+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. november 20. kedd, 12:41
Egyévnyi lakbért fizet nekik a német állam, ha december 31-ig jelzik, hogy önként visszatérnének oda, ahonnan jöttek.

November közepe óta számos német nagyvárosban láthatóak a német belügyminisztérium óriásplakátjai, amelyekben arra kérik az ott tartózkodó menedékkérőket, hogy menjenek vissza önként származási országukba, és építsék ott a jövőjüket.

 

 

A bajor CSU-s Horst Seehofer vezette belügyi tárca a plakátokon reklámozott, angol, orosz, német, francia, albán, szerb, arab, fárszi és pastu nyelven elérhető visszatérős honlapja szerint

 

aki idén december 31-ig jelzi náluk, hogy részt venne a programban, és visszatérne hazájába, annak tizenkét hónapon át fizetné az ottani lakbérét és rezsijét a német állam.

 

A jobboldali, bevándorlásellenes AfD párt nézetvilágához közel álló Junge Freiheit hetilap összesítése szerint egy hazájába Németországból önként visszatérő 12 éven felüli menedékkérő az útiköltségeken felül eleve kap 1200 eurót a német államtól azért, hogy újrakezdje otthoni életét. Amennyiben olyan emberről van szó, akinek menedékkérelmét a német állam elutasította, ez a támogatás már csak 800 eurós. Amennyiben egy egész család dönt úgy, hogy visszaköltözik a hazájába, a német államnál maximum 2000 eurós plusz egyszeri lakhatási támogatást igényelhet. A szilveszterig tartó Seehofer-féle új program ezeket az összegeket emeli meg 1000 euróval egy személy, és 3000 euróval egy komplett család esetén.

 

A plakátokon hirdetett honlap országonként azt is listázza, hol milyen programokra, szervezetekre számíthatnak a Németországból visszatérők: különféle, a hazaút költségeit is álló programok, és az otthoni társadalomba való újrabeilleszkedést segítő akciók vannak itt. A német állam ezen felül biztosít egy ingyenes tanácsadást is ezeknek az embereknek – állami szervezetnél, civil szervezetnél vagy nemzetközi segélyszervezet helyi lerakatánál is érdeklődhet arról, érdemes-e egyáltalán visszatérnie, milyen lehetőségekre és támogatásokra számíthat ott. A honlapon külön hangsúlyozzák:

 

a beszélgetésen való részvétel nem kötelezi őt arra, hogy visszatérjen oda, ahonnan Németországba érkezett, és menedékkérelmének elbírásálára sincs hatással.

 

A német Zöldek szerint a félmillió euróba, azaz nagyjából 160 millió forintba kerülő kampány cinikus, és hangulatában egy szezonzáró leértékelős akciós hirdetésre emlékeztet. Konstantin von Notz, a párt Bundestag-beli frakcióvezető-helyettese szerint a belügyi tárca ezzel próbálja elfedni az eddigi alacsony számokat a menedékkérők önkéntes hazatérését illetően. A plakátok egy főként  muszlimok által szerkesztett német vicclap érdeklődését is felkeltették (ez az a vicclap, amelynek az egyik álhírét komolynak állította be a magyar közmédia): ők olyan paródiákat készítettek az akciónak, amin olyan feliratok vannak, mint hogy „a te országod, a mi fegyvereink”, vagy hogy „pénzzel pótoljuk az emberséget”.

 

2016-ban a Németországban tartózkodó menedékkérők közül 54 ezren éltek az önkéntes hazatérés lehetőségével.

 

FOTÓ: Florence Badetti / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy szivárogtató szerint az elnök nyolcszor is vizsgálatot kért Zelenszkijtől Joe Biden ellen, de Trump szerint csak a
balos álhírmédia újabb támadásáról van szó.

Szerintük nem túl környezetkímélő a Brüsszel és Strasbourg közötti ingázás, de a francia tagpártjuk ellenkezik.

Németország eddigi legnagyobb klímatüntetéseit rendezték ma meg. Az Azonnali ott volt, és megmutatja nektek a legjobb transzparenseket!

De német és olasz régiók is szívesen csatlakoznának a helvét államszövetséghez. Te belépnél?

Szeptember 20-ára írták ki viccből az ufókutató körökben legendás 51-es körzet megrohamozását az USA-ban, amiből már mindenki kihátrált, de pár cég azért keresne egy kis pénzt az ufóhívőkön.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás