+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. november 16. péntek, 07:44
Le Beaujolais nouveau est arrivé! Most már minden dátumot magunk mögött hagytunk, ami gátolt volna abban, hogy friss újborokat igyunk. Már piacon a 2018-as évjárat termése!
November 15-e nagy nap Franciaországban:

 

1941 óta mindig november harmadik csütörtökjére virradóan lehet ugyanis elkezdeni a Beaujolais nouveau árusítását. Ez egy olyan újbor, amit csak Burgundiától délre, Beaujolais-ban egy kitűnő, gamay nevű szőlőfajtából készítenek az előző hónapok terméséből. Friss, üde, gyümölcsös, alacsony tannintartalmú és viszonylag rövid élettartalmú újbor ez, ami a 20. század második felére komplett országokat őrjített meg.

 

Nem csak Franciaországban várják már ugyanis, hanem Japántól az Egyesült Államokon át bizony még a magyar borboltokig is szenzációszámba megy, ha sikerül beszerezni a beaujolais-i borászoktól egy-egy jól sikerült újbort, amiben a védjeggyé vált, egyenélesztővel elővarázsolt banános íz mellett izgalmasabb aromajegyek is vannak.

 

Oké, de mit igyak?

 

Itthon a Bortársaság feküdt rá a leginkább ezekre a borokra. Szerintünk a kínálatukból négy tétellel érdemes jobban ismerkedni. Ha valaki arra kíváncsi, mit szeret a világ ebben a műfajban, a Louis Jadot birtok borával nem jár rosszul. Ha valaki ugyanezt némileg játékosabban fogná meg, annak hoztak egy bort Pierre-Marie Chermette-től. A bozsolék ismerői a Vignerons de Bel-Air szövetkezet alapbozsoléjával kell kezdjék. A heavy userek pedig egy alacsony kéntartalmú, szellőztetésre hivatott Lucien Lardy-val.

 

És Magyarországról?

 

Magyarországon nem november harmadik csütörtöke, hanem a Márton-nap a választóvonal: november 11-ét követően nyugodt szívvel lehet belekóstolni a friss évjáratba. Az újboros műfaj koronázatlan királya itthon a Pannonhalmi Apátsági Pincészet, akik a 2018-as St. Martinusszal ismét jelentősen fölé lőttek a műfaji követelményeknek.

 

Fehérben hasonlót tud a dél-balatoni Konyári Pincészet Márton-napi újbora és persze az örök klasszikus Nyakas irsai olivér is, már aki nem unja az irsai olivéreket. Ha pedig a magyar Beaujolais-ra kíváncsi valaki, tegyen próbát a villányi Vylyan pincészet Bogyóléjával.

 

Nem nehéz kitalálni, honnan a név.

 

A lényeg, hogy karácsonyig azért igyuk meg ezeket az újborokat. Nem vet ránk jó fényt, ha marad még belőlük az új évre. Vegyünk példát a franciákról!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A flamand nacionalisták kiléptek a kormányból, mert a belga parlament támogatta a migrációs csomagot. Így a miniszterelnök kisebbségi kormányzásra kényszerül.

Ha tovább növekszik a szén-dioxid koncentrációja, az hatással lehet a memóriánkra, koncentrációs-és döntéshozatali képességeinkre.

A német viccpárt leszállította a megoldást arra, hogyan gyűlölheti tovább a fideszes média, illetve az AfD az egyik kedvenc ellenségét!

Kiderült, hogy az öt éve még a Janukovics ellen tüntető, ám mostanra a forradalomban csalódott ukrán szerepét egy fehérorosz férfi játszotta el.

Tényleg megtörténik, a Lehet Más a Politika kongresszusa simán megszavazta a kritikus főpolgármesteri jelöltségét.

A hét kérdése

Szakszervezetek, diákok, pártok vonulnak utcára Budapesten szombaton a rabszolgatörvény ellen. Mi lehet ebből? Csak egy sima tünti? Sárgamellény-import? Kormányváltás?

Azért ide elnéznénk

Beszélgetés december 11-én a Nyitott Műhelyben.

Művészeti vásár megnyitó december 12-én.

Fidesz vs. LMP vs. Jobbik vs. MSZP vs. DK vita az EU-ról december 12-én.

December 17-én a főszerepben: Ady karácsonyi versei és Kosztolányi eddig nem
ismert szövegei.

Kömlődi Ferenc és Tamás Veronika vezet be a látszat-ellentétek világába december 19-én a Múzeum körúton!

Ezt is szerettétek

A szélsőjobboldali befolyás azonban töretlen a párton belül.

A zöldpolitikus Karácsony Gergely miért épp az olcsóbb autózásért tüntetők mellett állt ki a sárga mellénnyel?

Nem az a kérdés, hogy jöjjön-e a vasút privatizációja, hanem az, hogy mikor.

Twitter megosztás Google+ megosztás