+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2018. november 17. szombat, 20:14
Hét közepén még úgy tűnt, Theresa May elért valamit, szombat estére azonban teljes a válság Londonban.

Kicsit nehéz követni, hogyan is áll mostanában a brexit ügye, de megkísérlünk egy rövid, könnyed összefoglalóval így szombat estére.

 

A héten először bizakodni lehetett, miután arról szóltak a hírek, hogy Theresa May brit miniszterelnök elfogadtatta kormányával a brexitről szóló tervét, amivel az EU is kiegyezne.

 

Azóta azonban fordult párat a világ Londonban, és nem tűnik olyan rózsásnak a helyzet, de azt is nehéz már eldönteni, hogy kinek is kéne drukkolni.

 

A megállapodás ugyanis olyan helyzetet eredményezne, amiben az Egyesült Királyságra még évekig (és az ír határkérdés miatt még ki tudja meddig) tulajdonképpen minden eddigi EU-s kötelezettség vonatkozna anélkül, hogy beleszólhatnának a döntésekbe. Ez pedig sokaknak nem jön be.

 

+ Először lemondott a kormány brexitminisztere, Dominc Raab, akit egy egyéb miniszterek és államtitkárok követtek a sorban. Raab volt a második brexitminiszter, aki idén lemondott.

 

+ Aztán a kemény brexitet követelő toryk kezdtek el erőt gyűjteni, hogy megpuccsolják Mayt, bár ehhez valószínűleg nincs elég erejük.

 

+ Mindeközben eléggé kétséges, hogy a jelenlegi megállapodást keresztül tudja vinni a parlamenten a miniszterelnök: sem saját keményvonalasai, sem a Munkáspárt képviselőinek nagyobbik része nem áll a deal mellett, ahogy a liberálisok és a Skót Nemzeti Párt képviselői sem. Ugyanitt a kormányt támogató északír DUP sem lelkes a megállapodás miatt: May nem is merte azt állítani, hogy támogatni fogják. Összefoglaló itt.

 

+ A font mélyrepülésben van.

 

+ Mi több, May öt minisztere – akik a héten kiálltak mellette – most jelezte, hogy jövő hét elején megpróbálják rávenni Mayt, hogy tárgyalja újra a megállapodás egyes részeit.

 

+ Az EU főtárgyalója, Michel Barnier viszont közben jelezte, hogy ezt a megállapodást már nem fogják újratárgyalni.

 

+ Mindeközben a legújabb felmérések szerint a Munkáspárt előzi a konzervatívokat (40%-36%); a britek nagyobbik része pedig most éppen inkább az EU-ban maradást választaná. 

 

Ami szombat este biztos tehát, az az, hogy

 

Theresa May a politikai túlélésért küzd, miközben egy olyan brexitmegállapodást próbál keresztülvinni, ami tulajdonképpen senkinek sem tetszik igazán, bár legalább az EU-nak megfelel.

 

Hamar dűlőre kéne jutni Londonban, ugyanis a megállapodást nem csak a brit parlamenten kéne mihamarabb keresztülnyomni, de vészesen közeleg az EU-csúcs is, amin meg kéne tárgyalni, aztán minden országnak is elfogadni.

 

Ha mindez nem jönne össze, és új megállapodás sem születik, akkor viszont jön a hard brexit, azaz a megállapodás nélküli távozás.

 

Ennek ugyan nagyon örülnének a keményvonalas brexitpártiak, de mindenki más szerint katasztrofális következményekkel járna.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Fidesszel ellentétben ők nincsenek felfüggesztve. De akkor hova tűntek?

Ellenjelölt híján nem is ez volt a nagy kérdés, hanem inkább az, hogy mit kezd majd Tusk a Fidesszel: elnökjelölti beszédéből ítélve
Orbán nem sok jóra számíthat.

Ami egyelőre biztos: megválasztják Donald Tuskot a Néppárt elnökének, és beszélni fognak fél Európa vezetői.

A horvát rendőrség rendszeresen bántalmazott kiskorú menekülteket is, a horvát-szerb határnál pedig kínzókamrát tartott fenn.

Pénteken ül össze az alakuló ülés után először a győri közgyűlés. De ki lesz a Fidesz polgármesterjelöltje?

A hat ország szerint a reformjavaslat megvalósítása nem lassíthatja Albánia és Észak-Macedónia felvételét.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Várhelyi a meghallgatásán profi teljesítményt nyújtott, más, nála jóval gyengébb biztosjelöltekkel ellentétben mégis csuklóztatják az EP-ben. Hogy miért?

Twitter megosztás Google+ megosztás