+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
2018. november 18. vasárnap, 19:50
Hiába lábalt ki Görögország a válságból végre valahára, a helyi munkaerőpiac továbbra is az egyik legrugalmatlanabb a világon.

Nincs könnyű dolga ma egy görög fiatalnak, ha munkát akarna találni. A munkanélküliségi kiemelkedően magas, mintegy 40 százalékos a huszonévesek körében. Ám az se lehet túl boldog, akit mégiscsak alkalmaznak, mivel nagy valószínűséggel csupán egy szakképzettséget nem igénylő, rosszul fizető munkára veszik fel.

 

A válság kitörése óta a minimálbér – melyet a kezdő munkavállalók túlnyomó többségének fizetnek – 25 százalékkal esett, így nem túlságosan meglepő, hogy minden negyedik fiatal a létminimum alatt él Görögországban. 

 

Az elmúlt nyolc évben mintegy negyedmillió diplomás hagyta el a mediterrán országot. A BBC annak járt utána, hogy mi van azokkal, akik mégis maradtak.

 

A tapasztalatok alapján a legnagyobb problémát nem is feltétlenül az jelenti, hogy egyáltalán nem találnak munkát a fiatalok, hanem inkább a biztos, jól fizető és a képzettségüknek megfelelő állások hiányoznak a munkaerőpiacról. Sokan a szürkegazdaságban ragadnak pultosként, pincérként, vagy akár beállnak szórólapokat osztogatni.

 

Vannak azonban olyanok, akik egyetem után, vagy akár helyett, mégis inkább szakmát tanulnak. A fodrászok, sminkesek, műkörmösök különösebb nehézségek nélkül el tudnak helyezkedni.

 

Görögország gyenge gazdasági teljesítménye ellenére a szépségipar továbbra is növekvő ágazat.

 

Ezt a válság sújtotta országokban tapasztalható jelenséget, csak rúzsindexnek hívják a közgazdászok.

 

Egyre többen vannak, akik az oktatásnak hátat fordítva autodidakta módon igyekeznek gyakorlati tudásra szert tenni, mert a munkaadók és az ügyfelek sem az elméleti tudásra kíváncsiak. Az utóbbi években gyakorivá vált, hogy

 

a fiatalok az ideális állásra való lélekölő várakozás helyett inkább már saját maguknak igyekeznek megteremteni a munkalehetőségeket.

 

Rövid távon sovány vigasz, de a munkanélküli fiatalok számára a jövőre tekintve jó hír lehet, hogy a görög gazdaság nyáron kilépett a pénzügyi segélyprogramból, és az előrejelzések szerint idén már 2 százalék fölötti növekedést produkálhat.

 

FOTÓ:  Wikipedia – Az ókori kerámiáról készült felvételen Héphaisztosz (j) a tűz istene, és egyben a mesteremberek védelmezője, valamint Akhilleusz látható

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem a hagyományos könyvesbolti terjesztésbe kerülnek azok a romantikus könyvek, amelyek a KSH toplistáját vezetik.

Nem politikai okokból takarították le, és tagadták, hogy hivatalos graffiti-eltávolító szakemberek lennének.

Fabrizio Piscitelli 53 évet élt, de az SS Lazio legnagyobb ultracsoportjának vezéreként hagyott örökségével még sokáig fog küzdeni a futball.

Kik szavazhatnak az önkormányzati választáson? Mi kell ahhoz, hogy ajánlhasd a kedvenc polgármesterjelöltedet? Tudsz-e máshol szavazni, mint a lakóhelyed? Összeszedtük.

Ez pedig nem jó jel a német ipari teljesítményre nagyban alapozó magyar gazdaságnak sem.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás