+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. november 20. kedd, 12:41
Egyévnyi lakbért fizet nekik a német állam, ha december 31-ig jelzik, hogy önként visszatérnének oda, ahonnan jöttek.

November közepe óta számos német nagyvárosban láthatóak a német belügyminisztérium óriásplakátjai, amelyekben arra kérik az ott tartózkodó menedékkérőket, hogy menjenek vissza önként származási országukba, és építsék ott a jövőjüket.

 

 

A bajor CSU-s Horst Seehofer vezette belügyi tárca a plakátokon reklámozott, angol, orosz, német, francia, albán, szerb, arab, fárszi és pastu nyelven elérhető visszatérős honlapja szerint

 

aki idén december 31-ig jelzi náluk, hogy részt venne a programban, és visszatérne hazájába, annak tizenkét hónapon át fizetné az ottani lakbérét és rezsijét a német állam.

 

A jobboldali, bevándorlásellenes AfD párt nézetvilágához közel álló Junge Freiheit hetilap összesítése szerint egy hazájába Németországból önként visszatérő 12 éven felüli menedékkérő az útiköltségeken felül eleve kap 1200 eurót a német államtól azért, hogy újrakezdje otthoni életét. Amennyiben olyan emberről van szó, akinek menedékkérelmét a német állam elutasította, ez a támogatás már csak 800 eurós. Amennyiben egy egész család dönt úgy, hogy visszaköltözik a hazájába, a német államnál maximum 2000 eurós plusz egyszeri lakhatási támogatást igényelhet. A szilveszterig tartó Seehofer-féle új program ezeket az összegeket emeli meg 1000 euróval egy személy, és 3000 euróval egy komplett család esetén.

 

A plakátokon hirdetett honlap országonként azt is listázza, hol milyen programokra, szervezetekre számíthatnak a Németországból visszatérők: különféle, a hazaút költségeit is álló programok, és az otthoni társadalomba való újrabeilleszkedést segítő akciók vannak itt. A német állam ezen felül biztosít egy ingyenes tanácsadást is ezeknek az embereknek – állami szervezetnél, civil szervezetnél vagy nemzetközi segélyszervezet helyi lerakatánál is érdeklődhet arról, érdemes-e egyáltalán visszatérnie, milyen lehetőségekre és támogatásokra számíthat ott. A honlapon külön hangsúlyozzák:

 

a beszélgetésen való részvétel nem kötelezi őt arra, hogy visszatérjen oda, ahonnan Németországba érkezett, és menedékkérelmének elbírásálára sincs hatással.

 

A német Zöldek szerint a félmillió euróba, azaz nagyjából 160 millió forintba kerülő kampány cinikus, és hangulatában egy szezonzáró leértékelős akciós hirdetésre emlékeztet. Konstantin von Notz, a párt Bundestag-beli frakcióvezető-helyettese szerint a belügyi tárca ezzel próbálja elfedni az eddigi alacsony számokat a menedékkérők önkéntes hazatérését illetően. A plakátok egy főként  muszlimok által szerkesztett német vicclap érdeklődését is felkeltették (ez az a vicclap, amelynek az egyik álhírét komolynak állította be a magyar közmédia): ők olyan paródiákat készítettek az akciónak, amin olyan feliratok vannak, mint hogy „a te országod, a mi fegyvereink”, vagy hogy „pénzzel pótoljuk az emberséget”.

 

2016-ban a Németországban tartózkodó menedékkérők közül 54 ezren éltek az önkéntes hazatérés lehetőségével.

 

FOTÓ: Florence Badetti / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás