+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2018. november 30. péntek, 12:47
A Krím-félsziget mentén tapasztalható feszültség miatt megtiltották a belépést a 16 és 60 év közötti orosz állampolgárságú férfiaknak.

November 30-tól nem léphetnek be Ukrajna területére a 16 és 60 év közötti orosz állampolgárságú férfiak a Kijev és Moszkva közötti ellenséges viszony egyik újabb folyományaként.
 

Petro Porosenko ukrán elnök azzal magyarázta a szokatlan intézkedést a Twitteren, hogy így akarják megakadályozni a civilnek álcázott harcosok beszivárgását.

 

Mint ismert 2014-ben felségjelzés nélküli katonai felszerelésben lévő „kis zöld emberekék” szállták meg a Krím-félszigetet. Ez tette lehetővé, hogy Oroszország pár héten belül annektálja a területet. A „kis zöld emberkékről” később kiderült, hogy valójában az orosz hadsereg, és orosz katonai magánvállalatok tagjai voltak.

 

Az ukrán határőrség vezetője megerősítette a határátkelők védelmét a belépési tilalomra hivatkozva. Arról nincsenek információk, hogy a tiltás életbelépése idejében épp repülőgépen utazó, és azt követően Ukrajnába érkező orosz állampolgárságú férfiakat hogyan érinti ez a rendelkezés. 

 

A Krím-félsziget mentén a napokban felélénkült konfliktus Kijev és Moszkva között, mivel az orosz fél megtagadta az áthaladást egy ukrán hajórajnak a félszigetet és Oroszország többi részét összekötő Kercsi-szoroson. A nemzetközi jog szerint szabályosan közlekedő ukrán hadihajók legénységét elfogták az orosz belbiztonsági alakulatok, és a legfrissebb információk szerint Moszkvába szállították őket.

 

Elemzők szerint félő, hogy Moszkva kis, önmagában egy háború kirobbanását nem indokló lépések sorozatával igyekszik saját beltengerévé változtatni a Fekete-tenger északkeleti sarkában fekvő Azovi-tengert.

 

Ennek első lépése lehet a Kercsi-szorost átívelő nemrég átadott híd is, mely pillérei olyan alacsonyak, hogy az ukrán teherhajók jelentős részének áthaladását akadályozza.

 

A feszültség újbóli kiéleződése miatt az ukrán vezetés hadiállapot bevezetését rendelte el az oroszok által megszállt régiókkal határos közigazgatási egységekben. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a harcok is kiújultak volna, csupán az állami szervek készültségét emelték meg és a jogköreiket szélesítették ki.

 

FOTÓ: Instagram alapján

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Várj ki, amíg meg nem találod az igazit: ezzel kampányol hamarosan a brazil kormány, a cél a nem kívánt tiniterhességek számának csökkentése.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

A salgótarjáni Turcsány László lemondott, majd ezt visszavonta, de közölte: frakcióvezető semmiképp sem marad.

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Az igazi baj az a főpolgármester szerint, hogy a kormány nem tárgyal Budapesttel a fővárost érintő uniós források elosztásával kapcsolatban.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás