+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2018. november 25. vasárnap, 11:24
A Hu Band hét évig dolgozott a hunnu rock nevű zenei stílus megalkotásán. De mi ez az egész, és van-e köze a magyarokhoz? Az Azonnali utánajárt.

Olykor a pokolba kívánom, máskor áldom a YouTube algoritmusát, ami képes felajánlani, hogy a Való Világ legújabb részével romboljam az agysejteimet, de feldob olyan gyöngyszemeket is, mint a Hu Band zenekar Wolf Totem című száma. Kíváncsiságból rákattintottam, és leesett az állam: 

 

a dobok ellenállhatatlan zakatolására bőrkabátos, ázsiai motorosok kántálnak, a háttérben pedig ismeretlen népi hangszerek szólnak olyan bódító törzsi hangulatot keltve, ami egyből magával ragadott.

 

Nem véletlen az európai fül számára szokatlan hangzásvilág, ugyanis egy mongol folkrock csapatról van szó, ami dalaiban a mongol történelmet és kultúrát idézi meg modern köntösbe bújtatva.

 

Új zenei stílust alkottak

 

A mindössze egy hónapja megjelent zenekar az úgynevezett „hunnu rock” stílust képviseli, ami a tradicionális mongol zenei elemeket ötvözi a rock hangzásvilágával. Az Azonnali kérdésére a banda elmondta: egy teljesen új zenei stílusról beszélünk, amit ők maguk hoztak létre. 

 

„Már hét éve dolgozunk ezen a projekten, és tavaly szeptemberben alkottuk meg magát a hunnu rock stílusát.”

 

A banda nem csupán a stílusuk, hanem a hangszerek tekintetében is az egyediségre törekszik. Ahogy elmondták: minden hangszerüket kifejezetten nekik készítették, és azokat a mongol pentaton skála szerint hangolták be. 

 

„Minden gitárunkat, az akusztikus, az elektronikus és a basszusgitárjainkat is teljesen másképp hangolták be, mint Európában szokás.”

 

Ezen felül természetesen megjelennek a zenéjükben a hagyományos népi hangszerek is, mint a tovshuur nevű kéthúros lant, vagy a mongol népet szimbolizáló morin khuur nevű vonós hangszer.

 

ERRŐL A KÉT HANGSZERRŐL VAN SZÓ: TOVSHUUR ÉS MORIN KHUUR

 

De miért Hu Band?

 

A csapat neve megtévesztő lehet a magyarok számára, ám valójában semmi köze nincs hazánkhoz. Ahogy a zenekar az Azonnali kérdésére elmondta:

 

„A »Hu« az intelligens emberi lény szótöve a mongol nyelvben, ami toldalékolható.

 

A »Hun« például már egy konkrét személyt jelöl, »Huu« egy gyereket, aki lehet egyaránt fiú vagy lány, míg a »Humuun« magát az embert, az emberi lényt.”

 

Játsszunk tovább a nevekkel!

 

A Hu Band debütáló albumát decemberben tervezi megjelentetni, a lemez pedig a Gereg névre fog hallgatni. Az Azonnali ezek után kíváncsi volt, hogy vajon az első lemez címe mit jelenthet. Kérésünkre a zenekar elmagyarázta.

 

„A »Gereg« szónak Dzsingisz kán óta történelmi jelentése van. Akkoriban jelent meg – mai szóhasználat szerint – a legelső diplomáciai útlevél, amivel bárhova el lehetett utazni a világban.

 

Más szóval: ez volt az első nemzetközi vízum, amit »Geregnek« neveztek el. A debütáló albumunk szimbolikusan ez után kapta a nevét.”

 

Remélem, ennek szellemében a banda tiszteletét teszi idővel nálunk is. Az eddigi számaik alapján – ami egyelőre két dalt jelent – nem akármilyen koncert lenne.

 

 

KÉPEK: The Hu Band / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás