+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2018. november 30. péntek, 12:47
A Krím-félsziget mentén tapasztalható feszültség miatt megtiltották a belépést a 16 és 60 év közötti orosz állampolgárságú férfiaknak.

November 30-tól nem léphetnek be Ukrajna területére a 16 és 60 év közötti orosz állampolgárságú férfiak a Kijev és Moszkva közötti ellenséges viszony egyik újabb folyományaként.
 

Petro Porosenko ukrán elnök azzal magyarázta a szokatlan intézkedést a Twitteren, hogy így akarják megakadályozni a civilnek álcázott harcosok beszivárgását.

 

Mint ismert 2014-ben felségjelzés nélküli katonai felszerelésben lévő „kis zöld emberekék” szállták meg a Krím-félszigetet. Ez tette lehetővé, hogy Oroszország pár héten belül annektálja a területet. A „kis zöld emberkékről” később kiderült, hogy valójában az orosz hadsereg, és orosz katonai magánvállalatok tagjai voltak.

 

Az ukrán határőrség vezetője megerősítette a határátkelők védelmét a belépési tilalomra hivatkozva. Arról nincsenek információk, hogy a tiltás életbelépése idejében épp repülőgépen utazó, és azt követően Ukrajnába érkező orosz állampolgárságú férfiakat hogyan érinti ez a rendelkezés. 

 

A Krím-félsziget mentén a napokban felélénkült konfliktus Kijev és Moszkva között, mivel az orosz fél megtagadta az áthaladást egy ukrán hajórajnak a félszigetet és Oroszország többi részét összekötő Kercsi-szoroson. A nemzetközi jog szerint szabályosan közlekedő ukrán hadihajók legénységét elfogták az orosz belbiztonsági alakulatok, és a legfrissebb információk szerint Moszkvába szállították őket.

 

Elemzők szerint félő, hogy Moszkva kis, önmagában egy háború kirobbanását nem indokló lépések sorozatával igyekszik saját beltengerévé változtatni a Fekete-tenger északkeleti sarkában fekvő Azovi-tengert.

 

Ennek első lépése lehet a Kercsi-szorost átívelő nemrég átadott híd is, mely pillérei olyan alacsonyak, hogy az ukrán teherhajók jelentős részének áthaladását akadályozza.

 

A feszültség újbóli kiéleződése miatt az ukrán vezetés hadiállapot bevezetését rendelte el az oroszok által megszállt régiókkal határos közigazgatási egységekben. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a harcok is kiújultak volna, csupán az állami szervek készültségét emelték meg és a jogköreiket szélesítették ki.

 

FOTÓ: Instagram alapján

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A most először közszemlére tett élőlény olyan, mint egy gomba, de úgy viselkedik, mint egy értelmes állat, miközben majdnem 720 neme van.

Örül a „Karácsonyfigyelőnek”, de türelmet kér, viszont már az első napján kihirdeti a klímavészhelyzetet.

A friss Nobel-díjas író karintiai szülőfalujában támadt rá az újságírókra, mert azok Milošević melletti kiállásáról kérdezték.

Lejárt az MSZP ultimátumának határideje, Tóbiás József vissza fogja adni a mandátumát.

Ilyen sem volt még: írek akarnak lenni a britek. A belfasti posták már kifogytak a formanyomtatványokból.

Élesedett a centristák és a baloldaliak vitája: Elizabeth Warrent támadták a centrista jelöltek az egészségügyi tervei miatt. Ez főleg Joe Bidennek használ. De mit remél ettől?

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás