Eldőlt: Bécsbe viszi az amerikai képzéseit a CEU

Szerző: Hutter Marianna
2018.12.03. 12:45

A CEU amerikai akkreditációjú programjait az osztrák hatóságok már regisztrálták is.

Eldőlt: Bécsbe viszi az amerikai képzéseit a CEU

Mivel a Lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat 2019. január 1-től, az egyetem kénytelen a mai napon bejelenteni, hogy minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében – írja a CEU hétfői közleményében. Mint írták, döntésünket azért ma hozták nyilvánosságra, hogy időben tudjanak hallgatókat toborozni a következő tanévre.

„A CEU-t kiszorították” – mondta Michael Ignatieff, a CEU rektora.

„Ez példátlan. Egy amerikai intézményt kiszorítanak egy NATO-szövetséges országból. Egy európai intézményt elűznek az Európai Unió egyik tagállamából."

Egy elismert egyetem önkényes elűzése az akadémiai szabadság súlyos megsértése. Ez egy sötét nap Európának, és sötét nap Magyarországnak is. „Méltánytalanul járt el a kormány a saját állampolgáraival, a CEU-n dolgozó és tanuló többszáz magyar állampolgárral, többezer magyar CEU-s öregdiákkal és családjaikkal szemben” – mondta a rektor.

Az egyetem közleménye hangsúlyozta: az elmúlt 20 hónap során a CEU mindent megtett, hogy megfeleljen a magyar törvényeknek. Felsőoktatási képzést indítottunk az Egyesült Államokban, amelyet az amerikai hatóságok regisztráltak és jóváhagytak. Azt pedig mély szomorúsággal vették tudomásul, hogy a magyar kormány figyelmen kívül hagyta az Egyesült Államok Kongresszusának, New York Állam kormányzójának, a Velencei Bizottságnak, az Európai Parlamentnek, a világ vezető egyetemeinek, két tucat Nobel-díjasnak, és mindenekelőtt annak a sokezer magyar állampolgárnak a véleményét, akik békés demonstrációkon fejezték ki, hogy „szabad országra, szabad egyetemre” vágynak.

Hangsúlyozták: a CEU amerikai akkreditációjú programjait az osztrák hatóságok már regisztrálták. Az egyetem minden új diákját Bécsben fogadja 2019 szeptemberében. A már felvett hallgatók Budapesten folytatják tanulmányaikat.

„Bécs városa és az osztrák szövetségi kormány elkötelezett az akadémiai szabadság és kutatás mellett, és tárt karokkal fogad bennünket. Miközben el vagyunk keseredve, hogy elhagyni kényszerülünk Budapestet, örülünk, hogy hallgatóink egy másik nagyszerű közép-európai városban tanulhatnak majd” – mondta Leon Botstein, a CEU Kuratóriumának elnöke.

A CEU egyébként december elsejéig adott határidőt a magyar kormánynak, hogy aláírja a maradásukhoz szükséges nemzetközi megállapodást New York állammal. Az egyetem távozásával kapcsolatban egyébként André Goodfriend volt amerikai ügyvivő is megszólalt, aki az egyetem kikényszerített költözését olyan veszteségként emlegette, mint az idősebb George Bush halálát.

FOTÓ: CEU / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek