+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2018. november 30. péntek, 12:47
A Krím-félsziget mentén tapasztalható feszültség miatt megtiltották a belépést a 16 és 60 év közötti orosz állampolgárságú férfiaknak.

November 30-tól nem léphetnek be Ukrajna területére a 16 és 60 év közötti orosz állampolgárságú férfiak a Kijev és Moszkva közötti ellenséges viszony egyik újabb folyományaként.
 

Petro Porosenko ukrán elnök azzal magyarázta a szokatlan intézkedést a Twitteren, hogy így akarják megakadályozni a civilnek álcázott harcosok beszivárgását.

 

Mint ismert 2014-ben felségjelzés nélküli katonai felszerelésben lévő „kis zöld emberekék” szállták meg a Krím-félszigetet. Ez tette lehetővé, hogy Oroszország pár héten belül annektálja a területet. A „kis zöld emberkékről” később kiderült, hogy valójában az orosz hadsereg, és orosz katonai magánvállalatok tagjai voltak.

 

Az ukrán határőrség vezetője megerősítette a határátkelők védelmét a belépési tilalomra hivatkozva. Arról nincsenek információk, hogy a tiltás életbelépése idejében épp repülőgépen utazó, és azt követően Ukrajnába érkező orosz állampolgárságú férfiakat hogyan érinti ez a rendelkezés. 

 

A Krím-félsziget mentén a napokban felélénkült konfliktus Kijev és Moszkva között, mivel az orosz fél megtagadta az áthaladást egy ukrán hajórajnak a félszigetet és Oroszország többi részét összekötő Kercsi-szoroson. A nemzetközi jog szerint szabályosan közlekedő ukrán hadihajók legénységét elfogták az orosz belbiztonsági alakulatok, és a legfrissebb információk szerint Moszkvába szállították őket.

 

Elemzők szerint félő, hogy Moszkva kis, önmagában egy háború kirobbanását nem indokló lépések sorozatával igyekszik saját beltengerévé változtatni a Fekete-tenger északkeleti sarkában fekvő Azovi-tengert.

 

Ennek első lépése lehet a Kercsi-szorost átívelő nemrég átadott híd is, mely pillérei olyan alacsonyak, hogy az ukrán teherhajók jelentős részének áthaladását akadályozza.

 

A feszültség újbóli kiéleződése miatt az ukrán vezetés hadiállapot bevezetését rendelte el az oroszok által megszállt régiókkal határos közigazgatási egységekben. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a harcok is kiújultak volna, csupán az állami szervek készültségét emelték meg és a jogköreiket szélesítették ki.

 

FOTÓ: Instagram alapján

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás