+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. november 24. szombat, 11:52
Átlagosan 29 liternyi bort gurított le egy magyar tavaly. Ezzel előzzük a németeket!
Bár Európában és főleg a közép-európai régióban szőlőkivágásokról, tönkrement ültetvényekről, szőlők helyére épített nyaralókról szólnak a hírek, a világ borfogyasztása csak nő, nő és nő.

 

A nemzetközi szőlészeti-borászati szervezet, az OIV legfrissebb becslése szerint 2017-ben két millió hektoliterrel több bort ivott meg a Föld lakossága, mint egy évvel előtte. Ez azt jelenti, hogy tavaly összesen 244 millió hektoliternyi bort sikerült meginni. Ha 7,6 milliárd fős össznépességet veszünk alapul a bolygón, akkor ez azt jelenti, hogy átlagosan 3,2 liternyi bort fogyaszt el minden egyes ember. Rekordnak ez persze nem nevezhető, az a 2007-ben kitört pénzügyi-gazdasági válság idején volt: akkor globálisan 250 millió hektoliter bor fogyott el.

 

De kik isznak ennyit?

 

Például a portugálok. A nagy borkulturális hagyományokkal rendelkező dél-európai ország lakói isszák fejenkénti bontásban a legtöbb bort, 58,8 liternyit. Ezzel lazán beelőzik a fejenként 50,7 litert fogyasztó franciákat, és a 44 liternél tartó olaszokat. Őket a svájciak (37 l), az osztrákok (32,2 l), a belgák (31,6 l), az ausztrálok (30 l) és a svédek (28,9 l) követik.

 

Európa egyik legnagyobb borpiacán, az óriási borbehozatallal rendelkező Németországban fejenként 28,2 literes fogyasztást jelez az OIV. Mármint úgy fejenként, hogy a 15 év felettiek isznak ennyit.

 

Magyarországot ugyan külön nem említi a jelentés, de az Azonnali kiszámolta: egy darab magyar nagyjából 29 liternyi bort gurít le egy évben, vagyis lazán beelőzzük a rieslingivó németeket.

 

A leginkább feltörekvő, és a nemzetközi szinten egyre inkább a helyén kezelt Kínában már 1,5 liter bort elfogyasztanak fejenként. Megfigyelhető, hogy a hagyományos bortermelő országokban (Franciaország, Spanyolország, Olaszország) egy ideje csökken a borfogyasztás mennyisége, cserébe viszont nőnek az exportjaik olyan országokba, amelyek csak most kezdik felfedezni maguknak ezt az italt. Ezen országok legerősebbje, egyben jelképe Kína. 2017-ben összesen 108 millió hektoliter bor lépte át az országhatárokat, vagyis majd' minden második palackot nem a származási országában ittak meg.

 

FOTÓ: Egy ritka unalmas választék. Tony Alter / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eddig 2190 regisztrált gyógyult fertőzött van Magyarországon, és továbbra is csökkken az ismert aktív fertőzöttek száma.

Ungváry Krisztián segédletétől kezdve az Ismerős arcokén át a legkülönfélébb módon várhatunk megemlékezést. Mutatjuk, mit!

Közös közleményben jelentette be Mirkóczki Ádám és a Jobbik, hogy Eger összellenzéki támogatással megválasztott polgármestere kilép a pártból. Hangsúlyozzák: nem azért, amiért mostanság mások.

Az USR képviselője erdélyi magyar szélsőségeseket emlegetett a székely autonómiatörekvésekkel összefüggésben, de a Momentum egyelőre nem szakítja meg a kapcsolatot román testvérpártjával.

Az ozorai alapszervezet indoklása szerint Jakab
Péter Jobbik-elnök és köre többet ártott a pártnak, mint bárki az elmúlt években.

Ugyanakkor jó hír, hogy
már 2160 gyógyult van.

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás