+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Bakó Bea
2018. november 29. csütörtök, 18:58
Orbánék mumusa, Judith Sargentini kezdeményezte azt a módosítót, ami alapján az EP elvárja, hogy kiadjuk Gruevszkit Macedóniának.

Az Európai Parlament plenáris ülése egy sor tagjelölt ország helyzetéről fogadott el jelentést, köztük Macedóniáról. Korábban már röviden összeszedtük, hogy mik vannak a dokumentumban: az EP örül, hogy Macedónia igyekszik a jogállamiság terén, de azért ez nem elég. Viszont a jelentéstervezetben megfogalmazott kételyek pont arra vonatkoznak, hogy

 

Macedónia nem üldözi elég hatékonyan a korrupciót, és például lehallgatási ügyekben (amilyenekben Gruevszki is érintett volt) nincs biztosítva a politikai elszámoltathatóság.

 

A Fidesz kiszavazott a Néppártból

 

Nagy talány volt, hogy a Fidesz megszavazza-e a jelentést, miután Magyarország menedékjogot adott a korrupció miatt börtönre ítélt macedón exminiszterelnök Nikola Gruevszkinek. 

 

Ma kiderült: nem szavazták meg. Ezzel ráadásul szinte egyedül voltak az Európai Néppártból,

 

aminek a nagy többsége elfogadta a javaslatot. A fideszeseken kívül még néhány francia, görög és szlovén képviselő utasította el a jelentést a Néppártból. Ebben az ügyben egyébként egy platformra kerültek a független viccpárti német Martin Sonnebornnal.

 

A magyar ellenzékiek megszavazták a Macedóniáról szóló jelentést: az S&D-ben ülő DK-s és szocialista képviselők, a Zöldektől az LMP-ből kilépett Meszerics Tamás és Jávor Benedek, de még a jobbikos, az EP-ben frakción kívüli Balczó Zoltán is.

 

Sargentini kezdeményezte a Magyarország letolásáról szóló módosítót

 

Az eredeti jelentéstervezet több módosítónak köszönhetően is változott itt-ott: belekerült például egy olyan kitétel, hogy az EP „felszólítja a magyar hatóságokat, hogy bocsássanak rendelkezésre minden releváns információt és szükséges magyarázatot a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki ügyéről, aki

 

a börtönbüntetés elkerülése céljából Magyarország titkos diplomáciai segítségnyújtásával elmenekült hazájából; úgy véli, hogy ez a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság belügyeibe való beavatkozásnak, valamint az ország igazságszolgáltatása és jogállamisága semmibevételének tekinthető”.

 

Az EP a módosító értelmében azt is elvárja, hogy Magyarország a vonatkozó nemzeti és nemzetközi jogszabályoknak megfelelően pozitív választ adjon erre a kérelemre, tehát adja ki a menedékjogban részesített Gruevszkit Macedóniának.

 

A fenti betoldás szerzője ráadásul pont a Magyarországról eléggé felületes, de a 7-es cikkely megindításához elég meggyőző korábbi EP-jelentés szerzője, a holland zöld Judith Sargentini.

 

323 szavazattal ez a módosító is átment az Európai Parlamenten, de ebben a kérdésben a Néppárt kiállt a Fidesz mellett, és jórészt nemet nyomtak a módosítóra. Viszont svéd és holland néppártiak azért ezt is megszavazták.

 

A szavazási listát itt lehet böngészni, a 148-151 oldalak az érdekesek.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az exminiszterelnök közvetlen kapcsolatban állhatott a Kuciak-gyilkosság állítólagos megrendelőjével, erre válaszul összehívott sajtótájékoztatóján szinte mindenkinek nekiment.

Dél-Franciaországban még mindig legálisak a bikaviadalok, az egyikre pedig az elvileg az állatjogi kérdésekért is
felelős mezőgazdasági
miniszter is elment.

A német környezetvédelmi minisztérium felmérése szerint a 14-22 év közöttiek szerint fontosabb a klímavédelem, mint a társadalmi igazságosság.

„A helyieket kizárva a pártok szétosztották egymás közt a koncot, mint a haramiák” – mondja Várnai László, a CivilZugló Egyesület vezetője.
Az MSZP-s Horváth Csaba szerint viszont Várnaival
nagyon nehéz együttműködni.

Főleg lengyelek és románok intéztek eddig letelepedési engedélyt az Egyesült Királyságban, de sokan még mindig nem gondolják fontosnak.

A hét kérdése

Meg lehet még akadályozni? Nem? Kamu az egész? Leszarod? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A lassú élet ideálja mentén alkotó értékteremtők bemutatkozása a Balaton-felvidéken augusztus 18-án.

Ha a tűzijáték helyett inkább angol metalcore-ra csapatnád, augusztus 20-án a Dürerben a helyed. Vendég: Inhale Me.

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás