+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2018. december 2. vasárnap, 09:09
Friedrich Merz a radikális-jobboldali AfD-hez vándorolt szavazókat is szeretné visszanyerni. Arról, hogy ki is lesz Merkel utódja, szombaton dönt a CDU.

Németország nincs kontrollban saját menekültpolitikája felett – állítja Friedrich Merz, aki a legnagyobb kormánypárt német CDU-ban Angela Merkel megüresedő pártelnöki tisztségére pályázik. A december 7-én tartandó pártelnök-választáson közvélemény-kutatások szerint a konzervatív politikusnak van a legnagyobb esélye arra, hogy Merkel utódjának megválasszák. 

 

Kampányának végén pedig Friedrich Merz úgy tűnik, migrációval kapcsolatos retorikáján is tovább keményít. A CDU lipcsei pártgyűlésén kijelentette: „még mindig 200-250 ezer olyan migráns van Németországban, akiknek a tartózkodásáról és származási országáról semmit nem tudunk” – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Merz szerint nem megengedhető az, hogy az állam elismerje, elvesztette az irányítást saját határai fölött.

 

Egyúttal javasolta: ha szükséges, ideiglenes határellenőrzést kell bevezetni, mivel a nyitott határok „szabályozatlan mozgást” tesznek lehetővé az országon belül.

 

Merz mellett még az esélytelenebbnek számító Jens Spahn egészségügyi miniszter is szeretné visszaszerezni a radikális-jobboldali AfD-hez vándorolt szavazókat. Spahn úgy tartotta, a CDU vezetősége is felelős azért, hogy a bevándorlásellenes AfD már az ország mind a tizenhat tartományi parlamentjébe bekerült.

 

Merz és Spahn mellett a külső uniós határok szigorítása mellett szólalt fel Annegret Kramp-Karrenbauer elnökjelölt is. Szerinte jövő év elején nyílt párbeszédre lesz szükség, hogy a párt tanulni tudjon a 2015-ös eseményekből, és visszanyerje önbizalmát. Kramp-Karrenbauer ugyanakkor figyelmeztetett: a CDU-nak nem szabadna túlságosan leragadnia a bevándorlás témakörénél.

 

A közvélemény-kutatások a CDU-nak segítenek a december 7-i pártelnökválasztás előtt: az előző héthez képest a kormánypárt két százalékos növekedéssel 28 százalékon áll, őket az ősszel jelentősen megerősödő Zöldek követik 19 százalékkal. A CDU szociáldemokrata koalíciós partnere, az SPD 15 százalékos, holtversenyben az AfD-vel. A jobboldali-szabadelvű FDP és a szélsőbaloldali Linke 9-9 százalékot kapnának.

 

A pártdelegáltak között az elnökségért folyó harcban Merz a favorit: a 272 CDU-delegáltból 144 szavazhatna Merzre, 99 Kramp-Karrenbauerre, 29 pedig Spahnra – áll egy, a Bild am Sonntag által publikált közvélemény-kutatásban. Ugyanakkor a delegálak többsége még nem döntötte el, kire adja szavazatát, így december 7-én bármi megtörténhet.

 

FOTÓ: Friedrich Merz / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Már a képmegosztónál is belátták, rettentő káros a fiatalok testképére, ha az arcukba nyomják a pénzért megvásárolható szépülést.

Az Ireland Simpsons Fans csoport saját pártjának tényleg egy fánk lesz a logója, de amúgy nagyon úgy tűnik, nem egy új viccpárt lesz az ISF Party.

Százezer ember vonult végig New York pénzügyi negyedén, hogy aztán meghallgassa a svéd klímaaktivistát. Az Azonnali ott volt, és hoztunk nektek képeket!

Németország eddigi legnagyobb klímatüntetéseit rendezték ma meg. Az Azonnali ott volt, és megmutatja nektek a legjobb transzparenseket!

A Szabadságpárt gyorsan szeretne szalonképesebbé válni, hogy újra elfogadható koalíciós partner lehessen a Kurz-féle Néppárt számára.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Ezen három dolog kombinációja lesz szeptember 27-29 között, naná, hogy Szentendrén.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár október 10-től.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás