+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2018. november 17. szombat, 12:09
Hát ilyen! A szimfonikus metálzenekar, a Within Temptation új dalában megmutatja.

Raise Your Banner címmel mutatta be új dalát a holland szimfonikus metálbanda, a Within Temptation. Ez egyúttal a második tétel, amit megismerhetünk a december 14-én érkező hetedik Within-albumról, a Resistről. A friss szerzemény csemege a hörgősebb metálrajongóknak is, hála Anders Fridén, a death metált képviselő svéd In Flames zenekar énekesének.

 

A Sharon den Adel nevével fémjelzett banda nem titkolt célja, hogy az új dallal és a hamarosan hallgatható albumukkal újraértelmezzék a metálzene fogalmát. Ahogy az énekesnő egy korábbi, a Metal Hammernek adott interjújában elmondta: „Néha úgy érezni, hogy a mai populáris zenéből hiányzik a lázadás. A Resist album készítésekor az volt a célunk, hogy összegyűjtsük az olyan hangzásvilágok darabkáit, amelyeket kedvelünk, majd azokat olyan nyerssé tegyük, amennyire csak tudjuk. Ennek eredménye egy új zenei világ, ami súlyosabb, mocskosabb és futurisztikusabb, mint bármi, amit korábban csináltunk.

 

A Resist a metálzene egy új formáját képviseli, ami friss értelmezését adja a modern zene lázadó jellegének.”

 

Ennek fényében nem csoda az sem, hogy az új lemezzel a banda egyértelműen szeretne eltérni korábbi munkásságától. Sharon den Adel szerint ha nem így tesznek, a Within Temptation ma már nem létezne.

 

Egy ideig valóban úgy tűnt, mintha a Nightwish mellett az egyik legnépszerűbb szimfonikus metálzenekar ideje lejárt volna. A banda legutóbbi lemeze, a 2014-es Hydra óta egyetlen új anyagot sem mutatott be. Arra, hogy ilyen sokáig nemhogy új lemez, még egy új dal se kerüljön ki a hollandok keze közül, még nem volt példa. A hosszú hallgatás mögött a zenekar, és legfőképpen az énekesnő alkotói válsága állt: Sharon den Adel a Hydra lemezt bemutató, intenzív turnékörút után kiégett. A lengyel Interia tévének adott interjújában az énekesnő elmondta, hogy a megterhelő turné végével elszállt minden inspirációja.

 

„Rengeteg dolog történt akkor a magánéletemben is, és ez minden mással együtt azt eredményezte, hogy képtelen voltam zenét írni. Mondhatni, leblokkoltam.

 

Kellett egy kis idő, hogy kitaláljam, (...) szeretnék-e egyáltalán maradni a bandában, mivel annak idején semmi örömöm nem volt benne. (...) Most már sokkal jobban érzem magam. (...) Csináltam egy szólóalbumot My Indigo néven olyan dalokkal, amik nem igazán illettek a Within Temptation stílusához, és akkor éreztem, hogy a zene, az inspiráció visszatért hozzám.”

 

Azt, hogy a megújuláson átesett zenekar hogyan szól, a magyar közönség is meghallgathatja: a Within Temptation december 12-én a Tüskecsarnokban fog fellépni. Minden bizonnyal el fog hangozni az új dal is, amit alább meghallgathattok.

 

 

NYITÓKÉP: Within Temptation / Facebook

 

FRISSÍTÉS: Az új lemez – az elhúzódó munkálatok miatt – csak 2019. február elsején jelenik meg.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egyszerűsített logót kap Budapest, a fővárosi fenntartású cégek esetében pedig egységes ernyőarculattal cserélnék le a jelenlegi összevisszaságot.

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Toszkána az olasz baloldal fellegvára, 1921-ben a tengerparti Livornóban alapították meg az olasz kommunista pártot. Salvini és a jobbközép most egy keményvonalas EP-képviselővel hódítaná meg a vörös tartományt. Körbefotóztuk!

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás