+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. december 3. hétfő, 15:24
A filmsztár-környezetvédő szerint az USA nem egyenlő az amerikai elnökkel, a többség igenis támogatja a klímaváltozás elleni cselekvést.

Bizarr másodperceket élhettek át a lengyelországi Katowicében rendezett világklímakonferencia résztvevői, amikor Alexander Van der Bellen osztrák zöld államfő közölte, beszédidejének egy részét felajánlja az egy ideje lelkes környezetvédővé vált Arnold Schwarzeneggernek.

 

Az osztrák Kurier napilap tudósítása szerint a filmsztárból lett volt kaliforniai kormányzó arról beszélt, hogy a világ téved, ha azt gondolja, hogy az Egyesült Államok a jövőben nem fog részt venni a párizsi klímaegyezmény céljainak teljesítésében, ez ugyanis csak Trump álláspontja. „Igaz, hogy egy némileg múltba tekintő vezetésünk van Washingtonban” – fogalmazott Schwarzenegger, tovább fokozva: 

 

„igen, egy mesüge elnökünk van”, aki ki akarja léptetni az USA-t a párizsi klímaegyezményből.

 

A mesüge egy héber eredetű, az angol, francia, német, mi több, a román nyelvben is jelenlévő kifejezés, azt jelenti, hogy kelekótya, félbolond, hülye, szamár, féleszű, bárgyú, kuka, bolond, dilis.

 

Schwarzenegger a mesügézésnel nem állt meg, azzal folytatta beszédét, hogy az USA nem egyenlő Donald Trumppal: „Az amerikai államok, valamint a nagyvárosok továbbra is kiállnak az egyezmény mellett, és ezek kereken 70 százalékát adják az USA károsanyag-kibocsátásának. De osztják az egyezmény célját a bankok, az egyetemek, a kormányzók, a polgármesterek, szóval igen, az Egyesült Államok igenis egyetért vele!” – mondta, óriási tapsvihart váltva ki a hallgatóságból.

 

A 2015-ben 195 ország által elfogadott megállapodás célja

 

  • a globális átlaghőmérséklet emelkedésének jóval 2 °C alatt tartása az iparosodás előtti szinthez képest, majd az erőfeszítések folytatásaként a hőmérséklet emelkedésének 1,5 °C alatt tartása az iparosodás előtti szinthez képest, elismerve, hogy ez jelentősen csökkenti az éghajlatváltozás kockázatait és hatásait;
     
  • az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásaihoz történő alkalmazkodás képességének növelése, az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség, és az alacsony üvegházhatású gázkibocsátással járó fejlődés elősegítése, miközben ezek a folyamatok nem fenyegetik az élelmiszergyártást;
     
  • a pénzáramlások következetessé tétele, hogy az alacsony üvegházhatású gázkibocsátással járó és az éghajlattal szemben rugalmas fejlődési lehetőségek felé haladjanak.

 

A katowicei klímakonferencián Alexander Van der Bellen osztrák államfő – aki minden vele érkező stábtagot arra utasított, hogy vonattal utazzon a rendezvényre – saját klímavédelmi kezdeményezését reklámozta, amelyet időközben 18 európai kormány- és államfő támogat már. Mint azt a zöld politikus mondta, 

 

„valószínűleg mi vagyunk az utolsó olyan generáció, amely tenni tud még valamit a klímaváltozás ellen.”

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter videón jelentette be, hogy vasárnap reggeltől vége a Németországgal szemben bevezetett korlátozásoknak.

Három halottja van a koronavírusnak szombat reggelre, ráadásul már 2279 gyógyultat is fel tudunk mutatni.

A héten lezajlott szerb kupában az még összejött, hogy maximum ezer ember menjen ki a meccsre, de semmi másról nem gondoskodtak különösebben a szervezők.

Sokan mondjuk nem voltak, de legalább csináltattak maguknak Trianont éltető pólókat. Volt trianonozás, román himnusz és kulturális műsor is. Videóriport!

A brit titkosszolgálatok már régóta a kínai kapcsolatok újraértékelését szorgalmazzák, de Nagy-Britannia sok szempontból együttműködik az országgal, így kényes a helyzet.

Nem ez az első eset, hogy rátámadtak az iszlám vallást betiltani akaró Stram Kurs vezetőjére, Rasmus Paludanra.

Eddig mi kérdeztünk, most viszont a ti koronavírus-járvánnyal kapcsolatos instagramos kérdéseitekre válaszolnak a politikusok.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás