+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. november 16. péntek, 07:44
Le Beaujolais nouveau est arrivé! Most már minden dátumot magunk mögött hagytunk, ami gátolt volna abban, hogy friss újborokat igyunk. Már piacon a 2018-as évjárat termése!
November 15-e nagy nap Franciaországban:

 

1941 óta mindig november harmadik csütörtökjére virradóan lehet ugyanis elkezdeni a Beaujolais nouveau árusítását. Ez egy olyan újbor, amit csak Burgundiától délre, Beaujolais-ban egy kitűnő, gamay nevű szőlőfajtából készítenek az előző hónapok terméséből. Friss, üde, gyümölcsös, alacsony tannintartalmú és viszonylag rövid élettartalmú újbor ez, ami a 20. század második felére komplett országokat őrjített meg.

 

Nem csak Franciaországban várják már ugyanis, hanem Japántól az Egyesült Államokon át bizony még a magyar borboltokig is szenzációszámba megy, ha sikerül beszerezni a beaujolais-i borászoktól egy-egy jól sikerült újbort, amiben a védjeggyé vált, egyenélesztővel elővarázsolt banános íz mellett izgalmasabb aromajegyek is vannak.

 

Oké, de mit igyak?

 

Itthon a Bortársaság feküdt rá a leginkább ezekre a borokra. Szerintünk a kínálatukból négy tétellel érdemes jobban ismerkedni. Ha valaki arra kíváncsi, mit szeret a világ ebben a műfajban, a Louis Jadot birtok borával nem jár rosszul. Ha valaki ugyanezt némileg játékosabban fogná meg, annak hoztak egy bort Pierre-Marie Chermette-től. A bozsolék ismerői a Vignerons de Bel-Air szövetkezet alapbozsoléjával kell kezdjék. A heavy userek pedig egy alacsony kéntartalmú, szellőztetésre hivatott Lucien Lardy-val.

 

És Magyarországról?

 

Magyarországon nem november harmadik csütörtöke, hanem a Márton-nap a választóvonal: november 11-ét követően nyugodt szívvel lehet belekóstolni a friss évjáratba. Az újboros műfaj koronázatlan királya itthon a Pannonhalmi Apátsági Pincészet, akik a 2018-as St. Martinusszal ismét jelentősen fölé lőttek a műfaji követelményeknek.

 

Fehérben hasonlót tud a dél-balatoni Konyári Pincészet Márton-napi újbora és persze az örök klasszikus Nyakas irsai olivér is, már aki nem unja az irsai olivéreket. Ha pedig a magyar Beaujolais-ra kíváncsi valaki, tegyen próbát a villányi Vylyan pincészet Bogyóléjával.

 

Nem nehéz kitalálni, honnan a név.

 

A lényeg, hogy karácsonyig azért igyuk meg ezeket az újborokat. Nem vet ránk jó fényt, ha marad még belőlük az új évre. Vegyünk példát a franciákról!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Innováció a magyar választási kampányok terén: vasárnap este megnézheted, sikerül-e Vágó Gábornak egy számítógépes játékban megmenteni a világot.

Amennyiben a lakosság elutasította volna, az akár a schengeni övezetből való kizárást is eredményezheti.

A német konzervatívok egyre inkább közelednek a horvát jobboldalhoz, amely ellentétben az eddig kivételezetten kedvelt magyarral nem fordult szembe velük. Videó Merkel horvátjáról!

Ráadásul Matteo Salviniék európai szövetsége elég nagy gyomrost kapott Heinz-Christian Strache bukása miatt is.

George Simion azt állítja, hogy megverték, de ez pont nem látszik az általa készített felvételen. Közben több politikus is kiakadt, és a román ultrák állítólag a helyszínre készülnek.

A hét kérdése

Senki nem gondolhatja komolyan, hogy nem valami igazán szórakoztató dolog került elő témaként a két illiberális zseni első találkozóján.

Azért ide elnéznénk

2014 és 2018 között 426 esetet rögzítettek az ukrajnai magyarellenesség megnyilvánulásaiból. Filmpremier május 20-án.

Kötter Tamás a magyar Houellebecq szeretne lenni, május 21-én mutatja be új könyvét: Nem kijárat.

Kiosztjuk az Azonnali novellapályázatának díjait, és persze lesz egy jó beszélgetés is május 22-én az Aurórában.

Újabb globális klímasztrájkot hirdet a Fridays For Future mozgalom. Május 24-én Budapest belvárosában is!

Remélhetőleg az összes jó mátrai bort végigkóstolhatod május 24-én Budapesten.

Ezt is szerettétek

MSZP? Fidesz? LMP? Momentum? Mi Hazánk? Ha még nem tudod, kire szavazz a május 26-i EP-választáson, akkor a Vokskabin neked szól.

Milyen érzés jobbikosként szeretni az Uniót? Milyen rádió megy a kocsiban? És hogy jön ide Rogán Cecília? Ez, és még sok minden kiderül. Videó!

Volt, aki szerint a klímaváltozás ellen könnyebb tenni, hiszen ha meleg van, akkor nem kell kabátot venni, és kész. Videó!

Míg hosszú ideig Magyarország és a Fidesz volt a német uniópártok első számú partnere, a figyelem egyre inkább Zágráb felé fordul. Elmondjuk, miért.

Twitter megosztás Google+ megosztás