+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2018. november 29. csütörtök, 18:58
Orbánék mumusa, Judith Sargentini kezdeményezte azt a módosítót, ami alapján az EP elvárja, hogy kiadjuk Gruevszkit Macedóniának.

Az Európai Parlament plenáris ülése egy sor tagjelölt ország helyzetéről fogadott el jelentést, köztük Macedóniáról. Korábban már röviden összeszedtük, hogy mik vannak a dokumentumban: az EP örül, hogy Macedónia igyekszik a jogállamiság terén, de azért ez nem elég. Viszont a jelentéstervezetben megfogalmazott kételyek pont arra vonatkoznak, hogy

 

Macedónia nem üldözi elég hatékonyan a korrupciót, és például lehallgatási ügyekben (amilyenekben Gruevszki is érintett volt) nincs biztosítva a politikai elszámoltathatóság.

 

A Fidesz kiszavazott a Néppártból

 

Nagy talány volt, hogy a Fidesz megszavazza-e a jelentést, miután Magyarország menedékjogot adott a korrupció miatt börtönre ítélt macedón exminiszterelnök Nikola Gruevszkinek. 

 

Ma kiderült: nem szavazták meg. Ezzel ráadásul szinte egyedül voltak az Európai Néppártból,

 

aminek a nagy többsége elfogadta a javaslatot. A fideszeseken kívül még néhány francia, görög és szlovén képviselő utasította el a jelentést a Néppártból. Ebben az ügyben egyébként egy platformra kerültek a független viccpárti német Martin Sonnebornnal.

 

A magyar ellenzékiek megszavazták a Macedóniáról szóló jelentést: az S&D-ben ülő DK-s és szocialista képviselők, a Zöldektől az LMP-ből kilépett Meszerics Tamás és Jávor Benedek, de még a jobbikos, az EP-ben frakción kívüli Balczó Zoltán is.

 

Sargentini kezdeményezte a Magyarország letolásáról szóló módosítót

 

Az eredeti jelentéstervezet több módosítónak köszönhetően is változott itt-ott: belekerült például egy olyan kitétel, hogy az EP „felszólítja a magyar hatóságokat, hogy bocsássanak rendelkezésre minden releváns információt és szükséges magyarázatot a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki ügyéről, aki

 

a börtönbüntetés elkerülése céljából Magyarország titkos diplomáciai segítségnyújtásával elmenekült hazájából; úgy véli, hogy ez a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság belügyeibe való beavatkozásnak, valamint az ország igazságszolgáltatása és jogállamisága semmibevételének tekinthető”.

 

Az EP a módosító értelmében azt is elvárja, hogy Magyarország a vonatkozó nemzeti és nemzetközi jogszabályoknak megfelelően pozitív választ adjon erre a kérelemre, tehát adja ki a menedékjogban részesített Gruevszkit Macedóniának.

 

A fenti betoldás szerzője ráadásul pont a Magyarországról eléggé felületes, de a 7-es cikkely megindításához elég meggyőző korábbi EP-jelentés szerzője, a holland zöld Judith Sargentini.

 

323 szavazattal ez a módosító is átment az Európai Parlamenten, de ebben a kérdésben a Néppárt kiállt a Fidesz mellett, és jórészt nemet nyomtak a módosítóra. Viszont svéd és holland néppártiak azért ezt is megszavazták.

 

A szavazási listát itt lehet böngészni, a 148-151 oldalak az érdekesek.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Levelet írt az európai liberálisok vezetője a Facebook-főnöknek a meghamisított videó miatt, ami közben eltűnt Facebookról.

Az ügy akkora vihart kavart a belga kormánykoalíció berkein belül, hogy a miniszterelnök lemondásra kényszerült.

Magánéleti okokra hivatkozva hagyja ott a parlamenti képviselőséget Staudt Gábor, akit több támadás is ért ősszel a kormánymédiában. Már a helyettese is megvan.

Az egyik közkedvelt ünnepi fogás nálunk luxusterméknek számít.

Meztelen síelő nőt ábrázoló festménnyel reklámozták a semmeringi alpesi sí világkupát.

A hét kérdése

Szánkó, sárga mellény? A földön fekvő Hadházy Ákos? Szerinted mi lenne a legjobb szimbóluma a tüntetéseknek? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kömlődi Ferenc és Tamás Veronika vezet be a látszat-ellentétek világába december 19-én a Múzeum körúton!

December 19-én este varsói PiS-ellenes tüntetők szimpátiademonstrálnak a budapesti tiltakozókkal.

A moszkvai patriarchátus kórusa énekel december 19-én a Szent István-bazilikában.

A híres osztrák zeneszerző Holdbéli világ című vígoperáját hallhatják a nézők december 20-án a Festetics Palotában.

A Kutyapárt megköszön a kormánynak mindent. Hálatüntetés december 21-én.

Ezt is szerettétek

Elmagyarázzuk, ki hogyan ferdíti el a túlóratörvényt, és mi is
az igazság valójában!

Az Azonnali által megkérdezett politikusok abban egyetértettek, hogy nagyon sokat dolgoznak.

A macedón miniszterelnök nyilatkozott az Azonnalinak
a Gruevszki-ügyről. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás