+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2018. november 17. szombat, 20:14
Hét közepén még úgy tűnt, Theresa May elért valamit, szombat estére azonban teljes a válság Londonban.

Kicsit nehéz követni, hogyan is áll mostanában a brexit ügye, de megkísérlünk egy rövid, könnyed összefoglalóval így szombat estére.

 

A héten először bizakodni lehetett, miután arról szóltak a hírek, hogy Theresa May brit miniszterelnök elfogadtatta kormányával a brexitről szóló tervét, amivel az EU is kiegyezne.

 

Azóta azonban fordult párat a világ Londonban, és nem tűnik olyan rózsásnak a helyzet, de azt is nehéz már eldönteni, hogy kinek is kéne drukkolni.

 

A megállapodás ugyanis olyan helyzetet eredményezne, amiben az Egyesült Királyságra még évekig (és az ír határkérdés miatt még ki tudja meddig) tulajdonképpen minden eddigi EU-s kötelezettség vonatkozna anélkül, hogy beleszólhatnának a döntésekbe. Ez pedig sokaknak nem jön be.

 

+ Először lemondott a kormány brexitminisztere, Dominc Raab, akit egy egyéb miniszterek és államtitkárok követtek a sorban. Raab volt a második brexitminiszter, aki idén lemondott.

 

+ Aztán a kemény brexitet követelő toryk kezdtek el erőt gyűjteni, hogy megpuccsolják Mayt, bár ehhez valószínűleg nincs elég erejük.

 

+ Mindeközben eléggé kétséges, hogy a jelenlegi megállapodást keresztül tudja vinni a parlamenten a miniszterelnök: sem saját keményvonalasai, sem a Munkáspárt képviselőinek nagyobbik része nem áll a deal mellett, ahogy a liberálisok és a Skót Nemzeti Párt képviselői sem. Ugyanitt a kormányt támogató északír DUP sem lelkes a megállapodás miatt: May nem is merte azt állítani, hogy támogatni fogják. Összefoglaló itt.

 

+ A font mélyrepülésben van.

 

+ Mi több, May öt minisztere – akik a héten kiálltak mellette – most jelezte, hogy jövő hét elején megpróbálják rávenni Mayt, hogy tárgyalja újra a megállapodás egyes részeit.

 

+ Az EU főtárgyalója, Michel Barnier viszont közben jelezte, hogy ezt a megállapodást már nem fogják újratárgyalni.

 

+ Mindeközben a legújabb felmérések szerint a Munkáspárt előzi a konzervatívokat (40%-36%); a britek nagyobbik része pedig most éppen inkább az EU-ban maradást választaná. 

 

Ami szombat este biztos tehát, az az, hogy

 

Theresa May a politikai túlélésért küzd, miközben egy olyan brexitmegállapodást próbál keresztülvinni, ami tulajdonképpen senkinek sem tetszik igazán, bár legalább az EU-nak megfelel.

 

Hamar dűlőre kéne jutni Londonban, ugyanis a megállapodást nem csak a brit parlamenten kéne mihamarabb keresztülnyomni, de vészesen közeleg az EU-csúcs is, amin meg kéne tárgyalni, aztán minden országnak is elfogadni.

 

Ha mindez nem jönne össze, és új megállapodás sem születik, akkor viszont jön a hard brexit, azaz a megállapodás nélküli távozás.

 

Ennek ugyan nagyon örülnének a keményvonalas brexitpártiak, de mindenki más szerint katasztrofális következményekkel járna.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás