.

FOTÓ: army.mil

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek