+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2018. november 20. kedd, 08:55
A zsidó állam turisztikai minisztere a lépést „pocséknak” nevezte, és fenyegetni kezdte az amerikai szálláskereső céget.

Az Airbnb amerikai szálláskereső-lakásbérlő oldal hétfőn úgy döntött, szolgáltatásait megszünteti az Izrael keleti részén található Ciszjordániában található zsidó telepek területén – írja a Deutsche Welle.

 

Izrael a területet még az 1967-es hatnapos háború idején szerezte meg Jordániától, azóta pedig a legtöbb ország illegálisnak ítéli meg az ott létrehozott izraeli települések létrehozását. Ugyanakkor úgy tűnik, nemcsak az országok, de a cégek is kifejezhetik nemtetszésüket, erre utal az Airbnb hétfői bejelentése is,

 

mely heves reakciókat váltott ki a zsidó állam politikusaiból is.

 

Az amerikai cég azzal indokolta a körülbelül 200 ingatlan eltávolítását, hogy a megszállt Ciszjordániában az ügy már régóta az izaeliek és a palesztinok közötti vita középpontjában áll”. Hozzátették: „reméljük, hogy a nemzetközi közösség követendő példát mutat mindenki előtt, és megoldást kínál erre a történelmi konfliktusra”.

 

Palesztin emberi jogi csoportok már régóta kérik az Airbnb-től a zsidó telepeken található ingatlanok eltávolítását: egy ilyen tömörülés vezetője, Waleed Assraf úgy nyilatkozott, ha többen cselekednének az Airbnb-hez hasonlóan, könnyebbé válna a békéhez vezető út.

 

Ennél hevesebb volt az izraeliek reakciója: Yariv Levin turisztikai miniszter úgy nyilatkozott, a lépés egyszerűen „pocsék”, egyúttal rögtön a vállalat megregulázásával fenyegetett. „Minisztériumunk azonnali lépéseket tesz az Airbnb tevékenységének korlátozására” Izrael területén – mondta Levin, hozzátéve, hogy az izraeli kormány támogatni fogja a telepeken élő, érintett lakástulajdonosok pereskedését az amerikai cég ellen.

 

A zsidó telepekért felelős Yesha Tanács pedig arról beszélt,

 

az Airbnb „politikai honlappá vált”, a lépés pedig „vagy az antiszemitizmus, vagy a terrorizmusnak való behódolás, vagy mindkettő eredménye lehet”.

 

Körülbelül félmillió zsidó él hasonló telepeken Ciszjordánia területén, és a szintén megszállt Kelet-Jeruzsálemben. Olyan területek ezek, melyek 2,6 millió palesztinnak is otthont adnak. Palesztina azonban jelezte: a jövőben Ciszjordániára, a Gázai övezetre, valamint Kelet-Jeruzsálemre is igényt tartana.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egyszerűsített logót kap Budapest, a fővárosi fenntartású cégek esetében pedig egységes ernyőarculattal cserélnék le a jelenlegi összevisszaságot.

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Toszkána az olasz baloldal fellegvára, 1921-ben a tengerparti Livornóban alapították meg az olasz kommunista pártot. Salvini és a jobbközép most egy keményvonalas EP-képviselővel hódítaná meg a vörös tartományt. Körbefotóztuk!

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás