+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. december 5. szerda, 18:03
2018 áprilisa óta hirtelen nagyon tájékozottak lettek a magyarok az EP-választás időpontját illetően.

Egy Azonnali-olvasónak valószínűleg nem kell mondani, hogy 2019. május 23–26. között tartják az európai parlamenti választásokat, csakhogy Magyarországon egyelőre több Azonnalit nem olvasó ember van, mint igen. Így bár sokaknak természetes, hogy elmennek szavazni az EP-választáson, még többen vannak azok, akik különböző okokból nem adják le a voksukat. A legutóbbi, 2014-es EP-választáson Magyarországon 30 százalék alatti volt a részvétel, jóval alacsonyabb, mint a 42 százalékos összeurópai átlag. 

 

Jövőre valószínűleg változni fog ez, mivel a magyarországi ellenzéki pártok igyekeznek belpolitikai tétet is adni neki azáltal, hogy ez lesz az önkormányzati választás előtti nagy erőviszony-felmérés, nem beszélve a Fideszről, amely úgy látja, jövő májusban dől el Európa sorsa.

 

Ezzel magyarázható az is, hogy egy friss, a magyar sajtónak szerda délelőtt bemutatott Eurobarometer-felmérés szerint Magyarországon tudták az egész EU-ban a legtöbben, hogy mikor lesz a következő EP-választás: a megkérdezettek 75 százaléka tisztában volt az időponttal. Az uniós átlag 41 százalékos, a magyarok tájékozottsági szintjéhez a görögök és a máltaiak vannak közel, a legkevésbé képben a franciák, a portugálok, a spanyolok és a lettek voltak. Az Azonnali megmutatja a teljes grafikont:

 

 

A felmérés külön kitért arra is, hogy 2018. áprilisa és szeptembere között hol tapasztalhatták a kérdezőbiztosok a legnagyobb növekedést a dátumot illető tájékozottságban: nem nehéz kitalálni, a permanens, újabban már nem Soros György-, hanem Judith Sargentini- és Guy Verhofstadt-ellenes (mindketten EP-képviselők, egyikük a zöld, másikuk a liberális frakcióban foglal helyet) kampányban élő Magyarországon.

 

 

Az Európai Parlament mindenesetre a komplett EU-ban egy támogatói közösség építésébe kezdett Szavazni fogok kampány néven, ennek van egy hazai ága is. Aki tehát szeretné bátorítani arra ismerőseit, családtagjait, vagy akár teljesen ismeretleneket is, hogy részt vegyenek a jövő évi EP-választáson, itt tudnak jelentkezni a kampányban való részvételre. Hűvös Anka már megtette:

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az exminiszterelnök közvetlen kapcsolatban állhatott a Kuciak-gyilkosság állítólagos megrendelőjével, erre válaszul összehívott sajtótájékoztatóján szinte mindenkinek nekiment.

Dél-Franciaországban még mindig legálisak a bikaviadalok, az egyikre pedig az elvileg az állatjogi kérdésekért is
felelős mezőgazdasági
miniszter is elment.

A német környezetvédelmi minisztérium felmérése szerint a 14-22 év közöttiek szerint fontosabb a klímavédelem, mint a társadalmi igazságosság.

„A helyieket kizárva a pártok szétosztották egymás közt a koncot, mint a haramiák” – mondja Várnai László, a CivilZugló Egyesület vezetője.
Az MSZP-s Horváth Csaba szerint viszont Várnaival
nagyon nehéz együttműködni.

Főleg lengyelek és románok intéztek eddig letelepedési engedélyt az Egyesült Királyságban, de sokan még mindig nem gondolják fontosnak.

A hét kérdése

Meg lehet még akadályozni? Nem? Kamu az egész? Leszarod? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A lassú élet ideálja mentén alkotó értékteremtők bemutatkozása a Balaton-felvidéken augusztus 18-án.

Ha a tűzijáték helyett inkább angol metalcore-ra csapatnád, augusztus 20-án a Dürerben a helyed. Vendég: Inhale Me.

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás