+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2018. november 28. szerda, 07:56
Elindítanak egy buszt, ahol lehet tisztálkodni, vécézni, fodrászati szolgáltatást kapni. Nem túl bonyolult, és nagyon hatékony lehet.

Még év vége előtt elindul a különleges busz Belgrád utcáin, amelynek az a célja, hogy a legsebezhetőbb embereken segítsen – írja az Euractiv.

 

Egy közösségi finanszírozású projekt keretében egy civil szervezet elindít egy buszt a szerb fővárosban,

 

ezen a hajléktalanoknak lehetőségük lesz tisztálkodni, kaphatnak fodrászati szolgáltatást, illetve használhatják a mosdót is kulturált körülmények között.

 

A Push the RoadHome nevű projekt azért jött létre, hogy segítse a Belgrád utcáin élő mintegy háromezer és ötezer közötti hajléktalant. Pontos számot nem tudni, az utcán élőkkel nem mindig van kapcsolat, és sokan nem akarják, hogy megtalálják őket.
 

Azt azonban lehet tudni, milyen egy átlagos szerb hajléktalan fantomképe: 50 körüli elvált férfi, középiskolai végzettséggel rendelkezik, és átlagban kilenc éve él az utcán. Nyáron többnyire a szabad ég alatt alszanak, télen viszont behúzódnnának szállókba.

 

Igen ám, csakhogy Belgrádban egyetlen hajléktalanszálló van, ez meg összesen 100 férőhelyes, és kétszáz embert szoktak belezsúfolni. 

 

Az Adventista Fejlesztési- és Segélyszervezet (ADRA) által indított busz tehát egy olyan szociális szolgáltatást kíván nyújtani, amelyhez távolról sem férhetnek hozzá a hajléktalanok.

 

A higiéniai szolgáltatások abban segíthetnek leginkább, hogy ezek az emberek lehetőleg minél jobban visszanyerjék a méltóságukat, magabiztosabbá váljanak, és több reménnyel vágjanak neki a társadalmi visszailleszkedéshez vezető útnak.

 

A RoadHome projektet nagy érdeklődés övezi szerte az országban, hiszen minden nagyobb városban sok a hajléktalan, de már például a macedón fővárosból, Szkopjéból is jelezték, hogy igényük lenne rá.

 

Nem csak Szerbiában nagy a baj,

 

hanem például az EU-ban is. A legutóbbi felmérések ugyanis azt mutatják, hogy az EU 300 millió háztartásának jelentős százalékaiban problémák vannak: például a lakások kilenc százalékában jelent gondot a lakóknak fenntartani a megfelelő szobahőmérsékletet, az EU-s lakosság tizenöt százaléka nyirkos helyen él, és három és fél százalék küszködik a bérleti díj kifizetésével. Ők azok, akik leginkább ki vannak téve annak a veszélynek, hogy rövid időn belül hajléktalanná válhatnak. 

 

Úgy áll a helyzet, hogy összesen két országban sikerült a hajléktalanok számát lefelé tornázni az elmúlt években: Finnországban és Norvégiában, mindenhol máshol  Európában egyre több a hajléktalan.

 

FOTÓ: Live from Belgrade blog

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

Ha a salgótarjáni Turcsány László valóban lemond, akkor időközi választás jön a nógrádi megyeszékhelyen.

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Az igazi baj az a főpolgármester szerint, hogy a kormány nem tárgyal Budapesttel a fővárost érintő uniós források elosztásával kapcsolatban.

Székesfehérvár tízezer eurót küld az ausztrál bozóttüzek okozta károk enyhítésére. De adakozik-e a főváros és a többi önkormányzat? Körbekérdeztünk!

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás