+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2018. november 30. péntek, 12:47
A Krím-félsziget mentén tapasztalható feszültség miatt megtiltották a belépést a 16 és 60 év közötti orosz állampolgárságú férfiaknak.

November 30-tól nem léphetnek be Ukrajna területére a 16 és 60 év közötti orosz állampolgárságú férfiak a Kijev és Moszkva közötti ellenséges viszony egyik újabb folyományaként.
 

Petro Porosenko ukrán elnök azzal magyarázta a szokatlan intézkedést a Twitteren, hogy így akarják megakadályozni a civilnek álcázott harcosok beszivárgását.

 

Mint ismert 2014-ben felségjelzés nélküli katonai felszerelésben lévő „kis zöld emberekék” szállták meg a Krím-félszigetet. Ez tette lehetővé, hogy Oroszország pár héten belül annektálja a területet. A „kis zöld emberkékről” később kiderült, hogy valójában az orosz hadsereg, és orosz katonai magánvállalatok tagjai voltak.

 

Az ukrán határőrség vezetője megerősítette a határátkelők védelmét a belépési tilalomra hivatkozva. Arról nincsenek információk, hogy a tiltás életbelépése idejében épp repülőgépen utazó, és azt követően Ukrajnába érkező orosz állampolgárságú férfiakat hogyan érinti ez a rendelkezés. 

 

A Krím-félsziget mentén a napokban felélénkült konfliktus Kijev és Moszkva között, mivel az orosz fél megtagadta az áthaladást egy ukrán hajórajnak a félszigetet és Oroszország többi részét összekötő Kercsi-szoroson. A nemzetközi jog szerint szabályosan közlekedő ukrán hadihajók legénységét elfogták az orosz belbiztonsági alakulatok, és a legfrissebb információk szerint Moszkvába szállították őket.

 

Elemzők szerint félő, hogy Moszkva kis, önmagában egy háború kirobbanását nem indokló lépések sorozatával igyekszik saját beltengerévé változtatni a Fekete-tenger északkeleti sarkában fekvő Azovi-tengert.

 

Ennek első lépése lehet a Kercsi-szorost átívelő nemrég átadott híd is, mely pillérei olyan alacsonyak, hogy az ukrán teherhajók jelentős részének áthaladását akadályozza.

 

A feszültség újbóli kiéleződése miatt az ukrán vezetés hadiállapot bevezetését rendelte el az oroszok által megszállt régiókkal határos közigazgatási egységekben. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a harcok is kiújultak volna, csupán az állami szervek készültségét emelték meg és a jogköreiket szélesítették ki.

 

FOTÓ: Instagram alapján

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Banális hiba miatt nem jött össze a már fél éve ígért internetes szigorítás.

Új elemzés állítja: több mint harmadával kevesebb fiatal hal meg azokban az amerikai államokban, ahol szigorúbbak a fegyvertartás kritériumai.

Három szélsőjobboldali kötődésű férfit tartóztattak le Észak-Olaszországban, egy csomó fegyvert találtak náluk.

Csütörtök óta nem megy a Galileo, még hétfő reggel is csak két műhold működött a huszonhatból.

Embertelen munkakörülmények, pénzért a hatóságoknak adott arcfelismerő rendszer rontja az internetes áruház imidzsét.

A hét kérdése

Annyi remek hely veszi körül Magyarországot, nem? De itt az ideje igazságot tenni abba, hol számíthatunk a legtöbb jóra, ha átlépjük a határt! Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás