Leszavazták a putyinista orosz elnökjelöltet az Interpol kongresszusán

Szerző: Illés Gergő
2018.11.21. 09:18

Dél-koreai elnöke lett a nemzetközi rendőrszervezetnek, miután az esélyesebbnek tartott Alexander Prokopcsuk ellen rengetegen tiltakoztak.

Leszavazták a putyinista orosz elnökjelöltet az Interpol kongresszusán

Nagy meglepetésre nem az esélyesebb orosz jelöltet, hanem a dél-koreai Kim Jong-yangot választotta elnökéül az Interpol csütörtökön, Dubajban tartott éves kongresszusán – közölte a BBC. Kimet a szervezet 194 tagállama választotta meg, elnöksége ugyanakkor váratlannak számít: eddig az Alexander Prokopcsukot gondolták befutónak, az orosz jelölt nevét viszont több ellentmondás is övezte.

Prokopcsukot egyebek között azzal is gyanúsították, hogy saját- és orosz érdekekre kívánja felhasználni az Interpol elfogatóparancs-rendszerét, valamint többen valószínűnek tartották, hogy megválasztása esetén hatalmát az új elnök a Putyin-ellenes kritikák elhallgattatására használná fel.

Az orosz jelölt igazi veteránnak számított az orosz belügyminisztériumon belül, 2016. novembere óta pedig az Interpol egyik alelnöke. Emberi jogi csoportok és az Egyesült Államok rengeteget kritizálták az utóbbi időben: amerikai szenátorok egy csoportja megválasztását ahhoz hasonlította, mintha „beengednének egy rókát a tyúkok közé”, egy prominens amerikai Kreml-kritikus pedig odáig merészkedett, hogy

Prokopcsuk megválasztása „a maffia hatalomba ültetését” jelentené.

Litvánia az orosz jelölt megválasztásától annyira tartott, hogy a szervezetből való kilépéssel is fenyegetett, amennyiben Prokopcsuk lesz annak új elnöke.

A választásra azért volt szükség, mert a szervezet korábbi, kínai származású elnöke, Meng Hongwei szeptemberben egy kínai útján egész egyszerűen eltűnt. Peking később közölte: az Interpol-vezért ők tartóztatták le, méghozzá kenőpénz elfogadásának vádjával. 

Kim Jong-yang a Kínában fogva tartott Meng elnöki ciklusának fennmaradó két évében állhat a nemzetközi rendőri szerv élén.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek