Csak a transznemű csúcsjelöltet nem támogatja az LMP a Zöldek kongresszusán

Szerző: Hutter Marianna
2018.11.23. 15:22

Az LMP kedvenc bolgár aspiránsa már korábban kiesett, de a holland Bas Eickhout is jó lehet Spitzenkandidatnak a párt szerint. Vagy akár a német Ska Keller, mert már nem foglalkozik annyit a migrációval.

Csak a transznemű csúcsjelöltet nem támogatja az LMP a Zöldek kongresszusán

A holland Bas Eickhout csúcsjelöltségét támogatja az LMP a Zöldek hétvégi kongresszusán – mondta el az Azonnali kérdésére Kanász-Nagy Máté, a párt szóvivője. A Zöldeknek három jelölt közül kell eldöntenie, hogy kit szeretnének Spitzenkandidatként látni, vagyis hogy ki az, akit ha a Zöldek kerülnek többségbe, akkor az Európai Bizottság elnökeként látnának. A másik két jelölt a német Ska Keller, illetve a flamand Petra De Sutter. Utóbbi politikus megválasztása azért lenne rendhagyó, mert ezzel ő lehetne az első transznemű csúcsjelölt.

Korábban a jelöltek közt a bolgár Atanas Schmidt is megmérettette magát, eredetileg őt támogatta az LMP, mert örültek volna egy kelet-európai Spitzenkandidatnak, ám ő a jelöltválasztás egy korábbi fordulóján alulmaradt.

Kanász-Nagy Máté elmondta:

az LMP azért támogatja Eickhoutot, mert számára és a klíma-, illetve szociálpolitikai kérdések a legfontosabbak, akár csak a pártnak.

Így ha a holland jelölt nyer, az LMP mindenképpen szeretné őt valamilyen formában bevonni az európai parlamenti választási kampányába.

Miután a pártok egy második jelöltet is támogathatnak, ezért az LMP második számú választása a német Ska Kellerre, a zöld EP-frakció jelenlegi vezetőjére esett. Bár vele kapcsolatban voltak korábban szakmai jellegű vitáik, főleg a migráció kapcsán. Viszont az utóbbi időben sokat változtatott az álláspontján Keller, és már nem ez a kérdés van az ő politkájának a fókuszában, így az LMP is tudja már támogatni.

Kérdésünkre, hogy a transznemű De Suttert miért nem támogatják, mi a baj vele, az LMP szóvivője úgy válaszolt: nincs vele baj, de a másik két jelölt olyan kérdéseket támogat, amiket a jelen Európájával kapcsolatban az LMP fontosabb kérdésnek gondolnak. Példaként említette, hogy De Sutter programjában felveti a reprodukciós jogok újraszabályozását, ez viszont egy olyan kérdés, ami kevéssé érinti az európai rendszer egészét. 

Az LMP egyébként egy négy fős delegációt küld a kongresszusra. Odamegy a két társelnök, Keresztes László Lóránt és Demeter Márta, a német Zöldek EP-listájára majdnem felkerülő, de aztán ebből kitáncoló Kendernay János, illetve a párt Országos Politikai Tanács elnökségi tagja, Ferenczi István.

FOTÓ: Bas Eickhout / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek