Hivatalosan is megkezdődött az újborszezon! Mondjuk, mit kóstolj meg

Szerző: Bukovics Martin
2018.11.16. 07:44

Le Beaujolais nouveau est arrivé! Most már minden dátumot magunk mögött hagytunk, ami gátolt volna abban, hogy friss újborokat igyunk. Már piacon a 2018-as évjárat termése!

Hivatalosan is megkezdődött az újborszezon! Mondjuk, mit kóstolj meg
November 15-e nagy nap Franciaországban:

1941 óta mindig november harmadik csütörtökjére virradóan lehet ugyanis elkezdeni a Beaujolais nouveau árusítását. Ez egy olyan újbor, amit csak Burgundiától délre, Beaujolais-ban egy kitűnő, gamay nevű szőlőfajtából készítenek az előző hónapok terméséből. Friss, üde, gyümölcsös, alacsony tannintartalmú és viszonylag rövid élettartalmú újbor ez, ami a 20. század második felére komplett országokat őrjített meg.

Nem csak Franciaországban várják már ugyanis, hanem Japántól az Egyesült Államokon át bizony még a magyar borboltokig is szenzációszámba megy, ha sikerül beszerezni a beaujolais-i borászoktól egy-egy jól sikerült újbort, amiben a védjeggyé vált, egyenélesztővel elővarázsolt banános íz mellett izgalmasabb aromajegyek is vannak.

Oké, de mit igyak?

Itthon a Bortársaság feküdt rá a leginkább ezekre a borokra. Szerintünk a kínálatukból négy tétellel érdemes jobban ismerkedni. Ha valaki arra kíváncsi, mit szeret a világ ebben a műfajban, a Louis Jadot birtok borával nem jár rosszul. Ha valaki ugyanezt némileg játékosabban fogná meg, annak hoztak egy bort Pierre-Marie Chermette-től. A bozsolék ismerői a Vignerons de Bel-Air szövetkezet alapbozsoléjával kell kezdjék. A heavy userek pedig egy alacsony kéntartalmú, szellőztetésre hivatott Lucien Lardy-val.

És Magyarországról?

Magyarországon nem november harmadik csütörtöke, hanem a Márton-nap a választóvonal: november 11-ét követően nyugodt szívvel lehet belekóstolni a friss évjáratba. Az újboros műfaj koronázatlan királya itthon a Pannonhalmi Apátsági Pincészet, akik a 2018-as St. Martinusszal ismét jelentősen fölé lőttek a műfaji követelményeknek.

Fehérben hasonlót tud a dél-balatoni Konyári Pincészet Márton-napi újbora és persze az örök klasszikus Nyakas irsai olivér is, már aki nem unja az irsai olivéreket. Ha pedig a magyar Beaujolais-ra kíváncsi valaki, tegyen próbát a villányi Vylyan pincészet Bogyóléjával.

Nem nehéz kitalálni, honnan a név.

A lényeg, hogy karácsonyig azért igyuk meg ezeket az újborokat. Nem vet ránk jó fényt, ha marad még belőlük az új évre. Vegyünk példát a franciákról!
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek