Több hajléktalant fogna közmunkára a kormány

Szerző: Hutter Marianna
2018.11.13. 18:30

Már eddig is részt vettek a hajléktalanok a közmunkaprogramban, de most a kormány bővítené ezt, miután betiltotta a hajléktalanságot.

Több hajléktalant fogna közmunkára a kormány

Az országos hajléktalan-közfoglalkoztatási mintaprogram bővítését tervezi a Belügyminisztérium, merthogy már eddig is volt ám ilyen! Mindez egy, az Azonnali birtokába jutott az önkormányzatoknak szóló levélből derült ki.

Az egyik megyei kormányhivatal által jegyzett írás az intézkedést azzal indokolta: az Alaptörvény, illetve a szabálysértésekről szóló törvény módosítását követően – amelyek alapján tilos életvitelszerűen az utcán élni, és ez elzárással is büntethető – „a Belügyminisztérium fokozottabban kívánja elősegíteni a hajléktalan személyek közfoglalkoztatásba vonását”.

Az október közepén életbe lépő módosítások miatt tiltakozó petíciót indítottak ügyvédek, a Kaposvári Járásbíróság pedig felfüggesztette az egyik eljárást, és az Alkotmánybírósághoz fordult a hajléktalanság tiltása miatt.

A kormányhivatal önkormányzatoknak kiküldött levelében az is olvasható:

már 2015-től indultak hajléktalanokat foglalkoztató közfoglalkoztatási programok az országban, amelybe az idei évben 750 főt vontak be.

Mint írták, a hajléktalan emberek társadalomba történő visszavezetésével összefüggésben a kormány döntése alapján „erősíteni kell az egyén mentális-pszichikai stabilitását, motivációját, továbbá javítani kell a foglalkoztathatósági hajlandóságát és támogatni szükséges a munkaerőpiaci (re)integrációját”. A Belügyminisztérium céljai közt egyébként nemcsak a mintaprogram bővítése szerepel, hanem a karitatív szervezetek szerepvállalásának megerősítése is. 

A mintaprogramokról az is kiderül a levélből, hogy 2019. március 1-jétől 2020. február 29-ig tervezhetőek, és legfeljebb 12 hónapra lehet majd rájuk pénzt kérni. A kormányhivatal várja azon önkormányzatok jelentkezését, amelyek ilyen programot indítanának. 

FOTÓ: Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek