Íme, Márki-Zay mozgalmának alapító tagjai

Szerző: Bakó Bea
2018.11.18. 16:19

Hadházy Ákos, Bod Péter Ákos vagy Kész Zoltán nem annyira meglepő a listán, de jobbikos és MSZP-s kötődésű is van az alapítók között, meglepetésként pedig még egy friss ex-LMP-s.

Íme, Márki-Zay mozgalmának alapító tagjai

Megtartotta első elnökségi ülését a Mindenki Magyarországa, jelentette be közleményben Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester. Hogy az ülésen mi volt, az nem derült ki belőle, az viszont igen, hogy kik az alapító tagjai a mozgalomnak. Többségében pártjaikat régebben vagy mostanában otthagyó politikusok és expolitikusok.

Íme a lista:

+ Márki-Zay Péter: a független hódmezővásárhelyi polgármestert senkinek nem kell bemutatni, ha néznél vele egy Azonnali-interjút még korábbról, ide kattints!

+ Hadházy Ákos: az LMP-ből kilépett immár független parlamenti képviselőt sem, aki most épp az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért gyűjt aláírást.

+ Ábrahám Júlia: ő már meglepetés. Ábrahám idén júliusban lépett ki az LMP-ből, amelynek az egészségügyi szakpolitikusa volt, mert vállalhatatlan lett számára a párt.

+ Bod Péter Ákos: a közgazdászprofesszor, aki a rendszerváltást követően MDF-es parlamenti képviselő, majd jegybankelnök is volt, az idei választás előtt a Fidesz elleni taktikai szavazásért kampányolt.

+ Elek István: már az MDF-nek és az LMP-nek – és a műfajtól kissé eltávolodva: a Heti Válasznak is – alapító tagja volt, és Orbán Viktornak is adott tanácsokat. Az Index szeptemberben csinált vele egy nagyinterjút, érdemes elolvasni.

+ Kaltenbach Jenő: a jogtudós korábban volt az Alkotmánybíróság főtanácsosa, a nemzeti kisebbségek országgyűlési biztosa és az LMP fővárosi közgyűlési frakcióvezetője is.

+ Kész Zoltán: aki a veszprémi időközin függetlenként lebontotta egy időre a fideszes kétharmadot, 2018-ban viszont vereséget szenvedett a körzetében.

+ Lengyel Róbert: Siófok független polgármestere, aki korábban a Magyar Polgármesterek Közösségét vezette Vona Gábor felkérésére.

+ Lukácsi Katalin: aki kilépett a KDNP-ből. 

+ Magyar György: az ismert ügyvéd idén tavasszal az MSZP és a Párbeszéd támogatásával indult el Siófokon egyéniben, de korábban akart lenni budapesti főpolgármester is.

+ Mellár Tamás: a közgazdász a taktikai szavazás kevés számú nyerteseinek egyike, aki idén függetlenként, több ellenzéki párt támogatásával szerzett parlamenti mandátumot az egyik pécsi körzetben, májusban pedig megmentette a Párbeszéd frakcióját azzal, hogy beült hozzájuk.

+ Üveges Gábor: Hernádszentandrás polgármestere az utóbbi időben az Új Kezdet választmányi elnöke volt, idén júniusban azonban lemondott tisztségeiről, és kilépett a pártból.

A Mindenki Magyarországát a múlt héten jegyezték be egyesületként, a mozgalom célja pedig az, hogy a jövő őszi önkormányzati választásokon minden településen egy-egy ellenzéki jelölt álljon szemben a fideszes jelöltekkel.

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek