Folytatódik a svéd bohózat, ezúttal a parasztpárt a megmentő

2018.11.15. 20:30

Van rá valamennyi esély, hogy két sikertelen nekifutás és két hónap szünet után ismét lesz kormánya Svédországnak.

Folytatódik a svéd bohózat, ezúttal a parasztpárt a megmentő

A svéd Centrumpárt oldhatja meg a már két hónapja tartó patthelyzetet az országban, ami miatt épp nincs, aki kormányozzon: a szeptemberben tartott választások után az addig nyeregben lévő szociáldemokraták nem tudtak kormányt alakítani, a mérsékelt jobboldaliak pedig kisebbségi kormányt szerettek volna, de a szélsőjobbos svéddemokratákon kívül senki nem támogatta volna őket, azokból meg nem kértek.

Most viszont színre lépett a Centrumpárt, konkrétabban Annie Lööf, aki az élére állna a többpárti egyeztetésnek, hangsúlyozva, hogy nem tör miniszterelnöki babérokra.

Lööf egy hetet kapott rá, hogy kitalálja, milyen felállású kormányt fogadna el a svéd parlament. 

Lööf állítása szerint arra törekszik, hogy a legszélesebb körben megállapodást köthessen az új miniszterelnökről, és a svéddemokratákon és a Baloldali Párton kívül mindenkivel keresi a konszenzust. 

A helyzet azért is fura, mert a Centrumpárt összesen 8,6 százalékot szerzett a választásokon. Nem mintha mérvadó lenne ebben az eredmény, hiszen a Mérsékeltek az előző nekifutáskor 19,8 százalékos támogatottsággal a hátuk mögött sem tudtak mit kezdeni a helyzettel.

Svédországban most az a legnagyobb kérdés, hogy ki kell-e írni időközi választást. Ilyenre utoljára 1958-ban volt példa. 

Hogy miért Annie Lööf és pártja a svéd liberalizmus reménysége, arról itt írtunk bővebben.

(via Politico)

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek