+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2018. november 22. csütörtök, 18:48
Egyre nagyobbak a trópusi viharok, és egyre nehezebb megbirkózniuk velük a nem túl izmos gazdasággal rendelkező országoknak.

Vanatu, a csendes-óceáni ország, amely a klímaváltozás egyik legnagyobb vesztese, azt fontolgatja, hogy be fogja pereli a legnagyobb légszennyezést okozó országokat – írja az RFI.


 

Mindezt Ralph Regenvanu külügyminiszter jelentette be egy, a klímaváltozásról tartott virtuális politikai csúcson. Regenvanu elmondta,

 

hogy a nagy fosszilis anyagokat kitermelő vállalatokat, valamint az őket támogató országokat is beperelhetik.

 

„A kormányom most vizsgálja a lehetőségeket, hogy hogyan használhatná fel az igazságügyi rendszereket – beleértve a nemzetközi jogot is – hogy megtéríttesse a klímaváltozás miatt okozott károkat azon vállalatokkal, pénzügyi intézményekkel és kormányokkal, amelyek aktívan és tudatosan egzisztenciális veszélyt teremtettek Vanuatura nézve” – mondta a miniszter.

 

Szerinte ugyanis igazságtalan, hogy a katasztrófák elsősorban azokat az országokat sújtják, amelyek egyáltalán nem tehetnek a klímaváltozásról, és amelyek a legkevésbé profitálnak a fosszilis üzemanyagok kitermeléséből.

 

Richie Merzian az Australia Institute klímaügyi és energetikai programigazgatója ennek kapcsán azt nyilatkozta, hogy Vanuatu döntése közvetlenül azután jön, hogy Ausztrália visszavonta a támogatását az ENSZ Zöld Klíma Alapjából, amely lehetővé teszi a jelentős környezetszennyező országoknak, hogy segítsék az elszenvedőket (és amely egyébként siralmas állapotban van).

 

Ebben az alapban Ausztrália eddig vezető szerepet vállalt, de a nemrégiben megválasztott Scott Morrison miniszterelnök kihátrált belőle. E nélkül a pénz nélkül a csendes-óceáni országok azonban nem nagyon tudják megoldani a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodást.

 

Vanuatu nem az egyetlen ország, amely kártérítést követel, hasonló szándékot jelentett be már a Fülöp-szigetek, Peru és néhány állama az Egyesült Államoknak is.

 

Vanuatunak 260 000 lakosa van, ők nyolcvankét kis, vulkanikus mozgások által képződött szigeten élnek, melyek közül sok csupán egy méterrel van a tengerszint fölött. Legutóbb a Pam nevű trópusi vihar okozott hatalmas károkat az országban, ebben tizenöt halálos áldozat mellett hetvenöt ezer ember veszítette el az otthonát, mintegy 590 millió dolláros anyagi kár is keletkezett.

 

Ahogyan a trópusi viharok erősödnek, a nem túl erős gazdaságú csendes-óceáni országoknak egyre nehezebb megbirkózniuk velük, továbbá az alacsony fekvésű szigeteget lassan a tengerszint-emelkedés is komolyan fenyegeti. 

 

FOTÓ: Phillip Capper/Wikipédia

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Erre az Európai Gyógyszerügynökség hívta fel a figyelmet, miután látókörébe került több gyanús eset.

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

Újságírónk egyik riportalanya elmondta a történetét a Kisalföldnek is, de a megyei napilap nem fektetett túl sok energiát az anyag megírásába: a cikk nagy részét az Azonnali riportjából másolták át.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás