Mik voltak Kovács Zoltán legemlékezetesebb cselekedetei? Összegyűjtöttünk párat

Szerző: Hutter Marianna
2018.11.25. 19:37

Az olvasói levelek koronázatlan királya? Twitter-terminátor? A Soros-ösztöndíját kiheverő, feledékeny CEU-s? Az Azonnali összegyűjtötte a kormányszóvivőből nemzetközi kommunikációért felelő államtitkárrá lett Kovács Zoltán munkásságának eddigi nevezetesebb pillanatait.

Mik voltak Kovács Zoltán legemlékezetesebb cselekedetei? Összegyűjtöttünk párat

Ugyan nem kerül távol a kormányzati kommunikációtól, hiszen nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár lesz, de mégiscsak lecserélték a kormányszóvivői posztról Kovács Zoltánt. Ennek apropóján az Azonnali összegyűjtötte, mik voltak az exkormányszóvivő legemlékezetesebb cselekedetei.

5. Fáradhatatlanul írta az olvasói leveleket

Ember legyen a talpán, aki követni tudja, hány olvasói levelet írt válaszul a magyar kormányt ért kritikákra Kovács Zoltán. A volt kormányszóvivő írt már levelet például a Globe and Mailnek, a Guardiannek, az Economistnak, a Washington Postnak, de a Politicónak is. Legutóbb a német üzleti napilapnak, a Handelsblattnak is küldött egy levelet Kovács, ám ők nem kívánták publikálni azt.

4. Nem úszta meg a Twitter-revansot, aki beszólt a kormánynak

Az egykori kormányszóvivő nemcsak olvasói levelekben, de twitteres viszontválaszokban is erős. Csak az elmúlt hónapban az alábbi politikusoknak vágott vissza:

+ Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének a mentális állapotára tett célzást

 Guy Verhofstadtnak, a liberális ALDE EP-beli frakcióvezetőjének, hogy a magyar kormányt a migrációs politikája miatt támadja

+ Johannes Hahn uniós bővítési biztosnak, hogy olvassa már el az EU saját jelentését

+ Eleni Kounalakis volt magyarországi amerikai nagykövetnek, hogy „szégyen”, hogy egy amerikai tragédia kapcsán is a „Magyarország iránti gyűlöletét terjeszti”

Kovács Zoltán még 2014-ben André Goodfriendet, az akkori amerikai ügyvivőt is számon kérte, hogy kiment az internetadó elleni tüntetésre. Többek közt azt írta neki:

„Checkin' the mood, André?! ... Eh?”

3. Elfelejtette, pontosan milyen diplomát kapott a CEU-tól

Bár Kovács Zoltán maga is járt a Soros György nevével fémjelzett CEU-ra, ez nem tartotta vissza attól, hogy beleálljon az egyetemet támadó kommunikációba. A kormány részben arra hivatkozva bírálta a CEU-t, hogy amerikai diplomát ad, amit indokolatlan versenyelőnynek tartanak. Tavaly a 444 megkérdezte Kovácsot egy kormányinfón, hogy ő, mint aki a CEU-n végzett, vajon amerikai diplomát is kapott-e.

„Meg fogom majd nézni”

– válaszolta, hozzátéve, hogy ő Közép-európai Egyetem-diplomát kapott.

2.  Soros-ösztöndíjas volt, de kiheverte

Számtalan más fideszes politkushoz hasonlóan Kovács Zoltánnak is nemcsak, hogy CEU-s, de Soros-ösztöndíja is volt. Ezért az Átlátszó megkérdezte tőle, mennyi pénzt nyert el az ösztöndíjakkal. Ám Kovács úgy válaszolt: az ösztöndíjakat pályázat útján nyerte el, illetve jellegüket tekintve nem minősülnek közpénznek, így nem gondolja, hogy azok összegéről tájékoztatást kellene adnia az Átlátszó olvasóinak. Ezt követően az újságíró hiába írt vissza Kovácsnak, hogy ő annak a kormánynak a szóvivője, amely behozta a közbeszédbe a Soros-támogatások kérdését, erre már nem kapott választ.

Később egy kormányinfón is szóba került Kovács Soros-ösztöndíjának kérdése, amire az akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János úgy reagált:

„Úgy érzékelem, hogy Kovács Zoltán azóta már kiheverte a Soros-ösztöndíjat.”

1. „De sikerült?”

Ez talán a legismertebb mind közül, nem véletlen az első helyezés! Rendhagyó érveléssel vágott vissza Kovács Zoltán, mikor az akkor még az ATV-nél dolgozó, az Egyenes beszéd című műsort vezető Kálmán Olga számon kérte, hogy a kormány el akarta titkolni, hogy mire költötték az MNB-alapítványok pénzét.

„De sikerült?” – kérdezett vissza Kálmán Olga kérdésére a volt kormányszóvivő.

Kovács egyébként azzal reagált Faceboon arra, hogy nemzetközi kommunikácóért felelős államtitkár lesz, hogy köszöni a bizalmat. A kormányszóvivői posztot megkapó, az idei áprilisi választáson egyéniben kikapó, így a parlamentbe be nem jutó KDNP-s Hollik István pedig úgy kommentálta új feladatát:

„Új feladat, a cél viszont ugyanaz:
Make Hungary great again!”

FOTÓ: Kovács Zoltán / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek