+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Techet Péter
2018. december 1. szombat, 10:00
A fiumei polgármester ki is akadt azon, hogy Zágráb az usztasákat tolerálja, de a fiumei zászlót továbbra is tiltja.

Fiumében a Lista za Rijeku/Lista per Fiume autonomista párt régóta küzd azért, hogy a város önálló történelmét és identitátását jobban hangsúlyozza. Ahogy egy nemrégi konferencián a párt elnöke, Danko Švorinić mondta:

 

„Sem a horvátok, sem a szerbek nem tarthatnak kizárólagos igényt a Rijeka névre, ahogy a magyarok vagy az olaszok sem a Fiuméra”,

 

ugyanis a város nem egyetlen nemzetiségé.

 

A zágrábi centralizmussal és a horvát nacionalizmussal mindig is szemben állt a ma már elsősorban jugoszláv identitásával különcködő tengerparti város. Švorinićék pártja azonban a Habsburg-múltat, a magyar és az olasz elemeket is jobban hangsúlyozná.

 

Emiatt követelik régóta, hogy a jelenleg használatos jellegtelen városi zászlót, amin a város régi címere világoskék alapon látható, az egykori fiumei trikolór váltsa fel. Erre a várost két évtizede vezető Vojko Obersnel szociáldemokrata polgármester is igent mondott, a helyi szocdemek szintén a város multikulturalizmusát szeretnék ezzel hangsúlyozni.

 

Zágráb azonban – amint arról a magyar sajtóban egyedüliként az Azonnali beszámolt – júniusban nem adott engedélyt a fiumei városi tanács baloldali és autonomista képviselői által városi zászlóvá tett trikolórra.

 

Horvátország ugyanis olyannyira centralizált ország, hogy még a városi zászlókról is a zágrábi belügyminisztérium dönt.

 

Obersnel ősszel ismét megpróbálta a zászlót elfogadtatni, de megint nemleges választ kapott. Ezután a szocdem városvezető éles hangvételű levélben fordult most csütörtökön Lovro Kuščević konzervatív (HDZ-s) belügyminiszterhez.

 

Ebben Obersnel először is nekimegy a politikusnak, amiért az elfogadja a Za dom spremni (A hazáért készen) egykori usztasa köszöntést. Noha Kuščević azt állítja, hogy ő az usztasa mozgalmat nem tolerálja, ez nem jelent semmit, ugyanis – amint Obersnel írja neki – hivatalosan nincs is ma usztasa mozgalom. A belügyminiszter azonban az usztasák köszöntését nagyon is tolerálja például a horvát veteránok között, amivel szemben soha nem szólalt fel.

 

HAJÓJAVÍTÓ FIUME TENGERPARTJÁN. FOTÓ: BAKÓ BEA / AZONNALI

 

Majd Obersnel a nyílt levelében rátér a fiumei zászló ügyére, amit többek között azzal utasított el a zágrábi belügy, hogy az egy irredenta (azaz olasz nacionalista) jelkép lenne: „Hogyan láthat Ön a fiumei zászlóban irredenta jelképet, de a mindenütt jelenlévő Za dom spremni köszöntésben nem látja az usztasa mozgalom jelképét?“

 

Obersnel a belügyminiszteri tiltás ellenére sem adja fel, hogy a magyar időkben használt zászló legyen ismét Fiume hivatalos jelképe:

 

„Függetlenül attól, hogy mi fog most történni Fiume történelmi zászlajával, meg vagyok győződve, hogy előbb vagy utóbb újra ez lesz a város zászlaja, mert a kormányok és a miniszterek változnak.“

 

Obersnel szerint elfogadhatatlan, hogy egy horvát belügyminiszter nem az usztasák jelképeit, hanem egy 1870-ben bevezetett városi zászlót üldöz.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali úgy tudja: a Márki-Zay Péter mozgalmát erősítő Lukácsi Katalin még csak egyéni választókerületben sem fog indulni Szolnokon.

Egy új felmérés szerint az Egyesült Királyságban élő kelet-európai származású diákok többsége bizonytalanságot érez a brexit miatt.

Aki „vitathatatlan” bizonyítékkal áll elő arról, hogy Bielefeld nem létezik, megkapja a pénzt.

2020-tól kezdve három éven át segítenék Marokkót, Etiópiát és Malit, hogy helyi fejlesztésekkel előzzék meg a migrációt.

Csomagolásmentes sarok, kevesebb műanyagszemét, több friss termék, szép célok, de vajon megvalósíthatóak?

A hét kérdése

Egy 34 millió forintos adakozás még bőven nem elég, de nekünk van pár ötletünk arra, hogy mivel lágyíthatná meg Tiborcz szeretett nemzetünk szívét!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás