Öt perc tárgyalással kapott kémkedésért életfogytiglant egy brit diák

2018.11.23. 08:55

Egy 31 éves egyetemi oktató a jelenlegi állás szerint élete végéig börtönben fog ülni az Egyesült Arab Emirátusokban.

Öt perc tárgyalással kapott kémkedésért életfogytiglant egy brit diák

Életfogytiglant kapott egy brit PHD-hallgató az Egyesült Arab Emirátusokban. Matthew Hedges csaldja azt állítja, a börtönbüntetést mindössze öt percnyi tárgyalás után szabták ki, amin mellesleg nem lehetett jelen Hedges ügyvédje. A Durham University diákját a dubaji reptéren fogták el a hatóságok május 5-én, ahova hivatalosan kutatási célzattal utazott, az elmúlt hat hónapban pedig magánzárkában tartották.

A család szóvivője szerint a 31 éves férfival egy arab nyelvű vallomást is aláírattak annak ellenére, hogy Hedges nem beszéli a nyelvet.

A döntésből már most komoly diplomáciai botrány van, hiszen a brit parlament több tagja is megüzente, hogy egyetlen állampolgárukkal sem bánhatnak így, és ha „Hedgesnek bármilyen baja is esik, az az Emirátusok lelkén fog száradni.”

A férfi felesége részt vehetett a meghallgatáson, ahol láthatta, ahogy Hedges teljesen kiakad az ítéleten. Szerinte a brit külügy már nyilvánvalóvá tette az Emirátusok felé, hogy a férfi nem kém, de ez nem volt elég, és erőteljesebb kiállást szeretne a kormány részéről. 

(via CNN)

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek