Macedónia is hibás, hogy Gruevszki megszökhetett, mondja az Azonnalinak a volt macedón NATO nagykövet

Szerző: Techet Péter
2018.11.19. 19:59

Nano Ruzsin (Нано Ружин) a macedón közélet fontos szereplője: a szkopjei egyetem politikatudományi karának jelenlegi dékánja egykoron országa NATO nagykövete volt, valamint 2009-ben a Gruevszki-ellenes Liberális Demokrata Párt államfőjelöltjeként indult. Az Azonnalinak szerbül adott rövid írásos interjút a Gruevszki-ügy kapcsán.

Macedónia is hibás, hogy Gruevszki megszökhetett, mondja az Azonnalinak a volt macedón NATO nagykövet

Miként reagált a macedón közélet Gruevszki eltűnésére?

Nikola Gruevszkit jogerősen elítélték korrupció miatt, eltűnése tehát illegális. Ez értelemszerűen óriási felháborodást váltott ki Macedóniában.

Ki a hibás, hogy Gruevszki elmehetett csak úgy?

Egyrészről sokan fel vannak háborodva a bíróságok és a belügymininisztérium lassúsága miatt. Túl lassan reagáltak,

hamarabb házi őrizetbe kellett volna venni Gruevszkit. Korrupció és inkompetencia jellemez számos állami intézményt.

Országunk nem állná ki a jogállami próbát.

Jobban kellett volna figyelni rá?

Saját pártját is meglepte, hogy elment. Mindazonáltal felháborító a szomszédos országok viselkedése is: mind Albániába, mind Montenegróba illegálisan, csak személyi igazolvánnyal ment be. Fel vagyunk ezért háborodva, hogy Gruevszki több NATO-tagállamon (Albánián és Montenegrón) keresztül juthatott el a szintén NATO-tag Magyarországra.

Magyarországnak NATO- és EU-tagként nem lett volna szabad fogadnia egy olyan politikust, akit hazájában nem csak korrupcióért ítéltek el,

de ellenfeleit elhallgattatta, az ellenzéket brutálisan elnyomta.

Az emberek nem értik, hogyan fordulhat elő, hogy ennyire ellenőrizetlenek a NATO-országok határai. Az EU-nak fontos, hogy a balkáni határok biztosan zártak legyenek – de eltűrik, hogy egy elítélt bűnöző menekülhessen hozzájuk. Gruevszki fegyveres támadások előkészítésébe is belekeveredett, és most ott lehet egy EU-országban.

Konkrétan mik történtek Gruevszki regnálása alatt?

Nézzünk pár példát. Gruevszki egymilliárd eurót költött az értelmetlen Szkopje2014 projektre, amelyben a macedón fővárost giccses épületekkel szórták teli. Gruevszki titkosszolgálata nem csak több tízezer macedónt figyeltetett, bezáratta az A1 ellenzéki televíziót. [Az A1 TV vezetőjének 2012-es elítélése vitatott: hivatalosan korrupcióval vádolták, ő maga azonban politikai pert emlegetett – a szerk.] Gruevszkinek egy ellenzéki hetilap főszerkesztőjének különös halálához is lehet köze. [A Fokus hetilap főszerkesztője vitatott körülmények között, autóbalesetben halt meg 2013-ban, az új kormány tavaly nemzetközi nyomozást követelt az ügyben – a szerk.] Nagyon sok minden tapad a nevéhez.

Magyarországról mit tart a mai ügyben a macedón közélet?

Orbánt jól ismerjük. Ő szereti magát a Balkán barátjának mutatni, mintha ő támogatná térségünk euroatlanti integrációját. De sokkal inkább arról van szó, hogy az itteni autoriter és populista politikusokat támogatja.

Nem csak Gruevszki utánozta Orbánt, de az ő példáját követi Szerbiában Alekszandar Vučić, Milorad Dodik pedig Boszniában.

Gruevszki pártja továbbra is erős. Ők miként reagálnak?

Meglepő, hogy a VMRO-DPMNE is sok tekintetben kiábdrándult most már belőle.

Megdöbbentek a gyávaságán, hogy meglógott.

Gruevszki megígérte nekik, hogy marad az országban, ha kell, börtönbe is vonul, mint más politikustársa. Ezzel szemben most – a pártját se tájékoztatva – lelépett. Sokan dühösek rá a saját táborában is ezért. A Gruevszki-korszak büntetőjogi felülvizsgálata a konzervatív oldalon is hatni fog.

FOTÓ: Nikola Gruevszki / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek