+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. november 20. kedd, 12:41
Egyévnyi lakbért fizet nekik a német állam, ha december 31-ig jelzik, hogy önként visszatérnének oda, ahonnan jöttek.

November közepe óta számos német nagyvárosban láthatóak a német belügyminisztérium óriásplakátjai, amelyekben arra kérik az ott tartózkodó menedékkérőket, hogy menjenek vissza önként származási országukba, és építsék ott a jövőjüket.

 

 

A bajor CSU-s Horst Seehofer vezette belügyi tárca a plakátokon reklámozott, angol, orosz, német, francia, albán, szerb, arab, fárszi és pastu nyelven elérhető visszatérős honlapja szerint

 

aki idén december 31-ig jelzi náluk, hogy részt venne a programban, és visszatérne hazájába, annak tizenkét hónapon át fizetné az ottani lakbérét és rezsijét a német állam.

 

A jobboldali, bevándorlásellenes AfD párt nézetvilágához közel álló Junge Freiheit hetilap összesítése szerint egy hazájába Németországból önként visszatérő 12 éven felüli menedékkérő az útiköltségeken felül eleve kap 1200 eurót a német államtól azért, hogy újrakezdje otthoni életét. Amennyiben olyan emberről van szó, akinek menedékkérelmét a német állam elutasította, ez a támogatás már csak 800 eurós. Amennyiben egy egész család dönt úgy, hogy visszaköltözik a hazájába, a német államnál maximum 2000 eurós plusz egyszeri lakhatási támogatást igényelhet. A szilveszterig tartó Seehofer-féle új program ezeket az összegeket emeli meg 1000 euróval egy személy, és 3000 euróval egy komplett család esetén.

 

A plakátokon hirdetett honlap országonként azt is listázza, hol milyen programokra, szervezetekre számíthatnak a Németországból visszatérők: különféle, a hazaút költségeit is álló programok, és az otthoni társadalomba való újrabeilleszkedést segítő akciók vannak itt. A német állam ezen felül biztosít egy ingyenes tanácsadást is ezeknek az embereknek – állami szervezetnél, civil szervezetnél vagy nemzetközi segélyszervezet helyi lerakatánál is érdeklődhet arról, érdemes-e egyáltalán visszatérnie, milyen lehetőségekre és támogatásokra számíthat ott. A honlapon külön hangsúlyozzák:

 

a beszélgetésen való részvétel nem kötelezi őt arra, hogy visszatérjen oda, ahonnan Németországba érkezett, és menedékkérelmének elbírásálára sincs hatással.

 

A német Zöldek szerint a félmillió euróba, azaz nagyjából 160 millió forintba kerülő kampány cinikus, és hangulatában egy szezonzáró leértékelős akciós hirdetésre emlékeztet. Konstantin von Notz, a párt Bundestag-beli frakcióvezető-helyettese szerint a belügyi tárca ezzel próbálja elfedni az eddigi alacsony számokat a menedékkérők önkéntes hazatérését illetően. A plakátok egy főként  muszlimok által szerkesztett német vicclap érdeklődését is felkeltették (ez az a vicclap, amelynek az egyik álhírét komolynak állította be a magyar közmédia): ők olyan paródiákat készítettek az akciónak, amin olyan feliratok vannak, mint hogy „a te országod, a mi fegyvereink”, vagy hogy „pénzzel pótoljuk az emberséget”.

 

2016-ban a Németországban tartózkodó menedékkérők közül 54 ezren éltek az önkéntes hazatérés lehetőségével.

 

FOTÓ: Florence Badetti / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A leköszönő fideszes Páva Zsolttal egy pécsi döneres előtt futottunk össze. Akár ellenzéki utódjának is adna tanácsot.

Mindeközben a francia pénzügyminiszter nekiment a Facebook saját tervezett kriptovalutájának.

Azt ígérik: minden Brüsszelbe kijutott ellenzéki párt rendszeresen fog egyeztetni a hazánkat érintő kérdésekről.

Nem generációs, inkább poltikai alapon osztja meg az új kis hableány Amerikát.

A Biebers énekeseM az X-Faktor zsűritagja és mellesleg színészként is dolgozó Puskás Peti valószínűleg messze a legnagyobb klímaharcos az összes klímacelebünk közül.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás