+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2018. november 25. vasárnap, 11:24
A Hu Band hét évig dolgozott a hunnu rock nevű zenei stílus megalkotásán. De mi ez az egész, és van-e köze a magyarokhoz? Az Azonnali utánajárt.

Olykor a pokolba kívánom, máskor áldom a YouTube algoritmusát, ami képes felajánlani, hogy a Való Világ legújabb részével romboljam az agysejteimet, de feldob olyan gyöngyszemeket is, mint a Hu Band zenekar Wolf Totem című száma. Kíváncsiságból rákattintottam, és leesett az állam: 

 

a dobok ellenállhatatlan zakatolására bőrkabátos, ázsiai motorosok kántálnak, a háttérben pedig ismeretlen népi hangszerek szólnak olyan bódító törzsi hangulatot keltve, ami egyből magával ragadott.

 

Nem véletlen az európai fül számára szokatlan hangzásvilág, ugyanis egy mongol folkrock csapatról van szó, ami dalaiban a mongol történelmet és kultúrát idézi meg modern köntösbe bújtatva.

 

Új zenei stílust alkottak

 

A mindössze egy hónapja megjelent zenekar az úgynevezett „hunnu rock” stílust képviseli, ami a tradicionális mongol zenei elemeket ötvözi a rock hangzásvilágával. Az Azonnali kérdésére a banda elmondta: egy teljesen új zenei stílusról beszélünk, amit ők maguk hoztak létre. 

 

„Már hét éve dolgozunk ezen a projekten, és tavaly szeptemberben alkottuk meg magát a hunnu rock stílusát.”

 

A banda nem csupán a stílusuk, hanem a hangszerek tekintetében is az egyediségre törekszik. Ahogy elmondták: minden hangszerüket kifejezetten nekik készítették, és azokat a mongol pentaton skála szerint hangolták be. 

 

„Minden gitárunkat, az akusztikus, az elektronikus és a basszusgitárjainkat is teljesen másképp hangolták be, mint Európában szokás.”

 

Ezen felül természetesen megjelennek a zenéjükben a hagyományos népi hangszerek is, mint a tovshuur nevű kéthúros lant, vagy a mongol népet szimbolizáló morin khuur nevű vonós hangszer.

 

ERRŐL A KÉT HANGSZERRŐL VAN SZÓ: TOVSHUUR ÉS MORIN KHUUR

 

De miért Hu Band?

 

A csapat neve megtévesztő lehet a magyarok számára, ám valójában semmi köze nincs hazánkhoz. Ahogy a zenekar az Azonnali kérdésére elmondta:

 

„A »Hu« az intelligens emberi lény szótöve a mongol nyelvben, ami toldalékolható.

 

A »Hun« például már egy konkrét személyt jelöl, »Huu« egy gyereket, aki lehet egyaránt fiú vagy lány, míg a »Humuun« magát az embert, az emberi lényt.”

 

Játsszunk tovább a nevekkel!

 

A Hu Band debütáló albumát decemberben tervezi megjelentetni, a lemez pedig a Gereg névre fog hallgatni. Az Azonnali ezek után kíváncsi volt, hogy vajon az első lemez címe mit jelenthet. Kérésünkre a zenekar elmagyarázta.

 

„A »Gereg« szónak Dzsingisz kán óta történelmi jelentése van. Akkoriban jelent meg – mai szóhasználat szerint – a legelső diplomáciai útlevél, amivel bárhova el lehetett utazni a világban.

 

Más szóval: ez volt az első nemzetközi vízum, amit »Geregnek« neveztek el. A debütáló albumunk szimbolikusan ez után kapta a nevét.”

 

Remélem, ennek szellemében a banda tiszteletét teszi idővel nálunk is. Az eddigi számaik alapján – ami egyelőre két dalt jelent – nem akármilyen koncert lenne.

 

 

KÉPEK: The Hu Band / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás