+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. december 5. szerda, 18:03
2018 áprilisa óta hirtelen nagyon tájékozottak lettek a magyarok az EP-választás időpontját illetően.

Egy Azonnali-olvasónak valószínűleg nem kell mondani, hogy 2019. május 23–26. között tartják az európai parlamenti választásokat, csakhogy Magyarországon egyelőre több Azonnalit nem olvasó ember van, mint igen. Így bár sokaknak természetes, hogy elmennek szavazni az EP-választáson, még többen vannak azok, akik különböző okokból nem adják le a voksukat. A legutóbbi, 2014-es EP-választáson Magyarországon 30 százalék alatti volt a részvétel, jóval alacsonyabb, mint a 42 százalékos összeurópai átlag. 

 

Jövőre valószínűleg változni fog ez, mivel a magyarországi ellenzéki pártok igyekeznek belpolitikai tétet is adni neki azáltal, hogy ez lesz az önkormányzati választás előtti nagy erőviszony-felmérés, nem beszélve a Fideszről, amely úgy látja, jövő májusban dől el Európa sorsa.

 

Ezzel magyarázható az is, hogy egy friss, a magyar sajtónak szerda délelőtt bemutatott Eurobarometer-felmérés szerint Magyarországon tudták az egész EU-ban a legtöbben, hogy mikor lesz a következő EP-választás: a megkérdezettek 75 százaléka tisztában volt az időponttal. Az uniós átlag 41 százalékos, a magyarok tájékozottsági szintjéhez a görögök és a máltaiak vannak közel, a legkevésbé képben a franciák, a portugálok, a spanyolok és a lettek voltak. Az Azonnali megmutatja a teljes grafikont:

 

 

A felmérés külön kitért arra is, hogy 2018. áprilisa és szeptembere között hol tapasztalhatták a kérdezőbiztosok a legnagyobb növekedést a dátumot illető tájékozottságban: nem nehéz kitalálni, a permanens, újabban már nem Soros György-, hanem Judith Sargentini- és Guy Verhofstadt-ellenes (mindketten EP-képviselők, egyikük a zöld, másikuk a liberális frakcióban foglal helyet) kampányban élő Magyarországon.

 

 

Az Európai Parlament mindenesetre a komplett EU-ban egy támogatói közösség építésébe kezdett Szavazni fogok kampány néven, ennek van egy hazai ága is. Aki tehát szeretné bátorítani arra ismerőseit, családtagjait, vagy akár teljesen ismeretleneket is, hogy részt vegyenek a jövő évi EP-választáson, itt tudnak jelentkezni a kampányban való részvételre. Hűvös Anka már megtette:

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Napirend előtti felszólalás helyett kivonultak a parlamentből az ellenzéki képviselők. Esztergomba mennek tiltakozni.

II. János Pál menesztette 1983-ban a nicaraguai Ernesto Cardenalt, aki az akkori szélsőbalos kormány minisztere volt. Most Ferenc pápa rehabilitálta a 94 éves papot.

Ma elstartol a parlament tavaszi ülésszaka, és egészen június 14-ig tart. Briefing négy pontban.

Eredetileg a migrációs rész nem tetszett a magyaroknak, de most változtatás nélkül ment át.

Bár fizikailag lassan vége lesz a kalifátusnak, a mögöttük lévő hálózatokat is el kell vágni.

A hét kérdése

Újabb intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor annak érdekében, hogy ne fogyjon tovább a magyar. De elég ez bármire is? Mondjátok meg ti!

Azért ide elnéznénk

Hogy végzi a munkáját a Magyar Filmalap? A Revizor folyóirat kivesézi február 18-án.

Tölgyessy Péter jogász-expolitikus a rendszerváltásról ad elő február 20-án.

Milyen a furmint, ha balaton-felvidéki? Kóstold végig őket a február 22-23-i hétvégén!

Kóstold végig a legjobb badacsonyi borokat Budapesten, március 9-én, szombaton!

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Egy tangóharmonika, egy ember, egy dal, hat nép. Melyik a legjobb? A bosnyák? A horvát?

Milyen lesz a kontinens, amikor százéves lesz a világ legsikeresebb utópisztikus projektje? Mondjátok el ti az Azonnali novellapályázatán!

Hiába ugyanis a rengeteg adat, ha nem tudjuk őket kutatható módon megőrizni; márpedig jelenleg még ötlet sincs erre.

És vajon mit keresett a Jobbik évadnyitóján az LMP társelnöke vagy éppen Márki-Zay Péter?

Twitter megosztás Google+ megosztás