+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2018. november 28. szerda, 07:56
Elindítanak egy buszt, ahol lehet tisztálkodni, vécézni, fodrászati szolgáltatást kapni. Nem túl bonyolult, és nagyon hatékony lehet.

Még év vége előtt elindul a különleges busz Belgrád utcáin, amelynek az a célja, hogy a legsebezhetőbb embereken segítsen – írja az Euractiv.

 

Egy közösségi finanszírozású projekt keretében egy civil szervezet elindít egy buszt a szerb fővárosban,

 

ezen a hajléktalanoknak lehetőségük lesz tisztálkodni, kaphatnak fodrászati szolgáltatást, illetve használhatják a mosdót is kulturált körülmények között.

 

A Push the RoadHome nevű projekt azért jött létre, hogy segítse a Belgrád utcáin élő mintegy háromezer és ötezer közötti hajléktalant. Pontos számot nem tudni, az utcán élőkkel nem mindig van kapcsolat, és sokan nem akarják, hogy megtalálják őket.
 

Azt azonban lehet tudni, milyen egy átlagos szerb hajléktalan fantomképe: 50 körüli elvált férfi, középiskolai végzettséggel rendelkezik, és átlagban kilenc éve él az utcán. Nyáron többnyire a szabad ég alatt alszanak, télen viszont behúzódnnának szállókba.

 

Igen ám, csakhogy Belgrádban egyetlen hajléktalanszálló van, ez meg összesen 100 férőhelyes, és kétszáz embert szoktak belezsúfolni. 

 

Az Adventista Fejlesztési- és Segélyszervezet (ADRA) által indított busz tehát egy olyan szociális szolgáltatást kíván nyújtani, amelyhez távolról sem férhetnek hozzá a hajléktalanok.

 

A higiéniai szolgáltatások abban segíthetnek leginkább, hogy ezek az emberek lehetőleg minél jobban visszanyerjék a méltóságukat, magabiztosabbá váljanak, és több reménnyel vágjanak neki a társadalmi visszailleszkedéshez vezető útnak.

 

A RoadHome projektet nagy érdeklődés övezi szerte az országban, hiszen minden nagyobb városban sok a hajléktalan, de már például a macedón fővárosból, Szkopjéból is jelezték, hogy igényük lenne rá.

 

Nem csak Szerbiában nagy a baj,

 

hanem például az EU-ban is. A legutóbbi felmérések ugyanis azt mutatják, hogy az EU 300 millió háztartásának jelentős százalékaiban problémák vannak: például a lakások kilenc százalékában jelent gondot a lakóknak fenntartani a megfelelő szobahőmérsékletet, az EU-s lakosság tizenöt százaléka nyirkos helyen él, és három és fél százalék küszködik a bérleti díj kifizetésével. Ők azok, akik leginkább ki vannak téve annak a veszélynek, hogy rövid időn belül hajléktalanná válhatnak. 

 

Úgy áll a helyzet, hogy összesen két országban sikerült a hajléktalanok számát lefelé tornázni az elmúlt években: Finnországban és Norvégiában, mindenhol máshol  Európában egyre több a hajléktalan.

 

FOTÓ: Live from Belgrade blog

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A finnek már jóval a nácik előtt is használták a szvasztikát repülőgépeiken, egyenruháikon és zászlóikon, de hiába semmi köze a nácizmushoz: a légierő úgy döntött, megszabadul a kínos szimbólumtól.

A választást szerdán egy csomó helyen meg kellett ismételni Szerbiában, így a monarchisták éppen megugorhatták a 3 százalékos küszöböt.

Ha csak nem változnak nagyot az órákkal az urnazárás előtt lehozott részeredmények, Vlagyimir Putyin élete végéig hatalmon maradhat.

A Facebook és társai vagy elfogadják a nekik megalkotott török szabályokat, vagy elzavarják őket az országból.

Sokan használják már jegyvásárlásra a MÁV-appot, de eddig volt egy nagy hátránya: csak belföldön lehetett vele vonatjegyet váltani.

Arra mondták ezt az oroszok, hogy az USA szeretné meghosszabbítani az Iránnal szembeni fegyvereladási embargót az ENSZ-ben, ami október közepén járna le.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás