+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. december 3. hétfő, 15:24
A filmsztár-környezetvédő szerint az USA nem egyenlő az amerikai elnökkel, a többség igenis támogatja a klímaváltozás elleni cselekvést.

Bizarr másodperceket élhettek át a lengyelországi Katowicében rendezett világklímakonferencia résztvevői, amikor Alexander Van der Bellen osztrák zöld államfő közölte, beszédidejének egy részét felajánlja az egy ideje lelkes környezetvédővé vált Arnold Schwarzeneggernek.

 

Az osztrák Kurier napilap tudósítása szerint a filmsztárból lett volt kaliforniai kormányzó arról beszélt, hogy a világ téved, ha azt gondolja, hogy az Egyesült Államok a jövőben nem fog részt venni a párizsi klímaegyezmény céljainak teljesítésében, ez ugyanis csak Trump álláspontja. „Igaz, hogy egy némileg múltba tekintő vezetésünk van Washingtonban” – fogalmazott Schwarzenegger, tovább fokozva: 

 

„igen, egy mesüge elnökünk van”, aki ki akarja léptetni az USA-t a párizsi klímaegyezményből.

 

A mesüge egy héber eredetű, az angol, francia, német, mi több, a román nyelvben is jelenlévő kifejezés, azt jelenti, hogy kelekótya, félbolond, hülye, szamár, féleszű, bárgyú, kuka, bolond, dilis.

 

Schwarzenegger a mesügézésnel nem állt meg, azzal folytatta beszédét, hogy az USA nem egyenlő Donald Trumppal: „Az amerikai államok, valamint a nagyvárosok továbbra is kiállnak az egyezmény mellett, és ezek kereken 70 százalékát adják az USA károsanyag-kibocsátásának. De osztják az egyezmény célját a bankok, az egyetemek, a kormányzók, a polgármesterek, szóval igen, az Egyesült Államok igenis egyetért vele!” – mondta, óriási tapsvihart váltva ki a hallgatóságból.

 

A 2015-ben 195 ország által elfogadott megállapodás célja

 

  • a globális átlaghőmérséklet emelkedésének jóval 2 °C alatt tartása az iparosodás előtti szinthez képest, majd az erőfeszítések folytatásaként a hőmérséklet emelkedésének 1,5 °C alatt tartása az iparosodás előtti szinthez képest, elismerve, hogy ez jelentősen csökkenti az éghajlatváltozás kockázatait és hatásait;
     
  • az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásaihoz történő alkalmazkodás képességének növelése, az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség, és az alacsony üvegházhatású gázkibocsátással járó fejlődés elősegítése, miközben ezek a folyamatok nem fenyegetik az élelmiszergyártást;
     
  • a pénzáramlások következetessé tétele, hogy az alacsony üvegházhatású gázkibocsátással járó és az éghajlattal szemben rugalmas fejlődési lehetőségek felé haladjanak.

 

A katowicei klímakonferencián Alexander Van der Bellen osztrák államfő – aki minden vele érkező stábtagot arra utasított, hogy vonattal utazzon a rendezvényre – saját klímavédelmi kezdeményezését reklámozta, amelyet időközben 18 európai kormány- és államfő támogat már. Mint azt a zöld politikus mondta, 

 

„valószínűleg mi vagyunk az utolsó olyan generáció, amely tenni tud még valamit a klímaváltozás ellen.”

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nagyobb baja is van Győrnek a polgármester szexbotrányánál: csúcsidőben folyamatosan maradnak ki a buszok, megoldás egyelőre nem látszik.

A hatóságok nem örültek neki különösebben, hogy elkezdene rendesen bánni felhasználói adataival a közösségi oldal, de Zuckerbergék őket is megpróbálják segíteni.

A honvédelmi államtitkár szerint a szocialista Bangóné úgy viselkedik, mint aki megőrült. Mindezt azért, mert az ellenzék új választást akar Csepelen, miközben a Fidesz is több helyen számoltat újra.

Szerintük legalább annyit érdemelnének a nyugat-balkáni régió népei, hogy az Európai Unió világosan mondja meg, mi a helyzet pontosan.

„Ez itt a finn-svéd határ. Negyven éve nem történt itt semmi.” Miért is jó az, hogy az EU dögunalmas?

Éjfélig vitatkoztak, de nem jutottak egyezségre az EU-s vezetők a nyugat-balkáni bővítés ügyében, még csak ígérgető dokumentumra sem futotta.

Bangóné Borbély Ildikó szerint annyira egyértelmű, hogy elcsalta a választást a helyi Fidesz, hogy az újraszámlálással sem elégednének meg.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás