+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. november 24. szombat, 11:52
Átlagosan 29 liternyi bort gurított le egy magyar tavaly. Ezzel előzzük a németeket!
Bár Európában és főleg a közép-európai régióban szőlőkivágásokról, tönkrement ültetvényekről, szőlők helyére épített nyaralókról szólnak a hírek, a világ borfogyasztása csak nő, nő és nő.

 

A nemzetközi szőlészeti-borászati szervezet, az OIV legfrissebb becslése szerint 2017-ben két millió hektoliterrel több bort ivott meg a Föld lakossága, mint egy évvel előtte. Ez azt jelenti, hogy tavaly összesen 244 millió hektoliternyi bort sikerült meginni. Ha 7,6 milliárd fős össznépességet veszünk alapul a bolygón, akkor ez azt jelenti, hogy átlagosan 3,2 liternyi bort fogyaszt el minden egyes ember. Rekordnak ez persze nem nevezhető, az a 2007-ben kitört pénzügyi-gazdasági válság idején volt: akkor globálisan 250 millió hektoliter bor fogyott el.

 

De kik isznak ennyit?

 

Például a portugálok. A nagy borkulturális hagyományokkal rendelkező dél-európai ország lakói isszák fejenkénti bontásban a legtöbb bort, 58,8 liternyit. Ezzel lazán beelőzik a fejenként 50,7 litert fogyasztó franciákat, és a 44 liternél tartó olaszokat. Őket a svájciak (37 l), az osztrákok (32,2 l), a belgák (31,6 l), az ausztrálok (30 l) és a svédek (28,9 l) követik.

 

Európa egyik legnagyobb borpiacán, az óriási borbehozatallal rendelkező Németországban fejenként 28,2 literes fogyasztást jelez az OIV. Mármint úgy fejenként, hogy a 15 év felettiek isznak ennyit.

 

Magyarországot ugyan külön nem említi a jelentés, de az Azonnali kiszámolta: egy darab magyar nagyjából 29 liternyi bort gurít le egy évben, vagyis lazán beelőzzük a rieslingivó németeket.

 

A leginkább feltörekvő, és a nemzetközi szinten egyre inkább a helyén kezelt Kínában már 1,5 liter bort elfogyasztanak fejenként. Megfigyelhető, hogy a hagyományos bortermelő országokban (Franciaország, Spanyolország, Olaszország) egy ideje csökken a borfogyasztás mennyisége, cserébe viszont nőnek az exportjaik olyan országokba, amelyek csak most kezdik felfedezni maguknak ezt az italt. Ezen országok legerősebbje, egyben jelképe Kína. 2017-ben összesen 108 millió hektoliter bor lépte át az országhatárokat, vagyis majd' minden második palackot nem a származási országában ittak meg.

 

FOTÓ: Egy ritka unalmas választék. Tony Alter / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás