+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2018. december 2. vasárnap, 09:09
Friedrich Merz a radikális-jobboldali AfD-hez vándorolt szavazókat is szeretné visszanyerni. Arról, hogy ki is lesz Merkel utódja, szombaton dönt a CDU.

Németország nincs kontrollban saját menekültpolitikája felett – állítja Friedrich Merz, aki a legnagyobb kormánypárt német CDU-ban Angela Merkel megüresedő pártelnöki tisztségére pályázik. A december 7-én tartandó pártelnök-választáson közvélemény-kutatások szerint a konzervatív politikusnak van a legnagyobb esélye arra, hogy Merkel utódjának megválasszák. 

 

Kampányának végén pedig Friedrich Merz úgy tűnik, migrációval kapcsolatos retorikáján is tovább keményít. A CDU lipcsei pártgyűlésén kijelentette: „még mindig 200-250 ezer olyan migráns van Németországban, akiknek a tartózkodásáról és származási országáról semmit nem tudunk” – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Merz szerint nem megengedhető az, hogy az állam elismerje, elvesztette az irányítást saját határai fölött.

 

Egyúttal javasolta: ha szükséges, ideiglenes határellenőrzést kell bevezetni, mivel a nyitott határok „szabályozatlan mozgást” tesznek lehetővé az országon belül.

 

Merz mellett még az esélytelenebbnek számító Jens Spahn egészségügyi miniszter is szeretné visszaszerezni a radikális-jobboldali AfD-hez vándorolt szavazókat. Spahn úgy tartotta, a CDU vezetősége is felelős azért, hogy a bevándorlásellenes AfD már az ország mind a tizenhat tartományi parlamentjébe bekerült.

 

Merz és Spahn mellett a külső uniós határok szigorítása mellett szólalt fel Annegret Kramp-Karrenbauer elnökjelölt is. Szerinte jövő év elején nyílt párbeszédre lesz szükség, hogy a párt tanulni tudjon a 2015-ös eseményekből, és visszanyerje önbizalmát. Kramp-Karrenbauer ugyanakkor figyelmeztetett: a CDU-nak nem szabadna túlságosan leragadnia a bevándorlás témakörénél.

 

A közvélemény-kutatások a CDU-nak segítenek a december 7-i pártelnökválasztás előtt: az előző héthez képest a kormánypárt két százalékos növekedéssel 28 százalékon áll, őket az ősszel jelentősen megerősödő Zöldek követik 19 százalékkal. A CDU szociáldemokrata koalíciós partnere, az SPD 15 százalékos, holtversenyben az AfD-vel. A jobboldali-szabadelvű FDP és a szélsőbaloldali Linke 9-9 százalékot kapnának.

 

A pártdelegáltak között az elnökségért folyó harcban Merz a favorit: a 272 CDU-delegáltból 144 szavazhatna Merzre, 99 Kramp-Karrenbauerre, 29 pedig Spahnra – áll egy, a Bild am Sonntag által publikált közvélemény-kutatásban. Ugyanakkor a delegálak többsége még nem döntötte el, kire adja szavazatát, így december 7-én bármi megtörténhet.

 

FOTÓ: Friedrich Merz / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Megcsináljuk, drágám? Vágatlan, kordokumentum-értékű felvétel a Móricz Zsigmond körtérről!

A német óriáscég cseh érdekeltségeitől is megszabadulna az Európai Bizottság kedvéért.

Tényleg léteznek emberek, akiket az kapcsol ki, ha mindenféle gyilkosságról, halálról és egyéb istentelen dolgokról kárognak nekik.

Az eddigi adatok alapján úgy tűnik, simán meglesz a célként kitűzött ötvenezer szavazat. Kattints, és elmondjuk, hogy áll most az előválasztás!

A kínai külügy szerint az, ahogy Hongkongban bánnak a tüntetőkkel az ország belügye, nem a G20-ra való.

A hét kérdése

Kálmán Olga? Karácsony Gergely? Kerpel-Fronius Gábor? Ez a hét kérdése, szavazz!

Azért ide elnéznénk

Etűdök rókafűrészre és fröccsöntött szarkára címen fut a projekt a PIM-ben. Június 25.

Filmvetítés, majd beszélgetés a román rendszerváltás kérdéseiről június 26-án.

Pécsen amúgy is van pár elég menő épület, most pedig még fényfestéssel is felturbózzák őket. Június 27-30.

JazzTM, július 5-7. között Európa 2021-es kulturális fővárosában. Elég erős lineuppal, a közelben!

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

A Fidesz-árvák után az EP-választások eredményeit elnézve létrejött a baloldal árváinak tömege is. Ez ma az egyetlen politikai tér, ahol vákuum lett.

Jó-e, ha politizálnak a zenészek akár a számaikban, akár azokon kívül, vagy inkább idegesíti ez a hallgatóságot? Orfűi videó!

Ahogy bajor politikusból német kancellár se tudott még soha lenni, európai bizottsági elnök se lesz talán. De ez nem is lenne baj. Techet Péter véleménye!

Talán rájöttél, hogy csak akkor leszel valaha államtitkár, ha belépsz a Fideszbe vagy a KDNP-be? Az Azonnali kisokosa sokat segít, hogyan csináld!

Twitter megosztás Google+ megosztás