Szávay lemondott jobbikos frakcióvezető-helyettesi posztjáról

Szerző: Pintér Bence
2018.11.29. 08:55

Az Országgyűlés jegyzője sem lesz ezután a jobbikos Szávay István. Az indok: ugyan nem ütött meg senkit, de sértő szavaiért vállalja a felelősséget.

Szávay lemondott jobbikos frakcióvezető-helyettesi posztjáról

Szávay István jobbikus képviselő lemondott az Országgyűlés jegyzői, illetve a Jobbik frakcióvezető-helyettesi tisztségéről – jelentette be Facebook-oldalán a politikus.

Szerdán egy hangfelvételt publikált a kormánypárti Hír TV, amelyen az hallható, hogy Szávay arról számol be, hogy „leütött egy nőt”. „Beszólt, hogy náci bűz van. Én meg leütöttem, hogy büdös zsidó! Pakk!” – hangzik el a felvételen, amit a képviselő szerint erősen megvágtak.

A politikus a Facebook-oldalán erről azt írta: nem ütött meg valójában senkit, csak egy ízléstelen viccet sütött el egy őt ért szóbeli inzultus kapcsán.

„Egy engem ért méltatlan és megalázó helyzetre méltatlan és megalázó viccelődéssel reagáltam. Nem ütöttem meg, nem bántottam senkit, de szavaimmal megbánthattam sokakat, és ezért vállalnom kell a felelősséget. Tisztában vagyok azzal, hogy közszereplőként minden elhangzott mondatomnak súlya van” – indokolta Szávay a Facebookon lemondását a fent említett pozíciókról.

Azt is hozzáfűzte: tizenöt éve azért küzd, hogy „ne egy következmények nélküli országban éljünk”, ezért úgy helyes, ha „meggondolatlan és otromba” szavainak vállalja a következményét. A döntését közölte Gyöngyösi Márton frakcióvezetővel, aki ezt elfogadta. Szávay országgyűlési képviselőként továbbra is folytatja a munkáját.

Szávay István egyébként nemrég adott az Azonnalinak nagyinterjút. Ebben arról is beszélt: a tavaszi választás után sokat gondolkodott, van-e értelme folytatni a politizálást, és jelentős részben a Jobbikon múlt a Fidesz újabb kétharmada.

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek