Öt sajtótermék, ami a mindent felfaló alapítvány után is megőrzi függetlenségét

Szerző: Fekő Ádám
2018.11.30. 19:31

Nehéz dolog mostanában újságot olvasni, hiszen épp kiderült, hogy a jövőben az ország nagy részét csak Liszkay Gábor fogja tájékoztatni a világ dolgairól. Azért találtunk öt utolsó harcost, akik a végsőkig kitartanak. Azonnali-lista!

Öt sajtótermék, ami a mindent felfaló alapítvány után is megőrzi függetlenségét

Ezen a héten is médiatörténelem íródott, hiszen

megszületett a magyar sajtó Halálcsillagjának vagy akár Megazordjának is nevezhető képződmény, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány. 

Az alapítvány lényege annyi, hogy míg az eddig főleg Mészáros Lőrinc, Andy Vajna, Matolcsy Ádám és egyéb kormánypárti potentátok tulajdonában lévő termékek egyéni hangszínben tálalták azt, amihez Orbán Viktornak épp kedve volt, most végre Liszkay Gábor irányítása alatt lehet központosítva olvasni/hallgatni/nézni a hol migránsokról, hol Soros Györgyről, hol a tragikus helyzetben lévő liberálkommunista baloldalról szóló üzenetet.


Azt viszont egy percig sem érdemes gondolni, hogy a Fidesz ne adj' Isten ne adna helyet a tőle eltérő véleményeknek, hiszen annyiféle színben lehet kommunikálni a polgári oldalon! Öt sajtótermék valahogy kimaradt a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány profitelvárások nélküli világából,

ők maradtak az utolsó harcosok, akik még tartják magukat a Saját Hangjukhoz, akiknek nem diktálhatnak csak úgy felülről, és akiknek megvan a véleményük a világ dolgairól!

1. TV2

Itt az a gyanúnk, hogy csak idő kérdése a beolvadás az ország második legnézettebb csatornájának kibogozhatatlan háttere miatt, de

addig szerencsére stabilan nézhetjük Szalai Vivien Story-főszerkesztőből lett hírigazgató és munkatársai anyagait a Tényekben.

A független tájékoztatásra talán az a legjobb bizonyíték, hogy ők már azelőtt leforgatták a maguk elviselhetetlen hajléktalanokról szóló anyagát, mielőtt egyáltalán szóba került volna a városvezetsnél a végső megoldás.

2. Rádio 1

Maradunk Andy Vajnánál, és a hírek szerint a Rádio 1 is nála marad. Azt nem tudjuk, hogy érte el és miért ez lett a kormánybiztos szerelemgyereke, de így van rá valamennyi esély, hogy a saját bevallásuk szerint szabad mikrofont élvező Sebestyén Balázsék szórakoztassák reggelente az embereket, akár pár kormánykritikus tréfával is két hírblokk között.

Hát mi lehetne jobb bizonyíték a független hangra, mint egy reggeli műsor, amiben ordítva röhögnek minden hétköznap?

3. Pesti Srácok

Ahogy Jean-Claude van Damme Időzsaru című filmjében is láthattuk, egyazon anyag nem töltheti ki ugyanazt a teret. Ez a filmben annyit jelentett, hogy amikor összeér a főgenyó jövőbenli énjével, egy óriási gusztustalan masszává változnak és eltűnnek a semmiben.

Talán ez lehetett a megfontolás akkor is, amikor nem engedték egy alapítvány alá a Pesti Srácokat a 888-cal.

Huth Gergelyék már jelezték is, hogy tartalmaikat változatlan formában és minőségben kapják meg olvasóik az Alapítvány után is, úgyhogy nem kell aggódni, ha valaki részrehajlás nélküli tartalmat szeretne a fiatalos csapattól!

4. Magyar Hírlap

Az ember azt hinné, hogy a Fidesz a leghűségesebb harcostársakat jutalmazza, de hát ebben is tévedtünk: annak ellenére, hogy a Magyar Hírlap évekkel megelőzte a korát, és

már 2010 előtt is simán tudta hozni a Magyar Idők szintjét Bayer Zsolt éleslátásával felvértezve.

Ehhez képest mégis a Hírlap lett a kormánymédia hülyegyereke, hiszen továbbra is elenyésző figyelmet kap az újság, aminek pályaíve meglepően hasonlít a Fideszéhez: a rendszerváltás után liberálisból indult, majd egy bizonyos pontos átlépett jobbra, végül megőrült. Akár azt is mondhatnánk, hogy kormányzati befolyástól mentes tartalom, hiszen ennek a stábnak aztán tényleg nem kell semmit diktálni!

5. Demokrata

Az egész történet legnagyobb underdogja

a Demokrata, ami már Gyurcsány Ferenc kormányzáta alatt is sikeresen egyensúlyozott a polgári Magyarország és a Hihetetlen magazin határvonalán.

Bencsik András hetilapja tényleg mindent megtette azért az alaptványért, legutóbb még Németh Szilárdot is kirakták a címlapra, de sajnos továbbra is outsiderek a nagy központosított világban. 

Szóval ezek a termékek az utolsó hírmondói egy olyan korszaknak, amikor még több embernek is le kellett diktálni a dolgokat fentről! Becsüljük meg jól őket!
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek