Kezdi megszorongatni Kaczyńskiékat a lengyel ellenzék

Szerző: Illés Gergő
2018.11.21. 08:09

Az orbáni modellt követő lengyel kormánypárt támogatottsága nagyot csökkent, a mérsékelt jobboldali ellenzék már csak pár százalékponttal van lemaradva az önkormányzati választásokat követően.

Kezdi megszorongatni Kaczyńskiékat a lengyel ellenzék

Szeptemberhez képest öt százalékpontot esett Lengyelországban a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) támogatottsága a Kantar Millward Brown kedden publikált közvélemény-kutatása alapján – írja a TVN24. Míg két hónappal ezelőtt még a megkérdezettek 38 százaléka jelezte, támogatná a lengyel kormánypártot, illetve az ahhoz közelálló Egységes Lengyelország szövetséget, ezen érték mostanra 33 százalékra csökkent.

A második helyen változatlanul az előző ciklusban kormányzó liberális-jobboldali Polgári Platform (PO) áll. Az elmúlt két hónap történései őket segítették a legjobban, szeptember után 5 százalékponttal rendelkezik több szavazattal a párt, most 26 százalékon állnak. A párt egyik alapítója, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke egy ideje pedzegeti már a lengyel sajtóban, hogy visszatérne hazája belpolitikájába – a messiásváró hangulat a lengyel szavazóktól sem idegen.

A baloldal már-már nem létező fogalom Lengyelországban: a Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) csupán a szavazatok 7 százalékát szerezné meg egy most tartott választásokon. A Lengyelországban népszerű punk-rock zenész Paweł Kukiz mozgalma 3 százalékpontos emelkedéssel szintén 7 százalékon áll, ezzel be is jutna a parlamentbe.

A többiek, így a 4 százalékos támogatottságú, és az önkormányzati választáson a PO-val együtt induló liberális Nowoczesna párt már jó ideje a parlamenti küszöb alatt állnak. A nőket lehülyéző (és az Azonnalinak is interjút adó) royalista jobboldali EP-képviselő, Janusz Korwin-Mikke Wolność (Szabadság) névre hallgató pártja is a voksok két százalékát szerezné csak meg.

Az önkormányzati választásokon rendre brillírozó, de rendszeresen alulmért Lengyel Parasztpárt (PSL) 4 százalékon. A Razem (Együtt) újbaloldali párt sem fog eldicsekedni a méréssel, ők 3 százalékot szereznének. A szélsőjobboldali Nemzeti Mozgalom párt 1 százalékot kapna egy most vasárnap tartott voksoláson.

Talán bátran mondhatjuk, hogy

az utóbbi két hónap nem jött ki jól a lengyel kormánypárt számára.

Az októberi helyhatósági választásokat bár megnyerték, az ellenzék a vártnál jóval jobb szerepléssel 16-ból 7 vajdaságban is győzedelmeskedni tudott. Kaczyńskiék, akik óriási kampányba kezdtek Varsó bevételéért, a fővárosban kaptak igazán nagy pofont, miután az ellenzéki jelölt könnyedén győzni tudott. Ahogy a nagyvárosok túlnyomó többségét is ők húzták be.

Közvetlenül ezután Lengyelország függetlenségének centenáriumát ünnepelte a lengyel kormány, az ünnepen hét méter magas szoborral tisztelegve Lech Kaczyński repülőgép-katasztrófában elhunyt volt lengyel elnök, Jarosław Kaczyński ikertestvére előtt.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek