+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. november 18. vasárnap, 19:50
Hiába lábalt ki Görögország a válságból végre valahára, a helyi munkaerőpiac továbbra is az egyik legrugalmatlanabb a világon.

Nincs könnyű dolga ma egy görög fiatalnak, ha munkát akarna találni. A munkanélküliségi kiemelkedően magas, mintegy 40 százalékos a huszonévesek körében. Ám az se lehet túl boldog, akit mégiscsak alkalmaznak, mivel nagy valószínűséggel csupán egy szakképzettséget nem igénylő, rosszul fizető munkára veszik fel.

 

A válság kitörése óta a minimálbér – melyet a kezdő munkavállalók túlnyomó többségének fizetnek – 25 százalékkal esett, így nem túlságosan meglepő, hogy minden negyedik fiatal a létminimum alatt él Görögországban. 

 

Az elmúlt nyolc évben mintegy negyedmillió diplomás hagyta el a mediterrán országot. A BBC annak járt utána, hogy mi van azokkal, akik mégis maradtak.

 

A tapasztalatok alapján a legnagyobb problémát nem is feltétlenül az jelenti, hogy egyáltalán nem találnak munkát a fiatalok, hanem inkább a biztos, jól fizető és a képzettségüknek megfelelő állások hiányoznak a munkaerőpiacról. Sokan a szürkegazdaságban ragadnak pultosként, pincérként, vagy akár beállnak szórólapokat osztogatni.

 

Vannak azonban olyanok, akik egyetem után, vagy akár helyett, mégis inkább szakmát tanulnak. A fodrászok, sminkesek, műkörmösök különösebb nehézségek nélkül el tudnak helyezkedni.

 

Görögország gyenge gazdasági teljesítménye ellenére a szépségipar továbbra is növekvő ágazat.

 

Ezt a válság sújtotta országokban tapasztalható jelenséget, csak rúzsindexnek hívják a közgazdászok.

 

Egyre többen vannak, akik az oktatásnak hátat fordítva autodidakta módon igyekeznek gyakorlati tudásra szert tenni, mert a munkaadók és az ügyfelek sem az elméleti tudásra kíváncsiak. Az utóbbi években gyakorivá vált, hogy

 

a fiatalok az ideális állásra való lélekölő várakozás helyett inkább már saját maguknak igyekeznek megteremteni a munkalehetőségeket.

 

Rövid távon sovány vigasz, de a munkanélküli fiatalok számára a jövőre tekintve jó hír lehet, hogy a görög gazdaság nyáron kilépett a pénzügyi segélyprogramból, és az előrejelzések szerint idén már 2 százalék fölötti növekedést produkálhat.

 

FOTÓ:  Wikipedia – Az ókori kerámiáról készült felvételen Héphaisztosz (j) a tűz istene, és egyben a mesteremberek védelmezője, valamint Akhilleusz látható

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Két és fél millió forintnyi lejt kapna, aki hétüléses autót vesz, és legalább három gyereke van. Persze kérdés, hogy átmegy-e a román parlamenten a javaslat.

A Kisalföld szerint nem hírértékű a győri időközi választás jelöltjeinek vitája, ellentétben például azzal, hogy a Hír TV szavazásán mindenki egyetértett Orbán Viktorral.

A novemberi londoni terrortámadás után két hónap kellett, hogy valamilyen javaslatot tegyen a kormány.

Az eddigi főszerkesztő-helyettes, Gidró Krisztina került a Csongrád megyei kormánypárti napilap élére.

Igencsak megosztott a romániai magyarok legnagyobb pártja, noha a Néppárt-tagság számukra fontos. Videó!

Az EU-támogatások területalapú elosztása körül kialakult politikai botránynak az első áldozatai nem is a települések lehetnek, hanem az eddig biztos befutónak számító győri fideszes jelölt, Dézsi Csaba András.

Számos, hagyományosan kapitalista ország lakosságának többsége igennel válaszol erre a kérdésre egy friss felmérés szerint. Mutatjuk a kutatás eredményeit!

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás