+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2018. november 17. szombat, 20:14
Hét közepén még úgy tűnt, Theresa May elért valamit, szombat estére azonban teljes a válság Londonban.

Kicsit nehéz követni, hogyan is áll mostanában a brexit ügye, de megkísérlünk egy rövid, könnyed összefoglalóval így szombat estére.

 

A héten először bizakodni lehetett, miután arról szóltak a hírek, hogy Theresa May brit miniszterelnök elfogadtatta kormányával a brexitről szóló tervét, amivel az EU is kiegyezne.

 

Azóta azonban fordult párat a világ Londonban, és nem tűnik olyan rózsásnak a helyzet, de azt is nehéz már eldönteni, hogy kinek is kéne drukkolni.

 

A megállapodás ugyanis olyan helyzetet eredményezne, amiben az Egyesült Királyságra még évekig (és az ír határkérdés miatt még ki tudja meddig) tulajdonképpen minden eddigi EU-s kötelezettség vonatkozna anélkül, hogy beleszólhatnának a döntésekbe. Ez pedig sokaknak nem jön be.

 

+ Először lemondott a kormány brexitminisztere, Dominc Raab, akit egy egyéb miniszterek és államtitkárok követtek a sorban. Raab volt a második brexitminiszter, aki idén lemondott.

 

+ Aztán a kemény brexitet követelő toryk kezdtek el erőt gyűjteni, hogy megpuccsolják Mayt, bár ehhez valószínűleg nincs elég erejük.

 

+ Mindeközben eléggé kétséges, hogy a jelenlegi megállapodást keresztül tudja vinni a parlamenten a miniszterelnök: sem saját keményvonalasai, sem a Munkáspárt képviselőinek nagyobbik része nem áll a deal mellett, ahogy a liberálisok és a Skót Nemzeti Párt képviselői sem. Ugyanitt a kormányt támogató északír DUP sem lelkes a megállapodás miatt: May nem is merte azt állítani, hogy támogatni fogják. Összefoglaló itt.

 

+ A font mélyrepülésben van.

 

+ Mi több, May öt minisztere – akik a héten kiálltak mellette – most jelezte, hogy jövő hét elején megpróbálják rávenni Mayt, hogy tárgyalja újra a megállapodás egyes részeit.

 

+ Az EU főtárgyalója, Michel Barnier viszont közben jelezte, hogy ezt a megállapodást már nem fogják újratárgyalni.

 

+ Mindeközben a legújabb felmérések szerint a Munkáspárt előzi a konzervatívokat (40%-36%); a britek nagyobbik része pedig most éppen inkább az EU-ban maradást választaná. 

 

Ami szombat este biztos tehát, az az, hogy

 

Theresa May a politikai túlélésért küzd, miközben egy olyan brexitmegállapodást próbál keresztülvinni, ami tulajdonképpen senkinek sem tetszik igazán, bár legalább az EU-nak megfelel.

 

Hamar dűlőre kéne jutni Londonban, ugyanis a megállapodást nem csak a brit parlamenten kéne mihamarabb keresztülnyomni, de vészesen közeleg az EU-csúcs is, amin meg kéne tárgyalni, aztán minden országnak is elfogadni.

 

Ha mindez nem jönne össze, és új megállapodás sem születik, akkor viszont jön a hard brexit, azaz a megállapodás nélküli távozás.

 

Ennek ugyan nagyon örülnének a keményvonalas brexitpártiak, de mindenki más szerint katasztrofális következményekkel járna.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Migránsozott-e Varga Judit? Megúszhat-e Magyarország bármit is azután, hogy Timmermanstól elveszik a jogállamiság-portfóliót? Nagyon bizalmasak az infók, de elmondjuk, amit tudni lehet.

Még a Wikileaks-alapító Julian Assange adatai is kiszivárogtak, miután korábban menedékjogot kapott a dél-amerikai országtól.

Ha Trócsányi megbukna az EP-meghallgatáson, és a kormány a helyére egy másik fideszes EP-képviselőt jelölne, azt a momentumosok nem szavaznák meg – mondta Fekete-Győr.

Megszüntette volna a Madrid központjába behajtó autókat büntető intézkedést a város jobboldali polgármestere, civilek szerint emiatt sokat romlott nyáron a levegőminőség.

Több utcát is letakarítottak állítólag a Csarnoknegyedben szombaton, legalábbis ezzel dicsekszik a VIII. kerületi önkormányzat. Mutatjuk, mennyi látszik belőle most.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás