Politikusok és bűnözők: ők az elmúlt évek legszimpatikusabb vendégei

Szerző: Fekő Ádám
2018.11.16. 15:34

A macedón exminiszterelnök autózása után érdemes megnézni, milyen emberek vendégeskedtek nálunk az elmúlt években. Itt az Azonnali-lista, a végén pedig szavazhatsz, hogy kik jöjjenek még!

Politikusok és bűnözők: ők az elmúlt évek legszimpatikusabb vendégei

Orbán Viktor nagyon büszke szokott rá lenni, hogy gazdasági érdekekre hivatkozva csupa egzotikus figurát lát valamilyen formában vendégül. Ez tök jó, de az elmúlt években már ezekből a vendégekből is kirajzolódhat, milyen társaságban érzi magát otthon a magyar miniszterelnök. A vendégeknek nem csak a képviselt országát érdemes figyelni, hanem azt, melyiküknek vannak olyan dolgok a közvetlen múltjában vagy akár jelenében, amiért egy működő jogállamban valószínűleg börtönbe zárnák őket. 

Ők Orbán Viktor legdíszesebb vendégei!

Nikola Gruevszki

Kezdjük is a legfrissebbel és legszórakoztatóbbal! Bár a kormánymédia próbálja valahogy Gruevszkit Gyurcsány Ferenc nagy spanjaként beállítani, a valóság az, hogy tavaly Orbán Viktor kampányolt az addigi miniszterelnök mellett a macedón választásokkor. Macedónia viszont mégis inkább elzavarta a nálunk is megszokott sorosozással támadó Gruevszkit, hivatali visszaélés miatt pedig két év börtön is várt volna az oroszbarát politikusra.

Ezt elkerülvén valahogy Budapestre utazott annak ellenére, hogy bevonták az útlevelét, ráadásul mint kiderült, egy magyar diplomataautóval jutott el Tiranából Montenegróba, és onnan Szerbiába is. Azt tagadja a Fidesz, hogy Gruevszki találkozott is volna a magyar miniszterelnökkel, de még a személyes trécselés nélkül is elmondható, hogy

a magyar miniszterelnök elvtársa jó kiszolgálást kap tőlünk, hiszen más menedékkérőkkel ellentétben nem kell a tranzitzónában ücsörögnie,

hanem kényelmesen Budapesten várhatja ki, amíg elbírálják, hogy kap-e menedéket az egyébként a kormány szerint biztonságos országból érkező politikus. 

Ghaith Pharaon

2016 őszén derült ki, hogy egy szaúdi üzletember cége Orbán Viktor szomszédjában vásárolt telket. Mint kiderült, ez az üzletember az a Ghaith Pharaon, akit 25 éve körözött már az Interpol. Az Egyesült Államokban pénzmosással, korrupcióval és terrorszervezetek finanszírozásával gyanúsították. A kormány először azt állította, ez egy másik Pharaon, majd pedig azt, hogy valójában nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, és igazából Amerika a hülye.

A barátság tragikus véget ért, Ghaith Pharaon 2017. január 6-án egy bejrúti kórházban meghalt, a Fidesz pedig nemlétezőnek tekinti a kérdést, hogy mégis mit keresett Magyarországon Orbán Viktor szomszédjában egy nemzetközileg körözött nagypályás bűnöző.

A kelet nagyjai

Nem érdemes külön tárgyalni őket, hiszen nagyjából hasonló figurák: Vlagyimir Putyin orosz, Recep Tayyip Erdoğan török és Li Ko-csiang kínai vezetők abban egyeznek meg, hogy csupa kevéssé európai dologra használják a hatalmukat, és mindegyiküket vendégül látta Orbán Viktor. Putyinról nyilván nem kell sokat beszélni, már a Szovjetunió felbomlása előtt is csupa olyan dolgot csinált a KGB-nél, amiért valószínűleg ülnie kellett volna,

Erdoğan jelenleg is azzal foglalatoskodik, hogy rendőröket és újságírókat zárat börtönbe, Kínában meg eleve meg sem bukott az Orbánék nagy ellenségének gondolt kommunizmus,

ráadásul most épp azt tartják a saját belügyüknek, hogy úgynevezett átnevelő táborokban tartanak egymillió ujgurt. Itt azért fontos megjegyezni, hogy nem más országok vezetőinek fogadásával van baj, hiszen miért ne lennénk kapcsolatban mindenkivel? A probléma az, hogy látványosan jó kapcsolatban igazából csak velük van Orbán (esetleg még Angela Merkellel, de vele néha úgy csinál, mintha nem keresné a kegyeit).

Geert Wilders

A holland Szabadságpárt vezetője kicsit lazít a listán, hiszen

ő nem bűnöző, egyszerűen csak Orbán rajongója. Wilders eddig két nagyformátumú magyar emberrel találkozhatott személyesen: Bunyós Pityuval és Orbán Viktorral.

Utóbbival kétszer is! Saját bevallása szerint megbeszélték, hogy együtt harcolnak az iszalmizáció ellen, a szélsőjobbos politikus könyvét pedig az időközben ügyesen a Fideszhez dörgölőzött Hit Gyülekezete adta ki. Természetesen arról szól, hogy meg kell állítani az iszlámot. A történet sajnos azért nem szólhat Európa két uráról, mert Wilders eget-földet megmozgató pártja 2017-ben csak 13 százalékot tudott elérni a választásokon, de ettől függetlenül fontos szövetségesnek számít.

Steve Bannon

Arról senki nem adott információt, hogy Donald Trump sikereinek megálmodója és főtanácsadója találkozott-e végül is Orbán Viktorral, de ha úgy vesszük, hogy az állam pénze Orbán pénze (márpedig sajnos az utóbbi évek tapasztalatai alapján miért ne vennénk így), akkor Bannon még találkozó nélkül is az ő vendége volt, miután 20 ezer dollárért (kb. 5,5 millió forintért) cserébe előadást tartott Budapesten, de erre szinte kizárólag csak a kormányközeli médiát engedték be.

Bannon otthagyta a Fehér Házat, és most az európai jobboldalnak akar segíteni győzni. Az üzletember többek közt az álhírek terjesztésével is lelkesen foglalkozó Breitbart agyaként vált ismertté, úgyhogy

hozzánk csak akkor férhet be állandó munkára, ha Habony Árpád valamiért profilt váltana.

De vajon milyen nagyformátumú emberek érkeznek ide a következő pár évben? Kim Dzsongun például még soha nem volt itt, pedig nagyon fontos lenne felépíteni a gazdasági kapcsolatokat a fejlődő gazdaságnak számító és egyre sikeresebb Észak-Koreával, de például Csecsenföld ura, Razman Kadirov is jó húzás lenne! Szerinted ki jöjjön?

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek