+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. november 24. szombat, 11:52
Átlagosan 29 liternyi bort gurított le egy magyar tavaly. Ezzel előzzük a németeket!
Bár Európában és főleg a közép-európai régióban szőlőkivágásokról, tönkrement ültetvényekről, szőlők helyére épített nyaralókról szólnak a hírek, a világ borfogyasztása csak nő, nő és nő.

 

A nemzetközi szőlészeti-borászati szervezet, az OIV legfrissebb becslése szerint 2017-ben két millió hektoliterrel több bort ivott meg a Föld lakossága, mint egy évvel előtte. Ez azt jelenti, hogy tavaly összesen 244 millió hektoliternyi bort sikerült meginni. Ha 7,6 milliárd fős össznépességet veszünk alapul a bolygón, akkor ez azt jelenti, hogy átlagosan 3,2 liternyi bort fogyaszt el minden egyes ember. Rekordnak ez persze nem nevezhető, az a 2007-ben kitört pénzügyi-gazdasági válság idején volt: akkor globálisan 250 millió hektoliter bor fogyott el.

 

De kik isznak ennyit?

 

Például a portugálok. A nagy borkulturális hagyományokkal rendelkező dél-európai ország lakói isszák fejenkénti bontásban a legtöbb bort, 58,8 liternyit. Ezzel lazán beelőzik a fejenként 50,7 litert fogyasztó franciákat, és a 44 liternél tartó olaszokat. Őket a svájciak (37 l), az osztrákok (32,2 l), a belgák (31,6 l), az ausztrálok (30 l) és a svédek (28,9 l) követik.

 

Európa egyik legnagyobb borpiacán, az óriási borbehozatallal rendelkező Németországban fejenként 28,2 literes fogyasztást jelez az OIV. Mármint úgy fejenként, hogy a 15 év felettiek isznak ennyit.

 

Magyarországot ugyan külön nem említi a jelentés, de az Azonnali kiszámolta: egy darab magyar nagyjából 29 liternyi bort gurít le egy évben, vagyis lazán beelőzzük a rieslingivó németeket.

 

A leginkább feltörekvő, és a nemzetközi szinten egyre inkább a helyén kezelt Kínában már 1,5 liter bort elfogyasztanak fejenként. Megfigyelhető, hogy a hagyományos bortermelő országokban (Franciaország, Spanyolország, Olaszország) egy ideje csökken a borfogyasztás mennyisége, cserébe viszont nőnek az exportjaik olyan országokba, amelyek csak most kezdik felfedezni maguknak ezt az italt. Ezen országok legerősebbje, egyben jelképe Kína. 2017-ben összesen 108 millió hektoliter bor lépte át az országhatárokat, vagyis majd' minden második palackot nem a származási országában ittak meg.

 

FOTÓ: Egy ritka unalmas választék. Tony Alter / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A honvédelmi államtitkár szerint a szocialista Bangóné úgy viselkedik, mint aki megőrült. Mindezt azért, mert az ellenzék új választást akar Csepelen, miközben a Fidesz is több helyen számoltat újra.

Szerintük legalább annyit érdemelnének a nyugat-balkáni régió népei, hogy az Európai Unió világosan mondja meg, mi a helyzet pontosan.

„Ez itt a finn-svéd határ. Negyven éve nem történt itt semmi.” Miért is jó az, hogy az EU dögunalmas?

Éjfélig vitatkoztak, de nem jutottak egyezségre az EU-s vezetők a nyugat-balkáni bővítés ügyében, még csak ígérgető dokumentumra sem futotta.

Bangóné Borbély Ildikó szerint annyira egyértelmű, hogy elcsalta a választást a helyi Fidesz, hogy az újraszámlálással sem elégednének meg.

A magyar fociválogatottnak a reményt jelentette a holland bíró tévedése, az azeri szurkolókat viszont rettentően felháborította.

Szombaton egy második brexitnépszavazás megtartásáról szavazhatnak, pedig közben a miniszterelnök már megállapodott az Európai Bizottsággal.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás