+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2018. november 28. szerda, 07:56
Elindítanak egy buszt, ahol lehet tisztálkodni, vécézni, fodrászati szolgáltatást kapni. Nem túl bonyolult, és nagyon hatékony lehet.

Még év vége előtt elindul a különleges busz Belgrád utcáin, amelynek az a célja, hogy a legsebezhetőbb embereken segítsen – írja az Euractiv.

 

Egy közösségi finanszírozású projekt keretében egy civil szervezet elindít egy buszt a szerb fővárosban,

 

ezen a hajléktalanoknak lehetőségük lesz tisztálkodni, kaphatnak fodrászati szolgáltatást, illetve használhatják a mosdót is kulturált körülmények között.

 

A Push the RoadHome nevű projekt azért jött létre, hogy segítse a Belgrád utcáin élő mintegy háromezer és ötezer közötti hajléktalant. Pontos számot nem tudni, az utcán élőkkel nem mindig van kapcsolat, és sokan nem akarják, hogy megtalálják őket.
 

Azt azonban lehet tudni, milyen egy átlagos szerb hajléktalan fantomképe: 50 körüli elvált férfi, középiskolai végzettséggel rendelkezik, és átlagban kilenc éve él az utcán. Nyáron többnyire a szabad ég alatt alszanak, télen viszont behúzódnnának szállókba.

 

Igen ám, csakhogy Belgrádban egyetlen hajléktalanszálló van, ez meg összesen 100 férőhelyes, és kétszáz embert szoktak belezsúfolni. 

 

Az Adventista Fejlesztési- és Segélyszervezet (ADRA) által indított busz tehát egy olyan szociális szolgáltatást kíván nyújtani, amelyhez távolról sem férhetnek hozzá a hajléktalanok.

 

A higiéniai szolgáltatások abban segíthetnek leginkább, hogy ezek az emberek lehetőleg minél jobban visszanyerjék a méltóságukat, magabiztosabbá váljanak, és több reménnyel vágjanak neki a társadalmi visszailleszkedéshez vezető útnak.

 

A RoadHome projektet nagy érdeklődés övezi szerte az országban, hiszen minden nagyobb városban sok a hajléktalan, de már például a macedón fővárosból, Szkopjéból is jelezték, hogy igényük lenne rá.

 

Nem csak Szerbiában nagy a baj,

 

hanem például az EU-ban is. A legutóbbi felmérések ugyanis azt mutatják, hogy az EU 300 millió háztartásának jelentős százalékaiban problémák vannak: például a lakások kilenc százalékában jelent gondot a lakóknak fenntartani a megfelelő szobahőmérsékletet, az EU-s lakosság tizenöt százaléka nyirkos helyen él, és három és fél százalék küszködik a bérleti díj kifizetésével. Ők azok, akik leginkább ki vannak téve annak a veszélynek, hogy rövid időn belül hajléktalanná válhatnak. 

 

Úgy áll a helyzet, hogy összesen két országban sikerült a hajléktalanok számát lefelé tornázni az elmúlt években: Finnországban és Norvégiában, mindenhol máshol  Európában egyre több a hajléktalan.

 

FOTÓ: Live from Belgrade blog

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kik szavazhatnak az önkormányzati választáson? Mi kell ahhoz, hogy ajánlhasd a kedvenc polgármesterjelöltedet? Tudsz-e máshol szavazni, mint a lakóhelyed? Összeszedtük.

Ez pedig nem jó jel a német ipari teljesítményre nagyban alapozó magyar gazdaságnak sem.

Az '56-os magyar szabadságharc leveréséről is ismert Ivan Konyev szobrát vörös festékkel öntötték le, a polgármester szerint maradhat úgy, ahogy van.

Ez a fotó önmagában érdekes képet fest a kapitalizmusról.

Meg sem jelentek annak a szerzőnek a könyvei, aki a KSH közben eltűnt adatai szerint a legnagyobb példányszámban jelent meg Magyarországon.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás