+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2018. november 17. szombat, 20:14
Hét közepén még úgy tűnt, Theresa May elért valamit, szombat estére azonban teljes a válság Londonban.

Kicsit nehéz követni, hogyan is áll mostanában a brexit ügye, de megkísérlünk egy rövid, könnyed összefoglalóval így szombat estére.

 

A héten először bizakodni lehetett, miután arról szóltak a hírek, hogy Theresa May brit miniszterelnök elfogadtatta kormányával a brexitről szóló tervét, amivel az EU is kiegyezne.

 

Azóta azonban fordult párat a világ Londonban, és nem tűnik olyan rózsásnak a helyzet, de azt is nehéz már eldönteni, hogy kinek is kéne drukkolni.

 

A megállapodás ugyanis olyan helyzetet eredményezne, amiben az Egyesült Királyságra még évekig (és az ír határkérdés miatt még ki tudja meddig) tulajdonképpen minden eddigi EU-s kötelezettség vonatkozna anélkül, hogy beleszólhatnának a döntésekbe. Ez pedig sokaknak nem jön be.

 

+ Először lemondott a kormány brexitminisztere, Dominc Raab, akit egy egyéb miniszterek és államtitkárok követtek a sorban. Raab volt a második brexitminiszter, aki idén lemondott.

 

+ Aztán a kemény brexitet követelő toryk kezdtek el erőt gyűjteni, hogy megpuccsolják Mayt, bár ehhez valószínűleg nincs elég erejük.

 

+ Mindeközben eléggé kétséges, hogy a jelenlegi megállapodást keresztül tudja vinni a parlamenten a miniszterelnök: sem saját keményvonalasai, sem a Munkáspárt képviselőinek nagyobbik része nem áll a deal mellett, ahogy a liberálisok és a Skót Nemzeti Párt képviselői sem. Ugyanitt a kormányt támogató északír DUP sem lelkes a megállapodás miatt: May nem is merte azt állítani, hogy támogatni fogják. Összefoglaló itt.

 

+ A font mélyrepülésben van.

 

+ Mi több, May öt minisztere – akik a héten kiálltak mellette – most jelezte, hogy jövő hét elején megpróbálják rávenni Mayt, hogy tárgyalja újra a megállapodás egyes részeit.

 

+ Az EU főtárgyalója, Michel Barnier viszont közben jelezte, hogy ezt a megállapodást már nem fogják újratárgyalni.

 

+ Mindeközben a legújabb felmérések szerint a Munkáspárt előzi a konzervatívokat (40%-36%); a britek nagyobbik része pedig most éppen inkább az EU-ban maradást választaná. 

 

Ami szombat este biztos tehát, az az, hogy

 

Theresa May a politikai túlélésért küzd, miközben egy olyan brexitmegállapodást próbál keresztülvinni, ami tulajdonképpen senkinek sem tetszik igazán, bár legalább az EU-nak megfelel.

 

Hamar dűlőre kéne jutni Londonban, ugyanis a megállapodást nem csak a brit parlamenten kéne mihamarabb keresztülnyomni, de vészesen közeleg az EU-csúcs is, amin meg kéne tárgyalni, aztán minden országnak is elfogadni.

 

Ha mindez nem jönne össze, és új megállapodás sem születik, akkor viszont jön a hard brexit, azaz a megállapodás nélküli távozás.

 

Ennek ugyan nagyon örülnének a keményvonalas brexitpártiak, de mindenki más szerint katasztrofális következményekkel járna.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eddigi adatok alapján úgy tűnik, simán meglesz a célként kitűzött ötvenezer szavazat. Kattints, és elmondjuk, hogy áll most az előválasztás!

Még mindig Szíriából, Afganisztánból és Irakból jönnek a legtöbben, de tavaly már Venezuela is befért a top 10-be.

Egy friss kutatás szerint összehangolt akcióban terjeszthetnek hamis információkat nyugati országban az orosz titkosszolgálatok.

Andrei Babiš ellen még nem biztos, hogy vádat emelnek, miután hozzá kötődő cégen keresztül jutott uniós pénzekhez több családtagja is.

A hét kérdése

Kálmán Olga? Karácsony Gergely? Kerpel-Fronius Gábor? Ez a hét kérdése, szavazz!

Azért ide elnéznénk

Etűdök rókafűrészre és fröccsöntött szarkára címen fut a projekt a PIM-ben. Június 25.

Filmvetítés, majd beszélgetés a román rendszerváltás kérdéseiről június 26-án.

Pécsen amúgy is van pár elég menő épület, most pedig még fényfestéssel is felturbózzák őket. Június 27-30.

JazzTM, július 5-7. között Európa 2021-es kulturális fővárosában. Elég erős lineuppal, a közelben!

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

A Fidesz-árvák után az EP-választások eredményeit elnézve létrejött a baloldal árváinak tömege is. Ez ma az egyetlen politikai tér, ahol vákuum lett.

Jó-e, ha politizálnak a zenészek akár a számaikban, akár azokon kívül, vagy inkább idegesíti ez a hallgatóságot? Orfűi videó!

Ahogy bajor politikusból német kancellár se tudott még soha lenni, európai bizottsági elnök se lesz talán. De ez nem is lenne baj. Techet Péter véleménye!

Talán rájöttél, hogy csak akkor leszel valaha államtitkár, ha belépsz a Fideszbe vagy a KDNP-be? Az Azonnali kisokosa sokat segít, hogyan csináld!

Twitter megosztás Google+ megosztás