+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2018. november 26. hétfő, 08:00
Monumentális elnöki palota, 97 százalékos választási eredmények, személyi kultusz. Jót röhögtem ezeken Kazahsztánban, aztán rájöttem: lassan Magyarország is pont ennyire röhejes.

Ezt a cikket az Azonnali Reggeli fekete nevű hírlevelének olvasói már ma reggel hétkor megkapták postafiókjukba. Kérj hírlevelet te is!

 

Ahogy már egy reménytelenül hosszú okoskodásomban is olvashattátok, a múlt héten Kazahsztán új fővárosában voltam kirándulni, ami nagy kaland volt nekem, hiszen mégis csak Közép-Ázsia, másrészt egy újabb nagyon nyomorult sorsú ország, amit megnézhetek. Amikor olyan országba látogatok, aminek legalább egy modernkori elmebeteg diktátora volt, akkor mindig kicsit utánanézek a könnyebben elérhető infóknak erről, hogy aztán még súlyosabb legyen a kultúrsokkom, kicsit felfogjam az előzményeket, ilyesmi.

 

Így tettem a szovjet szopatásból egyszemélyes szopatássá alakult Kazahsztánnal is, kicsit nevetgéltem az ízléstelen Elnöki Palotán, amit Nurszultan Nazarbajev egykori kommunista pártvezérből lett lifelong vezér építtetett magának, hogy korábbi munkahelyét neki szentelt múzeummá alakítsa. Röhögtem a 97 százalékos eredményeken, mint ahogy egy rendes nyugati teszi, a róla készült giccses szőnyegek és óriási képek és az oroszokhoz dörgölőzés csak még szórakoztatóbbá tette számomra az amúgy is rettentő szórakoztató Asztanát. 

 

A probléma akkor jött, amikor a másik szokásom szerint elképzeltem, mi lenne, ha külföldiként egy budapesti nyaralás előtt utánanéznék, nagyjából min röhögnék Magyarországon. Sajnos az a helyzet, hogy elég sok mindenen. Konkrétan annyira sokon, hogy kicsit el is szégyelltem magam, amiért én ekkora mellénnyel utazok el bárhova, mikor

 

Magyarország jelenleg olyan röhejes ország, amit tényleg csak azok tudnak valamennyire felülmúlni, ahol a hülye EU miatt nem kell legalább minimális mennyiségű szabályt betartani.

 

Ízlelgessük egy kicsit: nevetségesek lettünk

 

Már kedves kollégám is megírta hirtelen felindulásból, hogy vicc ez az ország, ez a vicc pedig akkor jön ki a legjobban, ha más viccekkel hasonlítjuk össze.

 

Röhöghetek én itt az említett Elnöki Palotán, de az a helyzet, hogy miközben én a szürreális Ázsián kuncogok, Orbán Viktor a Budai Várat építi úgy, hogy az neki megfelelő legyen elnöki rezidenciának. Elájulhatok rajta, hogy Nazarbajev nemrég tiltott be ellenzéki weboldalakat; de hát a mi miniszterelnökünk konkrétan bezárt és elfoglalt újságokat szintén a közelmúltban. 

 

Szórakozhatok itt a 97 százalékos választási eredményen, miközben Magyarországon is úgy hozták össze a választási szabályokat, hogy véletlenül se foghassanak pártok, miközben ő a szavazatok kevesebb, mint felével kaphatja meg a teljhatalmat jelentő kétharmadot.

 

ami ráadásul Kazahsztánhoz hasonlóan csak egy emberből áll a valóságban. Ott szétvernek tüntetéseket, itt csak korlátoznák a gyülekezési jogot. 

 

Abban persze tök jó hinni, hogy itt nincs személyi kultusz, de hát hogyne lenne: bár egyelőre még nem születnek Orbánról nagyívű festmények, én személyesen is ismerek olyan embereket, akik szívbaj nélkül kezet csókolnának neki, ha lehetőségük lenne rá. Lehetne ez rajongás is, de egy olyan országban, ahol a kormány által kitartott bulvárlap arról lelkendezik, milyen férfiasan állt Orbán magányosan a parlament teraszán, már rég nem az. 

 

Pláne azért, mert az ország Viktora maga is tevékeny szerepet vállalt kultuszának építésében: az ország véleményét általában a magáéval azonosítja,

 

és akkor is inkább magára gondol, amikor a hatalmi átrendeződésről beszél.

 

Mindettől még Asztana valószínűleg örökre kimutathatóan rosszabb hely marad, mint Budapest. 

 

Lássuk, mit tudhat meg az érdeklődő külföldi Magyarországról

 

+ Az ország miniszterelnöke bevándorlók nélkül harcol milliónyi bevándorlóval.

 

+ Miközben harcolunk a milliónyi arctalan bevándorlóval, rekordgyorsan adunk menekültstátuszt egy korrupt macedón politikusnak, és Orbán Viktor még el is magyarázza, hogy miért tesszük jól.

 

+ A kormánypárt egybehangzó véleménye szerint Soros György felelős minden rosszért a világban, pláne a nekik kínos dolgok miatt.

 

Turistaként érkezve különösen jól szórakozhat a Soros-plakátokon.

 

+ Magyarország hivatalosan az Európai Unióhoz tartozik, de valahogy mégis inkább orosz pénzből indulva épít atomerőművet, közös barátai vannak az oroszokkal, beengedett az EU-ba kétes hátterű szíreket az oroszokon keresztül, és akár orosz fegyverkereskedőket is visszaad az oroszoknak furcsa körülmények között.

 

És ezek a dolgok tényleg pár Google-kereséssel előkerülnek, kicsit mélyebben belemerülve a dolgokba megtaláljuk például Orbán Viktor erdélyi találkozását azokkal a honvédő flamandokkal, akiknek a vezetőjét végül kirúgták az egyeteméről, amiért náci, de talán még a történelemhamisítást súroló I. világháborús kiállításhoz is odatalálnak. 

 

Elképesztően szomorú, de ma már ha Magyarországra gondol valaki, pont úgy mosolyoghat kicsit lenézően, mint egy boszniai, egy ukrán vagy akár egy grúziai út alatt.

 

Ahogy ezekben az országokban, városokban, vagy akár a már említett Kazahsztánban, úgy itt is egyértelmű lesz pár perc után, hogy a szembejövő embereket valójában nem a parlamentben dolgozó hülyék képviselik, de azért mégis jobb érzés volt, amikor még a kevésbé röhejes blokkból érkeztem.

 

Tetszett a cikk? Ha kérsz még ilyeneket, iratkozz fel a Reggeli fekete nevű hírlevelünkre! Hetente háromszor küldjük!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás