Így szívják meg a kárpátaljaiak a magyar-ukrán rossz viszonyt

Szerző: Hutter Marianna
2018.11.16. 21:23

Hiába járt már tesztjárat is a Budapest-Munkács vonalon a héten, még nem tudni, mikortól lesz rendszeres a vasúti közlekedés a magyar és kárpátaljai városok között. A magyar külügy szerint a késlekedés oka a két ország rossz viszonya.

Így szívják meg a kárpátaljaiak a magyar-ukrán rossz viszonyt

Bár már tesztjárat is közlekedett Budapest és a Munkács vonalon a héten, az ukrán állami vasúttársaság egyelőre nem tudja megmondani, hogy pontosan mikortól közlekedik majd rendszeresen vonat a magyar és a kárpátaljai városok között – írja a KárpátHír a Mukachevo.net-re hivatkozva.

A cikk emlékeztet: Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára júniusban azt nyilatkozta a Mukachevo.net-nek, hogy

a járat beindításához minden készen áll, a késés az ukrán-magyar viszony megromlásában keresendő.

A rendszeres járatok már csak azért is nagy segítséget jelenthetnek a kárpátaljai magyaroknak, mert Budapest mellett több más nagyobb városban is meg fognak állni, például Nyíregyházán és Debrecenben is.

Azt, hogy mekkora feszültségekkel terhelt az ukrán-magyar viszony, jól mutatja, hogy pénteken az ukrán külügyminisztériumba kérették Íjgyártó Istvánt, Magyarország új ukrajnai nagykövetét. Ukrajna ugyanis így kívánt tiltakozni Orbán Viktor csütörtöki kijelentése ellen, mely szerint az országnak nincs hihető időhorizontja sem a NATO-, sem az EU-csatlakozást illetően, és a mostani ukrán politikai vezetéssel semmilyen megállapodásra nem látnak esélyt.

FOTÓ: Wikipédia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek