Bugár Béla indul. Lehet-e tavasszal magyar elnöke Szlovákiának?

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.11.27. 07:06

Van-e valós esélye Bugár Bélának a jövő márciusi szlovák elnökválasztáson? Szerinte igen, de az Azonnali által megkérdezettek szerint eleve nem is azért indul, mert valós esélyt látna, hanem mert meg kell mentenie pártját, a Most-Hidat.

Bugár Béla indul. Lehet-e tavasszal magyar elnöke Szlovákiának?

Bugár Béla még nyáron jelentette be, hogy indul a szlovák államfőválasztáson, szerinte ugyanis komoly esélye van nyerni. Bugár akkor azt mondta: „Úgy gondolom, hogy Szlovákia megérett a változásra. Míg azelőtt, ha egy kisebbségi jelölt indult a választáson, a részvétel volt a fontos, és nem a győzelem, most már valós esélyei vannak egy magyarnak is.”

Azt, hogy egy magyarnak vannak-e valós győzelmi esélyei, nem nagyon fogjuk megtudni, legalábbis nagyon úgy néz ki, hogy

Bugár labdába sem fog tudni rúgni a választás második fordulójában, és nem azért, mert magyar, hanem az elmúlt négy év miatt.

Hiába Bugár a szlovákiai politikai élet egyik nagy túlélője, aki 28 éve már folyamatosan a szlovák legfelsőbb politikai porondon mozog, a Most-Híd népszerűsége nem a régi már, és könnyen lehet, hogy még Bugár is kevés lesz megmenteni a magyar-szlovák vegyespártot.

BUGÁR BÉLA (JOBBRA) DAC-MECCSEN SZURKOL. FOTÓ: FACEBOOK

A favorit még a pályán sincs

A Focus közvélemény-kutató például csak az ötödik legesélyesebbnek gondolja Bugárt. Igaz, ők úgy számolnak, hogy indulni fog Miroslav Lajčák korábbi baloldali külügyminiszter is, aki még nem jelentett be semmi ilyesmit. A Szlovákiában rendkívül népszerű Lajčák ugyanis hatalmas tapasztalatot szerzett a külpolitikában, több ízben volt nagykövet, például Moszkvában, de több balkáni országban is jól ismerik, Bosznia-Hercegovinában például az ENSZ főképviselője volt 2007 és 2009 között. Bár elég ritka az ilyesmi, de egy boszniai szerb, és egy bosnyák lap ekkoriban egyaránt az év emberének választotta a szlovák diplomatát.

Hiába Lajčák az egyértelmű favorit, korántsem biztos, hogy államfő akarna lenni, bár a Smer berkeiből már több politikus is kijelentette, hogy ő a kormánypárt legfőbb támogatottja. Lajčák körülbelül egy éve hol azt mondja, hogy nem fog indulni, hol azt, hogy még meggyőzhető lenne. 

Bugárnak és a Most-Hídnak nem tett túl jót az elmúlt pár év, amelyet a Robert Fico-féle Smer melletti koalícióban töltött.

Most a pártelnöknek lényegében ezt a népszerűségzuhanást kellene visszafordítania, ráadásul annak fényében, hogy indul a magyar jobboldal által erősen támogatott, korábban Magyar Koalíció Pártja, 2012 óta Magyar Közösség Pártja néven futó erő elnöke, Menyhárt József is, aki a magyarok körében népszerűbb, mint Bugár. Arról nem beszélve, hogy a legutóbbi államfőválasztáson is jobban szerepelt az MKP a magyarok körében: a Most-Híd által támogatott Pavol Hrušovský nem kapta meg azokat a remélt (szlovák liberális értelmiségi) szavazatokat, amire hajtott, ugyanis jórészt magyarok voksoltak rá, de jóval kevesebben, mint az MKP-s Bárdos Gyulára. 

Bugár pártja egyetlen esélye

Bugár egyetlen esélye, ha elhiteti, hogy az elmúlt évek felvidéki beruházásaihoz van némi köze a Most-Híd kormánytagságának is. Ez a magyarok körében működhet ugyan, de nem látni, mivel fogja az elmúlt négy év után a szlovákokat megszólítani. 

Amennyiben nem sikerül megoldást találnia a helyzetre Bugáréknak, úgy az Együtt, vagy a Progresszív Szlovákia nevű új liberális formációk akár a Most-Híd vesztét is jelenthetik.

Ezt erősíti meg az Azonnalinak Tokár Géza politológus is: „Bugár Béla jelölésének elsősorban az az oka, hogy a Most-Híd szeretné legalább részben visszaállítani a legnépszerűbb politikusának a társadalmi státuszát. Javítani kell a megítélésén a szlovák közvélemény körében, ami alaposan megromlott, miután a párt koalícióra lépett a Smerrel és az SNS-szel. Jelenleg a Most-Híd támogatottsága a szlovák szavazói elszivárgása miatt a parlamenti küszöb környékén van.”

BUGÁR BÉLA LÁJKOKAT GYŰJT. FOTÓ: FACEBOOK

Bugárnak egyedül abban az esetben lenne esélye a győzelemre Tokár Géza szerint, ha a sok, meglehetősen hasonló támogatottsággal bíró jelölt között sikerülne megszereznie az első vagy a második pozíciót, habár a közvélemény-kutatások alapján ez nem túl valószínű. Amennyiben a második fordulóban az ellenfele egy társadalmilag megosztó személyiség, mint a szélsőséges Marian Kotleba, úgy akár nyerhet is. Ez a forgatókönyv azonban nagyon valószínűtlennek tűnik, fejtegette Tokár az Azonnalinak.

Érzékeny veszteségek

Bugár továbbá nemrég elveszítette azt a Lucia Žitňanskát is, a volt igazságügyi minisztert, aki a szlovák szavazatokat igencsak bevonzhatta volna. Eleve ez volt a Híd taktikája évekig: bevonzani a prominens szlovák személyeket, és ha azok kihullanak a pártból, akkor pótolni hasonló kaliberűekkel.

Ha már szlovák prominensek, az Azonnali megkérdezte Michal Hvoreckýt is. Az egyik legismertebb liberális szlovák író-publicista kérdésünkre elmondta, mélységesen csalódott a Most-Híd politikájában. Ő is csak azt tudja elképzelni, hogy ha Bugár valamiképpen bejutna a második fordulóba, akkor esetleg a kisebb rosszként nyerhetne, de erre nagyon-nagyon kevés esélyt lát:

„Amennyiben valamelyik neonáci indulóval állna szemben, mint Marian Kotleba, vagy a rendszerellenes újfasiszta Štefan Harabin, akkor még én is szavaznék rá.

De Bugár népszerűsége hatalmasat esett, mióta a Most-Híd koalícióra lépett Robert Fico szociáldemokratáival és Andrej Danko Szlovák Nemzeti Pártjával, és Ján Kuciak meggyilkolása után sem volt képes helyesen reagálni, inkább segített a kormánypártok masszív korrupcióját és a bűneseteit fedezni. Sok szavazója csalódott és háborodott fel ezután” – magyarázza Hvorecký az Azonnalinak.

BUGÁR BÉLA DOLGOZIK. FOTÓ: FACEBOOK

Tüntetnek ellene, mégis megbízhatónak tartják


Ez egyébként a Kuciak és menyasszonya meggyilkolása utáni tüntetéshullámokon is megmutatkozott, nagyon gyakori volt az a transzparens a tüntetők kezében, ahol Bugár Béla szája fenékként van ábrázolva (lásd a nyitóképen).

Bugárt ugyanakkor nem lehet leírni: csalódottság ide vagy oda, a népszerűségi indexek azt mutatják, hogy Bugár még mindig a legmegbízhatóbb szlovákiai politikusok közé tartozik, a legutóbbi mérések szerint Peter Pellegrini miniszterelnök (39,7 százalék), Andrej Danko SNS-vezér (29,3 százalék) után őt tartja a lakosság a leginkább megbízhatónak 27,7 százalékkal. Hogy ez mire lesz elég, arra majd a tavaszi államelnökválasztás ad választ.

NYITÓKÉP: zoznan.sk

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek