+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. december 5. szerda, 18:03
2018 áprilisa óta hirtelen nagyon tájékozottak lettek a magyarok az EP-választás időpontját illetően.

Egy Azonnali-olvasónak valószínűleg nem kell mondani, hogy 2019. május 23–26. között tartják az európai parlamenti választásokat, csakhogy Magyarországon egyelőre több Azonnalit nem olvasó ember van, mint igen. Így bár sokaknak természetes, hogy elmennek szavazni az EP-választáson, még többen vannak azok, akik különböző okokból nem adják le a voksukat. A legutóbbi, 2014-es EP-választáson Magyarországon 30 százalék alatti volt a részvétel, jóval alacsonyabb, mint a 42 százalékos összeurópai átlag. 

 

Jövőre valószínűleg változni fog ez, mivel a magyarországi ellenzéki pártok igyekeznek belpolitikai tétet is adni neki azáltal, hogy ez lesz az önkormányzati választás előtti nagy erőviszony-felmérés, nem beszélve a Fideszről, amely úgy látja, jövő májusban dől el Európa sorsa.

 

Ezzel magyarázható az is, hogy egy friss, a magyar sajtónak szerda délelőtt bemutatott Eurobarometer-felmérés szerint Magyarországon tudták az egész EU-ban a legtöbben, hogy mikor lesz a következő EP-választás: a megkérdezettek 75 százaléka tisztában volt az időponttal. Az uniós átlag 41 százalékos, a magyarok tájékozottsági szintjéhez a görögök és a máltaiak vannak közel, a legkevésbé képben a franciák, a portugálok, a spanyolok és a lettek voltak. Az Azonnali megmutatja a teljes grafikont:

 

 

A felmérés külön kitért arra is, hogy 2018. áprilisa és szeptembere között hol tapasztalhatták a kérdezőbiztosok a legnagyobb növekedést a dátumot illető tájékozottságban: nem nehéz kitalálni, a permanens, újabban már nem Soros György-, hanem Judith Sargentini- és Guy Verhofstadt-ellenes (mindketten EP-képviselők, egyikük a zöld, másikuk a liberális frakcióban foglal helyet) kampányban élő Magyarországon.

 

 

Az Európai Parlament mindenesetre a komplett EU-ban egy támogatói közösség építésébe kezdett Szavazni fogok kampány néven, ennek van egy hazai ága is. Aki tehát szeretné bátorítani arra ismerőseit, családtagjait, vagy akár teljesen ismeretleneket is, hogy részt vegyenek a jövő évi EP-választáson, itt tudnak jelentkezni a kampányban való részvételre. Hűvös Anka már megtette:

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Levelet írt az európai liberálisok vezetője a Facebook-főnöknek a meghamisított videó miatt, ami közben eltűnt Facebookról.

Az ügy akkora vihart kavart a belga kormánykoalíció berkein belül, hogy a miniszterelnök lemondásra kényszerült.

Magánéleti okokra hivatkozva hagyja ott a parlamenti képviselőséget Staudt Gábor, akit több támadás is ért ősszel a kormánymédiában. Már a helyettese is megvan.

Az egyik közkedvelt ünnepi fogás nálunk luxusterméknek számít.

Meztelen síelő nőt ábrázoló festménnyel reklámozták a semmeringi alpesi sí világkupát.

A hét kérdése

Szánkó, sárga mellény? A földön fekvő Hadházy Ákos? Szerinted mi lenne a legjobb szimbóluma a tüntetéseknek? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kömlődi Ferenc és Tamás Veronika vezet be a látszat-ellentétek világába december 19-én a Múzeum körúton!

December 19-én este varsói PiS-ellenes tüntetők szimpátiademonstrálnak a budapesti tiltakozókkal.

A moszkvai patriarchátus kórusa énekel december 19-én a Szent István-bazilikában.

A híres osztrák zeneszerző Holdbéli világ című vígoperáját hallhatják a nézők december 20-án a Festetics Palotában.

A Kutyapárt megköszön a kormánynak mindent. Hálatüntetés december 21-én.

Ezt is szerettétek

Elmagyarázzuk, ki hogyan ferdíti el a túlóratörvényt, és mi is
az igazság valójában!

Az Azonnali által megkérdezett politikusok abban egyetértettek, hogy nagyon sokat dolgoznak.

A macedón miniszterelnök nyilatkozott az Azonnalinak
a Gruevszki-ügyről. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás