Nem Franco? A diktátor óta nem volt szélsőjobb pártnak sikere Spanyolországban. De most...

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.12.03. 19:59

A migránsokat és a katalánokat utálják, Orbán Viktort ellenben nagyon szeretik azok a szélsőjobbosok, akik most bejutottak az andalúziai parlamentbe.

Nem Franco? A diktátor óta nem volt szélsőjobb pártnak sikere Spanyolországban. De most...

A szélsőjobboldali Vox párt 10,97 százalékot szerzett Spanyolországban az andalúziai regionális parlamenti választáson, ez pedig egy jelentős nacionalista politikai áttörésnek számít, hiszen Francisco Franco diktátor 1975-ös halála óta nem történt ott ilyen.

A Vox az a párt, amely erőteljesen ellenzi a bevándorlást, továbbá a katalán függetlenséget is,

Orbán Viktort viszont nagyon szeretik,

a párt vezetője, Santiago Abascal Conde adott már interjút a magyar kormánypárti Magyar Hírlapnak, amiből némi sorosozás mellett az derült ki, hogy a magyar miniszterelnököt az „új Európa vezetőjének” tekintik.

Conde az andalúziai választást követően azt mondta, hogy az andalúziaiak történelmi tettet hajtottak végre, hiszen megtörték a „36 éves szocialista uralmat”. Marine Le Pen francia szélsőjobboldali politikus elsők között gratulált a spanyol testvérpártnak.

A szocialista PSOE 27,95 százalákkal nyert ugyan a délspanyol régióban, csakhogy ez az utóbbi évtizedekben a leggyengébb eredményük, még a hagyomános baloldali szövetségesükkel, a Előre Andalúziával (16,18 százalék) sem tudnak többséget teremteni a sevillai regionális parlamentben: a jobboldali Néppártnak (20,75 százalék), a liberális Ciudadanosnak (18,27 százalék) és a Voxnak (10,97 százalék) együtt 49,99 százalék jött össze, így ők fognak irányítani. A mandátumszámokat itt lehet átböngészni.

AZ ANDALÚZIAI CÁDIZBAN MÁR IDÉN FEBRUÁRBAN IS CARLES PUIGDEMONT KATALÁN EXELNÖKÖN SZÓRAKOZTAK A KARNEVÁLOZÓK. FOTÓ: BAKÓ BEA / AZONNALI

A spanyol politikai elemzők szerint a legnépesebb és legszegényebb régióban tartott választás

jelzésértékű lehet Pedro Sanchez spanyol szocialista miniszterelnök erejére nézve.

Sanchezt júniusban iktatták be, miután a parlamentben bizalmatlansági indítvánnyal megbukott Mariano Rajoy, a jobboldali Néppárt miniszterelnöke.

A Vox sikerére reagálva Sanchez Twitteren reagált: az andalúziai eredmények arra sarkallják, hogy több erőfeszítést tegyen az alkotmány és a demokrácia megvédésére.

FOTÓ: Flickr Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek