+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2018. november 29. csütörtök, 18:58
Orbánék mumusa, Judith Sargentini kezdeményezte azt a módosítót, ami alapján az EP elvárja, hogy kiadjuk Gruevszkit Macedóniának.

Az Európai Parlament plenáris ülése egy sor tagjelölt ország helyzetéről fogadott el jelentést, köztük Macedóniáról. Korábban már röviden összeszedtük, hogy mik vannak a dokumentumban: az EP örül, hogy Macedónia igyekszik a jogállamiság terén, de azért ez nem elég. Viszont a jelentéstervezetben megfogalmazott kételyek pont arra vonatkoznak, hogy

 

Macedónia nem üldözi elég hatékonyan a korrupciót, és például lehallgatási ügyekben (amilyenekben Gruevszki is érintett volt) nincs biztosítva a politikai elszámoltathatóság.

 

A Fidesz kiszavazott a Néppártból

 

Nagy talány volt, hogy a Fidesz megszavazza-e a jelentést, miután Magyarország menedékjogot adott a korrupció miatt börtönre ítélt macedón exminiszterelnök Nikola Gruevszkinek. 

 

Ma kiderült: nem szavazták meg. Ezzel ráadásul szinte egyedül voltak az Európai Néppártból,

 

aminek a nagy többsége elfogadta a javaslatot. A fideszeseken kívül még néhány francia, görög és szlovén képviselő utasította el a jelentést a Néppártból. Ebben az ügyben egyébként egy platformra kerültek a független viccpárti német Martin Sonnebornnal.

 

A magyar ellenzékiek megszavazták a Macedóniáról szóló jelentést: az S&D-ben ülő DK-s és szocialista képviselők, a Zöldektől az LMP-ből kilépett Meszerics Tamás és Jávor Benedek, de még a jobbikos, az EP-ben frakción kívüli Balczó Zoltán is.

 

Sargentini kezdeményezte a Magyarország letolásáról szóló módosítót

 

Az eredeti jelentéstervezet több módosítónak köszönhetően is változott itt-ott: belekerült például egy olyan kitétel, hogy az EP „felszólítja a magyar hatóságokat, hogy bocsássanak rendelkezésre minden releváns információt és szükséges magyarázatot a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki ügyéről, aki

 

a börtönbüntetés elkerülése céljából Magyarország titkos diplomáciai segítségnyújtásával elmenekült hazájából; úgy véli, hogy ez a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság belügyeibe való beavatkozásnak, valamint az ország igazságszolgáltatása és jogállamisága semmibevételének tekinthető”.

 

Az EP a módosító értelmében azt is elvárja, hogy Magyarország a vonatkozó nemzeti és nemzetközi jogszabályoknak megfelelően pozitív választ adjon erre a kérelemre, tehát adja ki a menedékjogban részesített Gruevszkit Macedóniának.

 

A fenti betoldás szerzője ráadásul pont a Magyarországról eléggé felületes, de a 7-es cikkely megindításához elég meggyőző korábbi EP-jelentés szerzője, a holland zöld Judith Sargentini.

 

323 szavazattal ez a módosító is átment az Európai Parlamenten, de ebben a kérdésben a Néppárt kiállt a Fidesz mellett, és jórészt nemet nyomtak a módosítóra. Viszont svéd és holland néppártiak azért ezt is megszavazták.

 

A szavazási listát itt lehet böngészni, a 148-151 oldalak az érdekesek.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Napirend előtti felszólalás helyett kivonultak a parlamentből az ellenzéki képviselők. Esztergomba mennek tiltakozni.

II. János Pál menesztette 1983-ban a nicaraguai Ernesto Cardenalt, aki az akkori szélsőbalos kormány minisztere volt. Most Ferenc pápa rehabilitálta a 94 éves papot.

Ma elstartol a parlament tavaszi ülésszaka, és egészen június 14-ig tart. Briefing négy pontban.

Eredetileg a migrációs rész nem tetszett a magyaroknak, de most változtatás nélkül ment át.

Bár fizikailag lassan vége lesz a kalifátusnak, a mögöttük lévő hálózatokat is el kell vágni.

A hét kérdése

Újabb intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor annak érdekében, hogy ne fogyjon tovább a magyar. De elég ez bármire is? Mondjátok meg ti!

Azért ide elnéznénk

Hogy végzi a munkáját a Magyar Filmalap? A Revizor folyóirat kivesézi február 18-án.

Tölgyessy Péter jogász-expolitikus a rendszerváltásról ad elő február 20-án.

Milyen a furmint, ha balaton-felvidéki? Kóstold végig őket a február 22-23-i hétvégén!

Kóstold végig a legjobb badacsonyi borokat Budapesten, március 9-én, szombaton!

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Egy tangóharmonika, egy ember, egy dal, hat nép. Melyik a legjobb? A bosnyák? A horvát?

Milyen lesz a kontinens, amikor százéves lesz a világ legsikeresebb utópisztikus projektje? Mondjátok el ti az Azonnali novellapályázatán!

Hiába ugyanis a rengeteg adat, ha nem tudjuk őket kutatható módon megőrizni; márpedig jelenleg még ötlet sincs erre.

És vajon mit keresett a Jobbik évadnyitóján az LMP társelnöke vagy éppen Márki-Zay Péter?

Twitter megosztás Google+ megosztás