Pintér bedobta: maga Gruevszki is szivárogtathatott a Magyar Időknek

Szerző: Hutter Marianna
2018.11.21. 17:13

A Magyar Idők megtudhatta kedden Gruevszki menedékkérelmének eredményét, parlamenti képviselők nem. Hogy lehet ez? A belügyminiszter válaszolt a nemzetbiztonsági bizottságnak.

Pintér bedobta: maga Gruevszki is szivárogtathatott a Magyar Időknek

Hiába ment el Pintér Sándor belügyminiszter a nemzetbiztonsági bizottság Gruevszki-ügy kapcsán összehívott rendkívüli ülésére szerdán, a fideszes képviselők meghiúsították, hogy ülésezzen a testület. Ugyanis a kormánypárti tagok nevében szavazó Halász János nem szavazta meg a napirendet. Nikola Gruevszki ügye azért kavart nagy port hazai és nemzetközi viszonylatban, mert a macedón exminiszterelnököt bár hazájában korrupció miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélték, elszökött, Magyarország pedig meg is adta neki kedden a menekültstátuszt.

Pintér Sándor ettől függetlenül kapott szót a szavazás előtt, így elmondta: azért jött el, hogy a bizottság tekintélyének megőrzésén túl munkatársai feddhetetlensége mellett is kiálljon, akik mindig esküjükhöz híven adták meg a megfelelő válaszokat.

Utóbbit azzal kapcsolatban mondta, hogy a bizottság jobbikos elnöke, Mirkóczki Ádám arról beszélt tegnap: bár a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal vezetője, Végh Zsuzsanna őket arról tájékoztatta kedd délelőtti ülésükön, még hosszadalmas eljárás lesz Gruevszki menedékkérelmének elbírálása, ehhez képest egy órával később megjelent a kormánypárti Magyar Időkben, hogy megkapta a menekültstátuszt Gruevszki. Sőt: a Magyar Idők kedden reggel megjelenő száma már azt is tudni vélte, hogy döntés született az ügyben.

Az ellentmondást a kormánypárti Halász János azzal magyarázta, hogy miután a vonatkozó törvények szerint nem adhatott tájékoztatást a konkrét ügyről Végh, ezért csak általánosságban beszélhetett az eljárásokról.

Halász egyébként arra hivatkozva nem szavazta meg az ülés napirendjét, hogy szerinte az ellenzék „politikai bolhacirkuszt” játszik, és méltatlan lenne a bizottság tekintélyéhez, ha kormánytisztviselők szavában kezdenének kételkedni.

Az ülés utáni sajtótájékoztatón Mirkóczki Ádám az Azonnali kérdésére elmondta, bár a menekültügyi hivatalt elnöklő Végh Zsuzsanna is kapott meghívást, de nem jött el. További felvetésünkre, hogy ő is úgy értelmezte-e, hogy Végh az ülésen csak általánosságban beszélt az eljárásokról vagy konkrétan, úgy válaszolt ez a kérdés már feszegeti annak határát, hogy mennyit oszthat meg egy zárt bizottsági ülésről. „Inkább úgy fogalmaznék, hogy is-is” – mondta, hozzátéve, hogy a főigazgató beszélt a jogszabályi háttérről, de nyilván a konkrét ügyről is hangzottak el információk, noha nem olyanok, amik nagy relevanciával  bírnának a Gruevszki kérelmével kapcsolatos döntés kiemenetelére.

Az ülés után Pintér Sándor is kiállt a sajtó elé, és többek közt arról beszélt, hogy a Gruevszkivel kapcsolatos eljárást csak az ENSZ menekültügyi hivatala jogosult megismerni. Hozzátette: ez nem köti a menekültstátusz kérelmezőjét, vagyis

Nikola Gruevszki elmondhatja álláspontját, és akár a sajtón keresztül is megpróbálhat érvényt szerezni kérelmének.

Vagyis Pintér szavaiból az következik: a kormánypárti Magyar Időknek akár maga Gruevszki is szivárogtathatott. Utóbbi már csak azért is fontos kérdés, mert a nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjai szerint nyilván vizsgálni kell,

hogyan juthatott a Magyar Idők olyan információk birtokába, amelyekhez ők nemzetbiztonsági átvilágításon átesve sem férhettek hozzá.

Pintért az Azonnali is szerette volna kérdezni, ám erre már nem kaptunk lehetőséget.

Most már a Mi Hazánk is szeretné tudni, mi történt

Bár már több mint egy hete robbant ki Gruevszki ügye, eddig a jobbikosokból kivált Mi Hazánk Mozgalom nem foglalkozott vele ellentétben minden más ellenzéki párttal. Ezt Toroczkai László pártelnök azzal magyarázta az Azonnalinak, hogy vannak ennél százezerszer fontosabb ügyek is. Ám a párt ma délutáni közleményében már jelezte: a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselői aláírásukkal támogatják azt az ellenzéki kezdeményezést, hogy az Országgyűlés hozzon létre vizsgálóbizottságot a volt macedón miniszterelnök ügyében a gyanús kérdések tisztázására.

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek