Megszavazzák-e a fideszesek az EP-ben, hogy Macedónia nem üldözi eléggé a korrupciót?

2018.11.27. 12:34

A fideszeseknek is szavazniuk kell az EP-ben a macedón jogállamiságról, pont miután Gruevszki a szerinte elfogult bíróságok miatt kapott menekültstátuszt Magyarországon. Mit fognak nyomni? A hét kérdése.

Megszavazzák-e a fideszesek az EP-ben, hogy Macedónia nem üldözi eléggé a korrupciót?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

A korrupcióért elítélt macedón exminiszterelnök Nikola Gruevszki arra hivatkozva kapott menekültstátuszt Magyarországon, hogy otthon nem kapna tisztességes eljárást, és koholt vádak alapján akarják börtönbe csukni. A magyar állam ezt elhitte neki, eszerint tehát nem bízik abban, hogy Macedóniában a bíróságok függetlenül működnek.

Ez pedig egy alapvető eleme a jogállamiságnak, amit nem csak az EU-tagoktól, de a tagjelölt államoktól is elvárnak, és ezt az EU intézményei rendre értékelik is. Csütörtökön többek között épp a macedóniai jogállamiság helyzetéről fog elfogadni az Európai Parlament egy jelentést.

A jelentés bár üdvözli az igazságszolgáltatás függetlenségét, elszámoltathatóságát és szakmaiságát célzó jogalkotási stratégiát, de arra sürget, hogy ezt minél előbb végre is kéne hajtani. Azt is szorgalmazná az EP, hogy a balkáni régió országai működjenek együtt a szervezett bűnözés és a pénzmosás visszaszorítása érdekében.

Az igazságszolgáltatásról szóló rész leginkább viszont a korrupció üldözéséről szól, pontosabban arról, hogy ez nem megy elég hatékonyan.

Ilyesmiket állít például ezzel kapcsolatban a jelentés:

+ „aggodalmának ad hangot a magas szintű korrupciós ügyekben hozott kevés bírósági ítélet miatt”

+ „felszólítja a hatóságokat, hogy (...) fokozzák a pénzmosás és az összeférhetetlenség elleni harcot”

+ „szorgalmazza, hogy szigorúan biztosítsák a bűncselekményekkel kapcsolatos politikai és jogi elszámoltathatóságot, a lehallgatási botrányból eredő bűncselekmények esetében is” – utóbbiakban egyébként Gruevszki is érintett.

Mindezek fényében nagy kérdés, hogy hogyan fognak szavazni a jelentésről a fideszes képviselők, hiszen bár a javaslat arról szól, hogy bőven vannak hiányosságok a jogállamiság terén Macedóniában (és eddig ez még akár meg is alapozhatná Gruevszki befogadását), csakhogy ez jórészt pont annak köszönhető, hogy még így sem üldözik eléggé a korrupciót – amit Gruevszki magára nézve „koholt vádaknak” tekint.

Szerinted milyen gombot fognak nyomni a fideszes EP-képviselők?

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek