+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. november 16. péntek, 07:44
Le Beaujolais nouveau est arrivé! Most már minden dátumot magunk mögött hagytunk, ami gátolt volna abban, hogy friss újborokat igyunk. Már piacon a 2018-as évjárat termése!
November 15-e nagy nap Franciaországban:

 

1941 óta mindig november harmadik csütörtökjére virradóan lehet ugyanis elkezdeni a Beaujolais nouveau árusítását. Ez egy olyan újbor, amit csak Burgundiától délre, Beaujolais-ban egy kitűnő, gamay nevű szőlőfajtából készítenek az előző hónapok terméséből. Friss, üde, gyümölcsös, alacsony tannintartalmú és viszonylag rövid élettartalmú újbor ez, ami a 20. század második felére komplett országokat őrjített meg.

 

Nem csak Franciaországban várják már ugyanis, hanem Japántól az Egyesült Államokon át bizony még a magyar borboltokig is szenzációszámba megy, ha sikerül beszerezni a beaujolais-i borászoktól egy-egy jól sikerült újbort, amiben a védjeggyé vált, egyenélesztővel elővarázsolt banános íz mellett izgalmasabb aromajegyek is vannak.

 

Oké, de mit igyak?

 

Itthon a Bortársaság feküdt rá a leginkább ezekre a borokra. Szerintünk a kínálatukból négy tétellel érdemes jobban ismerkedni. Ha valaki arra kíváncsi, mit szeret a világ ebben a műfajban, a Louis Jadot birtok borával nem jár rosszul. Ha valaki ugyanezt némileg játékosabban fogná meg, annak hoztak egy bort Pierre-Marie Chermette-től. A bozsolék ismerői a Vignerons de Bel-Air szövetkezet alapbozsoléjával kell kezdjék. A heavy userek pedig egy alacsony kéntartalmú, szellőztetésre hivatott Lucien Lardy-val.

 

És Magyarországról?

 

Magyarországon nem november harmadik csütörtöke, hanem a Márton-nap a választóvonal: november 11-ét követően nyugodt szívvel lehet belekóstolni a friss évjáratba. Az újboros műfaj koronázatlan királya itthon a Pannonhalmi Apátsági Pincészet, akik a 2018-as St. Martinusszal ismét jelentősen fölé lőttek a műfaji követelményeknek.

 

Fehérben hasonlót tud a dél-balatoni Konyári Pincészet Márton-napi újbora és persze az örök klasszikus Nyakas irsai olivér is, már aki nem unja az irsai olivéreket. Ha pedig a magyar Beaujolais-ra kíváncsi valaki, tegyen próbát a villányi Vylyan pincészet Bogyóléjával.

 

Nem nehéz kitalálni, honnan a név.

 

A lényeg, hogy karácsonyig azért igyuk meg ezeket az újborokat. Nem vet ránk jó fényt, ha marad még belőlük az új évre. Vegyünk példát a franciákról!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Napirend előtti felszólalás helyett kivonultak a parlamentből az ellenzéki képviselők. Esztergomba mennek tiltakozni.

II. János Pál menesztette 1983-ban a nicaraguai Ernesto Cardenalt, aki az akkori szélsőbalos kormány minisztere volt. Most Ferenc pápa rehabilitálta a 94 éves papot.

Ma elstartol a parlament tavaszi ülésszaka, és egészen június 14-ig tart. Briefing négy pontban.

Eredetileg a migrációs rész nem tetszett a magyaroknak, de most változtatás nélkül ment át.

Bár fizikailag lassan vége lesz a kalifátusnak, a mögöttük lévő hálózatokat is el kell vágni.

A hét kérdése

Újabb intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor annak érdekében, hogy ne fogyjon tovább a magyar. De elég ez bármire is? Mondjátok meg ti!

Azért ide elnéznénk

Hogy végzi a munkáját a Magyar Filmalap? A Revizor folyóirat kivesézi február 18-án.

Tölgyessy Péter jogász-expolitikus a rendszerváltásról ad elő február 20-án.

Milyen a furmint, ha balaton-felvidéki? Kóstold végig őket a február 22-23-i hétvégén!

Kóstold végig a legjobb badacsonyi borokat Budapesten, március 9-én, szombaton!

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Egy tangóharmonika, egy ember, egy dal, hat nép. Melyik a legjobb? A bosnyák? A horvát?

Milyen lesz a kontinens, amikor százéves lesz a világ legsikeresebb utópisztikus projektje? Mondjátok el ti az Azonnali novellapályázatán!

Hiába ugyanis a rengeteg adat, ha nem tudjuk őket kutatható módon megőrizni; márpedig jelenleg még ötlet sincs erre.

És vajon mit keresett a Jobbik évadnyitóján az LMP társelnöke vagy éppen Márki-Zay Péter?

Twitter megosztás Google+ megosztás