Gyerekpornó miatt vált meg az Apple a Tumblrtől

Szerző: Pintér Bence
2018.11.20. 19:40

Magyarázat nélkül tűnt el pár napja az App Store-ból a Tumblr nevű mikroblog-oldal appja. Aztán kiderült, hogy az eltűnés oka az, hogy gyerekpornó tűnt fel az oldalon.

Gyerekpornó miatt vált meg az Apple a Tumblrtől

November 16-án váratlanul eltűnt az Apple App Store-jából a népszerű mikroblog-oldal, a Tumblr iPhone-os alkalmazása. A hirtelen eltűnésre napokig nem akadt magyarázat, majd a Download.com kiderítette, hogy

az alkalmazást azért tüntették el ilyen hirtelen, mert gyerekpornót találtak a Tumblren.

A Tumblr gyakorlatilag egy blogszolgáltató, ahol bárki csinálhat blogot. A pláne az benne, hogy a felhasználó által követett blogok posztjait az oldalon belül egy felületen lehet követni. A Tumblr az elmúlt években mindenféle közösségnek otthont adott, és – ahogy az az interneten lenni szokott – jelentős mennyiségben tartalmazott pornográf tartalmat: az ilyen blogoknak azonban külön kellett jelölniük, hogy felnőtteknek szóló tartalmat közölnek, így az alkalmazás szűrni tudta azokat olyanoknak, akik kiskorúak, vagy erre egyáltalán nem voltak kíváncsiak.

Ugyanígy külön odafigyeltek arra, hogy gyerekpornó ne kerülhessen fel az oldalra: ehhez a feltöltött képeket folyamatosan összevetették egy ehhez használható adatbázissal.

Most azonban olyan képek kerültek fel az oldalra, amelyek átjutottak ezen a szűrőn, feltehetően ezért törlődött a letölthető alkalmazások listájából a Tumblr.

Az nem derült ki a cég válaszából, hogy ők léptek az ügyben, vagy az Apple. Mindenesetre most azon dolgoznak, hogy megoldják a problémát, ennek következtében pedig mikroblogok tucatjait törlik: a felhasználók szerint olyanokat is, amelyeknek nem lehet köze a gyerekpornós ügyhöz.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek