+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2018. november 20. kedd, 08:55
A zsidó állam turisztikai minisztere a lépést „pocséknak” nevezte, és fenyegetni kezdte az amerikai szálláskereső céget.

Az Airbnb amerikai szálláskereső-lakásbérlő oldal hétfőn úgy döntött, szolgáltatásait megszünteti az Izrael keleti részén található Ciszjordániában található zsidó telepek területén – írja a Deutsche Welle.

 

Izrael a területet még az 1967-es hatnapos háború idején szerezte meg Jordániától, azóta pedig a legtöbb ország illegálisnak ítéli meg az ott létrehozott izraeli települések létrehozását. Ugyanakkor úgy tűnik, nemcsak az országok, de a cégek is kifejezhetik nemtetszésüket, erre utal az Airbnb hétfői bejelentése is,

 

mely heves reakciókat váltott ki a zsidó állam politikusaiból is.

 

Az amerikai cég azzal indokolta a körülbelül 200 ingatlan eltávolítását, hogy a megszállt Ciszjordániában az ügy már régóta az izaeliek és a palesztinok közötti vita középpontjában áll”. Hozzátették: „reméljük, hogy a nemzetközi közösség követendő példát mutat mindenki előtt, és megoldást kínál erre a történelmi konfliktusra”.

 

Palesztin emberi jogi csoportok már régóta kérik az Airbnb-től a zsidó telepeken található ingatlanok eltávolítását: egy ilyen tömörülés vezetője, Waleed Assraf úgy nyilatkozott, ha többen cselekednének az Airbnb-hez hasonlóan, könnyebbé válna a békéhez vezető út.

 

Ennél hevesebb volt az izraeliek reakciója: Yariv Levin turisztikai miniszter úgy nyilatkozott, a lépés egyszerűen „pocsék”, egyúttal rögtön a vállalat megregulázásával fenyegetett. „Minisztériumunk azonnali lépéseket tesz az Airbnb tevékenységének korlátozására” Izrael területén – mondta Levin, hozzátéve, hogy az izraeli kormány támogatni fogja a telepeken élő, érintett lakástulajdonosok pereskedését az amerikai cég ellen.

 

A zsidó telepekért felelős Yesha Tanács pedig arról beszélt,

 

az Airbnb „politikai honlappá vált”, a lépés pedig „vagy az antiszemitizmus, vagy a terrorizmusnak való behódolás, vagy mindkettő eredménye lehet”.

 

Körülbelül félmillió zsidó él hasonló telepeken Ciszjordánia területén, és a szintén megszállt Kelet-Jeruzsálemben. Olyan területek ezek, melyek 2,6 millió palesztinnak is otthont adnak. Palesztina azonban jelezte: a jövőben Ciszjordániára, a Gázai övezetre, valamint Kelet-Jeruzsálemre is igényt tartana.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

Plenković minden bizonnyal feleségétől kapta el a vírust, így most tíz napig karanténban lesz, de egyelőre jól érzi magát.

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás