A román kormányfő szerint túl fontos a centenárium ahhoz, hogy bárki is tüntetésekkel zavarja meg azt

Szerző: Illés Gergő
2018.11.27. 07:54

A csendőrség szerint pedig aki tiltakozik, az „az emberek, az állampolgárok és a románok közül is kiírja magát”.

A román kormányfő szerint túl fontos a centenárium ahhoz, hogy bárki is tüntetésekkel zavarja meg azt

Egyre inkább közeledik december elseje, Románia és Erdély egyesülésének századik évfordulója. A Nagy Egyesülés centenáriuma a román állam számára kiemelt jelentőséggel bíró, különleges esemény, ugyanakkor Bukarestben és a román nagyvárosokban továbbra is jelentős az elégedetlenség a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) ellen.

Ezt mutatja legalábbis az, hogy a Maszol.ro közlése alapján közösségi oldalakon többen is arra buzdították az ünneplőket, hogy a december elsejei állami ünnepségen azok fordítsanak hátat, mikor a csendőrség egységei vonulnak fel. És bár a felhívás maga a csendőrökkel igen gyakran összetűzésbe kerülő fociultráktól indul, több ellenzéki szervezet hamar átvette azt, hogy tiltakozzon az augusztusi kormányellenes tüntetéseken a csendőrök által végrehajtott erőszakos tömegoszlatás ellen.

A csendőrség kemény közleményben válaszolt a felhívásra: szerintük bár

mindenkinek joga van tiltakozni, de aki ezt a fentebb vázolt formában teszi meg, „az emberek, az állampolgárok és a románok közül is kiírja magát”, és megsérti a román államot.

Ugyanakkor nemcsak a csendőrség, hanem Viorica Dăncilă román kormányfő ellen is növekszik az elégedetlenség a centenárium közeledtével. December elsején a korrupcióellenes jelszavakat hangoztató, és a vitatott igazságügyi reformot bíráló civil szervezetek ugyanis a Dăncilă-kabinet lemondását követelik majd a kormány székháza előtt. De nem csak Bukaresten tüntetnek: Kolozsváron is lesz egy december 1-jei kormányellenes demonstráció, amiről az Azonnali is tudósít majd.

A két év alatt már vagy 70 minisztert lecserélő PSD-kormány aktuális vezetője, Dăncilă a lemondását követelő hangokra úgy válaszolt: bár se dicsérni, se bírálni nem akar senkit, úgy véli, a nemzeti ünnep közeledtével a románoknak egységet kell tanúsítaniuk, hiszen „viselkedésükkel a következő nemzedéknek és a külföldnek is üzennek”.

A szociáldemokrata kormányfő hozzátette: a centenárium ünnepe túl fontos ahhoz, hogy bárki is tüntetésekkel zavarja meg azt.

A centenárium ünnepére óriási a készülődés Romániában: a még tűzvédelmi engedéllyel sem rendelkező, de direkt az eseményre épült Nemzet Megváltása katedrálist már most vasárnap felszentelték a fél román elit jelenlétében. Ezen felül szerdán Bukarestben, csütörtökön Gyulafehérváron a kormány ünnepi ülést tart, a gyulafehérvári határozat aláírásának centenáriumán, szombaton pedig Románia-szerte nagyszabású katonai parádéval ünneplik majd Románia és Erdély egyesülését. A kolozsvári parádéról szintén tudósítunk majd.

Az Azonnali kiemelt figyelmet szentel a román centenárium évének: nyáron például bejártuk, és videosorozatban mutattuk be Románia magyarok által nem lakott területeit – ezen videók az alábbi linkre kattintva tekinthetők meg.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek